Επιστημονικά Νέα

Οργανοειδή: Η ανάπτυξη των οργανοειδών του δακρυϊκού πόρου

Οργανοειδή: Η ανάπτυξη των οργανοειδών του δακρυϊκού πόρου

Οργανοειδή: Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να διερευνήσει τη δημιουργία οργανοειδών του δακρυϊκού αδένα, που μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη θεραπεία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Οι εξελίξεις στις μεθόδους κυτταροκαλλιέργειας επέτρεψαν την ανάπτυξη οργανοειδών—μικρών οργάνων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα που μιμούνται την οργάνωση των ιστών του σώματός μας. Τώρα, ερευνητές στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα νέο οργανοειδές σύστημα που μπορεί να φέρει δάκρυα χαράς σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οσάκα έχει δείξει μια μέθοδο για την παραγωγή τρισδιάστατων (3D) οργανοειδών που προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα που μοντελοποιούν τον δακρυϊκό πόρο (επίσης γνωστό ως δακρυϊκός αδένας). Αυτά τα οργανοειδή του δακρυϊκού αδένα παρουσιάζουν μοτίβα οργάνωσης και διακλάδωσης χαρακτηριστικά αυτών που παρατηρούνται στον ανθρώπινο δακρυϊκό αδένα κατά την ανάπτυξη.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε κυτταρικό τύπο του σώματος. Όταν τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται σε μορφή καλλιέργειας που προάγει τη συσσωμάτωση, η θεραπεία με μια καθορισμένη σειρά μορίων σηματοδότησης μπορεί να καθοδηγήσει τη διαφοροποίηση και την αυτοοργάνωση των βλαστοκυττάρων σε οργανοειδή που θυμίζουν τα όργανα του σώματος. Ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανέπτυξαν προηγουμένως ένα δισδιάστατο (2D) οργανοειδές που μοιάζει με μάτι χρησιμοποιώντας ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) και παρατήρησαν την παρουσία κυττάρων που μοιάζουν με δακρυϊκούς αδένες σε αυτά τα οργανοειδή. Ο δακρυϊκός αδένας, που βρίσκεται μέσα στο βλέφαρο, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή υγρού που διευκολύνει την όραση και προστατεύει το μάτι. Η μειωμένη παραγωγή δακρύων σχετίζεται με το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, το οποίο είναι χαρακτηριστικό μιας κοινής αυτοάνοσης νόσου γνωστής ως σύνδρομο Sjögren.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να διερευνήσει τη δημιουργία οργανοειδών του δακρυϊκού αδένα, που μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη θεραπεία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. “Για να δημιουργήσουμε οργανοειδή δακρυϊκού αδένα, απομονώσαμε πρώτα τα προγονικά κύτταρα του δακρυϊκού αδένα από τα δισδιάστατα οργανοειδή μας που μοιάζουν με ανθρώπινο μάτι”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής/πρώτος συγγραφέας Ryuhei Hayashi. “Βρήκαμε ότι περαιτέρω καλλιέργεια αυτού του πληθυσμού προγονικών κυττάρων, που εξέφραζε πρώιμους δείκτες ανάπτυξης δακρυϊκού αδένα, είχε ως αποτέλεσμα τον επιτυχή σχηματισμό τρισδιάστατων οργανοειδών δακρυϊκού αδένα”. Εκτός από την εμφάνιση μοτίβων οργάνωσης χαρακτηριστικών του δακρυϊκού αδένα, τα οργανοειδή εξέφρασαν βασικούς δείκτες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του δακρυϊκού αδένα.

Για να διερευνήσει τη λειτουργική ικανότητα των οργανοειδών, η ερευνητική ομάδα μεταμόσχευσε οργανοειδή δακρυϊκού αδένα σε τρωκτικά στα οποία ο δακρυϊκός αδένας είχε αφαιρεθεί μερικώς ή πλήρως. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι μετά τη μεταμόσχευση, τα οργανοειδή έδειξαν διαφοροποίηση σε ώριμο ιστό δακρυϊκού αδένα”, λέει ο τελευταίος συγγραφέας Kohji Nishida. Η μέθοδος της ερευνητικής ομάδας αντιπροσωπεύει την πρώτη τεχνολογία στον κόσμο για την παραγωγή τρισδιάστατων οργανοειδών δακρυϊκού αδένα από ανθρώπινα κύτταρα iPS. Αυτά τα οργανοειδή του δακρυϊκού αδένα μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη αναγεννητικών θεραπειών και φαρμάκων για τη θεραπεία του σοβαρού συνδρόμου ξηροφθαλμίας που σχετίζεται με το σύνδρομο Sjogren και άλλες διαταραχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο συχνή είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς Covid

Τα κακώς ευθυγραμμισμένα μάτια στα παιδιά συνδέονται με αυξημένο επιπολασμό ψυχικών παθήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης

Έγκαιρος εντοπισμός καρδιακών παθήσεων με τη διαδικασία σάρωσης ματιών

Πώς εξελίχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αξιοποιήσει την αφηρημένη σκέψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.