Αυτοφροντίδα

ΧΑΠ αυτοφροντίδα: Η κοινωνική υποστήριξη την βελτιώνει

ΧΑΠ αυτοφροντίδα: Η κοινωνική υποστήριξη την βελτιώνει

ΧΑΠ αυτοφροντίδα: Μελέτες ερευνητών έφεραν στην επιφάνεια ότι τα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ, μπορούν να γίνουν κάλά μέσω της αυτοφροντίδας που θα δεχθούν από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι πιο πιθανό να είναι ενεργά και να συμμετέχουν στην πνευμονική αποκατάσταση εάν ζουν με άλλους, οι οποίοι τους φροντίζουν. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κοινωνικής υποστήριξης και συμπεριφορών αυτοεξυπηρέτησης σε ενήλικες με χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο.

«Η εμπλοκή των ασθενών στην αυτο-φροντίδα είναι η ουσία της διαχείρισης της ΧΑΠ», Στόχος μας με αυτήν τη μελέτη ήταν να εντοπίσουμε παράγοντες που σχετίζονται με δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης, όπως σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος, συμμετοχή σε πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης, τήρηση φαρμάκων και εμβολιασμός γρίπης και πνευμονιοκοκκικών.”

Ποιοι έλαβαν μέρος στην έρευνα

  • Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (μέση ηλικία 68) προσλήφθηκαν από δύο νοσοκομεία Βετεράνων και δύο ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα και είχαν μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ. Ογδόντα τοις εκατό ήταν λευκοί άντρες, 90 τοις εκατό ανέφεραν ότι έχουν οικογενειακό φροντιστή και 75 τοις εκατό ζούσαν με άλλους (μέλος της οικογένειας ή φίλοι).

Τι εξέτασαν οι ερευνητές

  • Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ υγιών συμπεριφορών και δύο ειδών κοινωνικής υποστήριξης: δομικό, το είδος του κοινωνικού δικτύου που έχει ένα άτομο όπως είναι παντρεμένος ή ζει με έναν σύντροφο ή φροντιστή και λειτουργική, την υποστήριξη που ένα άτομο αντιλαμβάνεται κοινωνικά παρέχει δίκτυο. Το τελευταίο μετρήθηκε μέσω επικυρωμένου ερωτηματολογίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ζούσαν με άλλους ανέφεραν επίσης υψηλή λειτουργική υποστήριξη.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

  •  Αυτοί που έζησαν με άλλους έκαναν 903 , βήματα κάθε μέρα.
  • Τα άτομα που έλαβαν μέρος είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν και να πάθουν πνευμονιόκοκο.

Κανένας τύπος κοινωνικής υποστήριξης δεν συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού της γρίπης ή προσκόλλησης στα φάρμακα.

Λόγοι που πρέπει να βοηθάει κοινωνική ομάδα τα άτομα

  •  Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ασθενείς τους έχουν την απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη για να κάνουν ό, τι μπορούν για να παραμείνουν υγιείς. Όταν λείπει η κοινωνική υποστήριξη, υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να βοηθά τους ασθενείς “στην ανάλυση κοινωνικής υποστήριξης. Ομοίως, οι υγειονομικές και κοινωνικές πολιτικές ομάδες θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να εξετάσουν τρόπους υποστήριξης των σχεδόν 45 εκατομμυρίων μη αμειβόμενων οικογενειακών φροντιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι υπεύθυνοι για η συντριπτική πλειοψηφία της καθημερινής φροντίδας των αγαπημένων τους. “

Ακολουθεί βίντεο για το ΧΑΠ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να την πετύχεις

Αυτοφροντίδα: Οι διάφοροι τύποι που χωρίζετε

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να την επιτύχετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η θάλασσα έχει τον τρόπο να μας ηρεμεί

Θάλασσα: Ο εγκέφαλος, ο οποίος βρίσκεται σε ενός είδους «διαυγές, άχρωμο εγκεφαλονωτιαίο υγρό» στο κεφάλι μας, αντιδρά πολύ θετικά με το νερό διότι, όπως γράφει ο Νίκολς, στο CBS News, «οι αρχαίοι πρόγονοί μας βγήκαν από το νερό και εξελίχθηκαν από το κολύμπι στο περπάτημα.

Πρακτικές για να παραμένετε συγκεντρωμένοι

Αυτοσυγκέντρωση: Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες σε ό,τι κάνετε κάθε φορά και αναζητάτε τρόπους να βελτιώσετε την προσοχή σας, σκεφτείτε τις ακόλουθες πρακτικές.

Aυτοφροντίδα : Θεραπευτείτε από την κατάθλιψη

Aυτοφροντίδα : Μια παρέμβαση θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που στοχεύει τόσο την κατάθλιψη όσο και την αυτο-φροντίδα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το κλειδί για όσους πάσχουν από αυτά.

Ενίσχυσε τα θετικά συναισθήματα με το σχέδιο Μάνταλα

Μάνταλα: Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι το ομαδικό διαδραστικό σχέδιο μάνταλα καλλιεργεί θετικά συναισθήματα, ενώ το ατομικό σχέδιο μάνταλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Τρόποι να καλλιεργήσετε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας

Ευγνωμοσύνη: Η ευγνωμοσύνη είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκτιμούν αυτό που έχουν, αντί να αναζητούν πάντα κάτι καινούργιο με τις ελπίδες ότι θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους ή πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι έως ότου ικανοποιηθεί κάθε φυσική και υλική τους ανάγκη.