Αυτοφροντίδα

Ύπνος αϋπνία: Πώς να επαναφέρεται το βιολογικό σας ρολόι

Ύπνος αϋπνία: Πώς να επαναφέρεται το βιολογικό σας ρολόι

Ύπνος αϋπνία: Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε το ρολόι του σώματός σας που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Eίναι σημαντικό το ρολόι του σώματός σας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο. Ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος για πολλούς και το 48% των ενηλίκων άνω των 18 αναφέρει ότι ο κακός ύπνος έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική τους υγεία. Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι ο ύπνος θα επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής σας και σύμφωνα με το NHS, «για να κοιμηθείτε το «ρολόι του σώματος σας» πρέπει να γνωρίζει ότι είναι η ώρα για ύπνο». Ακολουθούν μερικοί βασικοί τομείς που μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Μειώστε την καφεΐνη

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ένα μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο, η κατανάλωση καφεΐνης «μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ». Η μείωση της καφεΐνης, η οποία είναι διεγερτική, θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε πιο εύκολα. Η σύσταση του NHS είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη για περίπου έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ

Όπως και η καφεΐνη, το αλκοόλ δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Επίσης, σύμφωνα με το NHS, «είναι πιθανό να σας ξυπνήσει νωρίς το πρωί καθώς η επίδρασή του εξασθενεί».

Αφαιρέστε το ρολόι από το χώρο του υπνοδωματίου

Συνιστάται επίσης να αφαιρείτε το ρολόι του υπνοδωματίου σας από το χώρο όταν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή τουλάχιστον να το απομακρύνετε από εσάς. Στον οδηγό του NHS «Συμβουλές αυτοδιαχείρισης για τη βελτίωση του ύπνου», το ρολόι στην κρεβατοκάμαρα «τονίζει το πρόβλημα της αυπνίας και αυξάνει τα επίπεδα άγχους».

Άσκηση τα πρωινά

Η πρωινή άσκηση θα μπορούσε να είναι ευεργετική. Ωστόσο, το ποια ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για άσκηση εξαρτάται από το άτομο, σύμφωνα με την ψυχολόγο συμπεριφορικής ιατρικής ύπνου Alicia Roth, PhD. «Μερικοί άνθρωποι ασκούνται το πρωί γιατί τους κάνει να νιώθουν πιο ενεργητικοί», λέει η Δρ Ροθ. «Για άλλους, τους κουράζει, οπότε επιλέγουν να ασκηθούν μετά τη δουλειά».

Άλλες συμβουλές

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε το ρολόι του σώματός σας και τη ρουτίνα του ύπνου σας είναι οι εξής:

  • Να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα για να επαναφέρετε το ρολόι του σώματός σας
  • Εάν κοιμάστε την ημέρα, μειώνετε την επιθυμία για ύπνο τη νύχτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κοιμηθείτε.
  • Κρατήστε την κρεβατοκάμαρα σας μόνο για ύπνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η στέρηση ύπνου την υγεία των ματιών -Μελέτη

Η κακή ποιότητα ύπνου υπονομεύει το υγιές βάρος

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε ιδανικά αν είστε άνω των 40 ετών - Μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.