Αυτοφροντίδα

Ύπνος παχυσαρκία: O καλός ύπνος είναι κλειδί για την απώλεια βάρους

Ύπνος παχυσαρκία: O καλός ύπνος είναι κλειδί για την απώλεια βάρους

Ύπνος παχυσαρκία: Μια μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να είναι το κλειδί για τη διαχείριση του βάρους. 

Οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών συνίσταται να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου. Ωστόσο, δεδομένα από το (CDC) δείχνουν ότι περισσότερο από το 30% των Αμερικανών ενηλίκων τακτικά αποτυγχάνουν να κοιμηθούν αρκετά. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, ο επαρκής ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την υγιή απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα και ο περιορισμένος ύπνος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, αύξησης βάρους και παχυσαρκίας. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες και υδατάνθρακες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες των ανθρώπων να διατηρήσουν την απώλεια βάρους μετά τη δίαιτα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία το 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ο Δρ Signe Torekov, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής μεταβολισμού δήλωσε: «Οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά ή έχουν κακής ποιότητας ύπνο μετά την απώλεια βάρους φαίνονται λιγότερο επιτυχημένοι στη διατήρηση της απώλειας βάρους από εκείνους που κοιμούνται επαρκώς».

Η μελέτη

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την τυχαιοποιημένη δοκιμή S-LiTE, οι ερευνητές μελέτησαν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σε 195 ενήλικες με παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για 8 εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 12 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους.

Για τους επόμενους 12 μήνες, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να λάβουν:

  • καθημερινή ένεση εικονικού φαρμάκου
  • καθημερινή ένεση εικονικού φαρμάκου και άσκηση
  • ημερησίως ένεση φαρμάκου απώλειας βάρους
  • καθημερινή ένεση του ίδιου φαρμάκου και άσκηση

Η ποιότητα του ύπνου μετρήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο χρησιμοποιώντας τον δείκτη ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI), όπου η βαθμολογία 5 και άνω υποδηλώνει κακό ύπνο και κάτω από 5 καλό ύπνο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρα για να μετρήσουν τη διάρκεια του ύπνου πριν και μετά τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων 8 εβδομάδων και στις εβδομάδες 26 και 52 της μελέτης διατήρησης βάρους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα ύπνου αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς PSQI και η διάρκεια του ύπνου αυξήθηκε κατά 17 λεπτά τη νύχτα μετά την αρχική δίαιτα περιορισμένων θερμίδων 8 εβδομάδων.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες με παχυσαρκία που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα ή είχαν κακή ποιότητα ύπνου αύξησαν τον ΔΜΣ τους κατά 1,1 kg/m2. Συγκριτικά, οι παχύσαρκοι ενήλικες που πέτυχαν πάνω από 6 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ μείωσαν τον ΔΜΣ τους κατά 0,16 kg/m2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Προβλήματα στη μνήμη για τους εργαζόμενους σε βάρδιες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.