Ενδιαφέροντα

Γιατί να εντάξετε τα παντζάρια στη διατροφή σας

Γιατί να εντάξετε τα παντζάρια στη διατροφή σας
Tα παντζάρια είναι κατακόκκινα, ανήκουν όμως στην ίδια βοτανική οικογένεια με το καταπράσινο σπανάκι! Η ρίζα αυτή, έχει τις δικές της «ρίζες» στη νότια Ευρώπη και την Ασία. Σήμερα καταναλώνονται ευρέως όλα τα μέρη του φυτού, δηλαδή η ρίζα και το υπέργεια φύλλα του. Κατακκόκινο όπως το αίμα! Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα […]

παντζάρια είναι κατακόκκινα, ανήκουν όμως στην ίδια βοτανική οικογένεια με το καταπράσινο σπανάκι! Η ρίζα αυτή, έχει τις δικές της «ρίζες» στη νότια Ευρώπη και την Ασία. Σήμερα καταναλώνονται ευρέως όλα τα μέρη του φυτού, δηλαδή η ρίζα και το υπέργεια φύλλα του.

Κατακκόκινο όπως το αίμα!

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες. Περιέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το φυλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί μελετούν τα παντζάρια για μία ξεχωριστή ομάδα φυσικών ουσιών που περιέχουν. Αυτές ονομάζονται βεταλαΐνες και όπως τα περισσότερα «φυτοθρεπτικά» συστατικά, προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Οι ειδικοί υποψιάζονται πως οι βετλαΐνες των παντζαριών ταξιδεύουν στο αίμα και εμποδίζουν την μετατροπή τις βλαβερής χοληστερόλης (LDL), στην πιο επικίνδυνη οξειδωμένη μορφή της.

Tip: Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη εντάξτε τα παντζάρια στη διατροφή σας 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Δοκιμάστε τα σε σαλάτα με κατίκι Δομοκού ή ωμά με λεμόνι και tabasco!

Δυναμικά για τους μύες!

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα θρεπτικών ουσιών που περιέχουν τα παντζάρια είναι τα νιτρικά άλατα. Μπορεί να μην έχουν κάποιο εντυπωσιακό όνομα, τα νιτρικά άλατα όμως ταξιδεύουν αρκετά μέσα στο σώμα μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή. Αυτή είναι το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο ασκεί ελαφριά πίεση στα αγγεία πετυχαίνοντας τελικά καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η αγγειοδιαστολή που πετυχαίνουν τα παντζάρια, ωφελεί ιδιαιτέρως τους αθλητές καθώς μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου και μικροθρεπτικών συστατικών φτάνει στους μύες. Τόσο η αντοχή, όσο και η απόδοση των αθλητών εμφανίζονται βελτιωμένες μετά την κατανάλωση παντζαριών. Την προσοχή τραβάει πρόσφατη επιστημονική μελέτη η οποία επισημαίνει πως η πρόσληψη νιτρικών αλάτων μέσω φυσικών τροφών (παντζάρια, σπανάκι), είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.