Ενδιαφέροντα

Η διατροφή της μητέρας με λιπαρά στη γαλουχία επηρεάζει τα μωρά

Η διατροφή της μητέρας με λιπαρά στη γαλουχία επηρεάζει τα μωρά
Νέα έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της γαλουχίας – ανεξάρτητα από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αλλάζει τη δραστηριότητα του RNA στο μητρικό γάλα. Οι αλλαγές στο γενετικό υλικό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών όπως του διαβήτη τύπου 2 στους απογόνους. Το […]

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της γαλουχίας – ανεξάρτητα από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αλλάζει τη δραστηριότητα του RNA στο μητρικό γάλα. Οι αλλαγές στο γενετικό υλικό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών όπως του διαβήτη τύπου 2 στους απογόνους.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Physiological Genomics. Βλάβες του RNA μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο σε δυνητικά σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι απόγονοι που γεννιούνται από μητέρες που η διατροφή τους είναι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι και να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις (όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιακά νοσήματα).

Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστές οι επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια μόνον της γαλουχίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα μελέτησαν δύο ομάδες εγκύων ποντικών. Στη μία ομάδα δόθηκε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της κύησης ενώ η άλλη ομάδα τράφηκε με μια τυπική διατροφή.

Η ερευνητική ομάδα διέκρινε τα νεογέννητα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες: αυτά που γεννήθηκαν και τρέφονταν από μητέρες που ακολούθησαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυτά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τράφηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή, αυτά που γεννήθηκαν από μητέρες με τυπική διατροφή και τράφηκαν από μητέρες με διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αυτά που τράφηκαν από μητέρες με φυσιολογική διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γάλα που παράγεται στα ποντίκια μετά από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές τόσο στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο παρέχει κωδικοποιημένες πληροφορίες από το DNA σε κύτταρα που παράγουν πρωτεΐνες, όσο και στο μη-κωδικοποιημένο γενετικό υλικό miRNA που εμπλέκεται στον μεταβολισμό, στον κυτταρικό θάνατο και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Περισσότερα από 1.500 γονίδια mRNA και 25 miRNAs εκφράζονταν διαφορετικά στο γάλα των μητέρων με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της γαλουχίας σε σύγκριση με το γάλα που παράγεται από τις μητέρες σε μια τυπική διατροφή. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νεογνών και να τα θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες νόσους στην ενήλικη ζωή. “Επιπλέον, το miRNA και το mRNA αποτελούν μόνο ένα μέρος των RNA που εκκρίνονται στο γάλα και θα απαιτηθούν μελλοντικές μελέτες για την περιγραφή άλλων ειδών RNA [στο μητρικό γάλα ] και των πιθανών ρόλων τους”, ανέφεραν οι ερευνητές.