Αυτοφροντίδα

Κερατοειδής ματιού: Ο ανεπαρκής ύπνος βλάπτει τα μάτια

Κερατοειδής ματιού: Ο ανεπαρκής ύπνος βλάπτει τα μάτια

Κερατοειδής ματιού: Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και πόνο στα μάτια, καθώς και πιο σοβαρότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο Stem Cell Reports σχετικά με το πώς ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα μάτια. Βρήκαν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τα βλαστοκύτταρα στον κερατοειδή όσο και την επιφάνεια του δακρυϊκού φιλμ του κερατοειδούς. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να μάθουν περισσότερα για το πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τα μάτια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «ο κερατοειδής είναι η καθαρή μπροστινή επιφάνεια του ματιού» και έχει ένα «υπερκείμενο δακρυϊκό φιλμ» που βοηθά να διατηρούνται τα μάτια άνετα και προσφέρει προστασία από τη μόλυνση.

Σε ποιο βαθμό η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα βλαστοκύτταρα στον κερατοειδή;

Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης αξιολόγησαν την έκφραση γονιδίων στα ποντίκια μετά από 2 ημέρες στέρησης ύπνου και στη συνέχεια μετά από 10 ημέρες στέρησης ύπνου. Στο σημείο των 2 ημερών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 287 γονίδια ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω και 88 ρυθμίστηκαν προς τα κάτω στους κερατοειδείς. Στο σημείο των 10 ημερών, είδαν 272 σημαντικά ρυθμισμένα προς τα πάνω γονίδια και 150 υπορυθμισμένα γονίδια.

Αντιμετώπιση βλαβών που οφείλονται σε έλλειψη ύπνου

Οι συγγραφείς εξέτασαν τα ποντίκια μετά από 1 και 2 μήνες στέρησης ύπνου και διαπίστωσαν ότι η διαφάνεια του κερατοειδούς ήταν μειωμένη και η οφθαλμική επιφάνεια ήταν τραχιά. Ενώ τα βλαστοκύτταρα ρυθμίστηκαν προς τα πάνω στα ποντίκια που στερούνταν ύπνο από νωρίς, τελικά οδήγησε σε αυτό που οι συγγραφείς ανέφεραν ως «πρώιμη εκδήλωση ανεπάρκειας βλαστικών κυττάρων στα άκρα». Αφού ρυθμίστηκαν προς τα πάνω για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βλαστοκύτταρα εξαντλήθηκαν. «Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου ή του καθυστερημένου ύπνου προκαλούν οφθαλμική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας, του πόνου, του κνησμού και της υπεραιμίας των ματιών», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι η θεραπεία των ποντικών που είχαν βλάβες στους κερατοειδείς με οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν αντιοξειδωτικά βοήθησε στην αποκατάσταση της υγείας των ματιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι ο Κερατόκωνος και πώς αντμετωπίζεται

Διατροφή : Τροφές που κάνουν καλό στα μάτια σας

Μάτια : Βιταμίνες που χρειάζονται για να είναι υγιή

Μπορεί να εισβάλει ο νέος κοροναϊός στον οργανισμό μας και από τα μάτια;

Ποιες παθήσεις κρύβουν τα κόκκινα μάτια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.

H άσκηση είναι ελιξίριο υγείας & μακροζωίας

Αθλητισμός: Το σώμα μας παράγει καρκινικά κύτταρα όλη την ώρα και είναι δουλειά του ανοσοποιητικού να τα σκοτώσει. Όταν οι μύες κινούνται, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, που στέλνει τα Τ κύτταρα για να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα.

Η γιόγκα μειώνει την «κακή» χοληστερόλη σε έναν μήνα-έρευνα

Αθλητισμός: Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη από τον οργανισμό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ωστόσο, η υπερβολική «κακή» χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για όσους αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.