Ενδιαφέροντα

Έξι εναλλακτικές χρήσεις τις στάχτης που δεν έχετε φανταστεί!

Έξι εναλλακτικές χρήσεις τις στάχτης που δεν έχετε φανταστεί!
Όσοι έχουν τζάκι, πέρα από τη ζέστη και τη θαλπωρή που προσφέρει, γνωρίζουν ότι πρέπει να αφιερώνουν και αρκετή ώρα στο καθάρισμα από τη στάχτη. Πρόκειται για μια από τις πιο κουραστικές δουλειές του χειμώνα στο σπίτι αλλά είναι απαραίτητη. Αυτή, βέβαια, η στάχτη από τα ξύλα έχει πολλές χρήσεις στην καθημερινότητα, οι οποίες δεν […]

Όσοι έχουν τζάκι, πέρα από τη ζέστη και τη θαλπωρή που προσφέρει, γνωρίζουν ότι πρέπει να αφιερώνουν και αρκετή ώρα στο καθάρισμα από τη στάχτη. Πρόκειται για μια από τις πιο κουραστικές δουλειές του χειμώνα στο σπίτι αλλά είναι απαραίτητη. Αυτή, βέβαια, η στάχτη από τα ξύλα έχει πολλές χρήσεις στην καθημερινότητα, οι οποίες δεν περνάνε από το μυαλό μας. Δείτε παρακάτω μερικές χρήσεις της…

  1. Απομακρύνει τους λεκέδες

Το μυστικό είναι να κινηθείτε άμεσα. Μόλις δημιουργηθεί ο λεκές θα πρέπει να τοποθετήσετε πάνω του αμέσως στάχτη και στην συνέχεια, μετά από 5 λεπτά να την αφαιρέσετε με ψίχα ψωμιού.

2. Καταπολεμά τις μυρωδιές

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε στάχτη πάνω σε ο,τιδήποτε μυρίζει άσχημα και έτσι θα απομακρύνετε τις άσχημες οσμές. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ακόμη και  για να ξεμυρίσει το ψυγείο.

  1. Λειτουργεί σαν εντομοαπωθητικό

Η στάχτη απωθεί τα έντομα. Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα.

  1. Προστατεύει τα φυτά από τον πάγο

Η στάχτη βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξετε πάνω τους μονάχα μια στρώση από αυτή.

  1. Απορρυπαντικό γενικής χρήσης

Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα,  σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.

6. Για λαχταριστά τρόφιμα

Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.