Αυτοφροντίδα

Τεχνικές χαλάρωσης: Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος [vid]

Τεχνικές χαλάρωσης: Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος [vid]

Τεχνικές χαλάρωσης: Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

Η ζωή μπορεί ανά καιρούς να είναι αγχωτική και μερικές φορές το άγχος μπορεί να σας κυριεύσει, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να χαλαρώσετε.

Τύποι Τεχνικών Χαλάρωσης

Mια ολόκληρη σειρά πρακτικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε ή και να απαλλαγείτε από το άγχος.

Δεν υπάρχει μια συνταγή που να είναι πανάκεια και να ταιριάζει σε όλους. Το σημαντικό είναι να κάνετε το δικό σας ταξίδι εξερεύνησης των πρακτικών χαλάρωσης και να δείτε τι δουλεύει πραγματικά για σας και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες σας κάθε στιγμή/περίοδο. Ας ρίξουμε μια ματιά.

  • Ασκήσεις αναπνοής

Αυτή είναι μια από τις ευκολότερες πρακτικές μείωσης του στρες επειδή εστιάζετε απλά στην αναπνοή σας. Καθίστε ή ξαπλώστε σε ένα ήσυχο μέρος, πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα σας, ή τη μύτη σας εάν αισθάνεστε καλύτερα.

Μπορείτε για παράδειγμα να εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα, έπειτα κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα.

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε άμεσα.

  • Mindfulness και Διαλογισμός Μάντρα

Το Mindfulness είναι μια αρχαία μορφή διαλογισμού που προάγει την επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Σας ενθαρρύνει να εστιάσετε στο σώμα σας, τις σκέψεις σας και το τι συμβαίνει γύρω σας.

Στο διαλογισμό Mantra, από την άλλη πλευρά, εστιάζετε όλη την προσοχή σας σε έναν μόνο στόχο, όπως την επανάληψη ενός μάντρα, την εικόνα της φλόγας ενός κεριού κλπ.

Και στους δύο τύπους διαλογισμών, όποτε το μυαλό σας περιπλανιέται, εσείς απλά εστιάζετε ξανά στο αντικείμενο ή τη στιγμή.

Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Σε αυτήν την τεχνική, εστιάζετε στο να σφίγγετε και να χαλαρώνετε μυϊκές ομάδες του σώματός σας αργά. Μπορείτε την ίδια στιγμή να κάνετε και τις ασκήσεις αναπνοής.

Βρείτε ένα άνετο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Διευρύνετε το στομάχι σας καθώς εισπνέετε και συσπάστε καθώς εκπνέετε.

Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε με τους μυς του κεφαλιού και του προσώπου σας και να προχωρήσετε προς τα κάτω στο σώμα σας είτε μπορείτε να ξεκινήσετε με τα δάχτυλα των ποδιών σας και να ανεβείτε. Ενώ εστιάζετε σε κάθε ομάδα μυών, τεντώστε και κρατήστε την στάση για περίπου 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια επαναλάβετε.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνέπειες του χρόνιου στρες στην υγεία

Ηρεμιστικές και παυσίπονες οι βιοχημικές δράσεις του αγκαλιάσματος

Ο διαλογισμός αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα: Ειδικότερα, μέσα στη σύγχυση και τη συνεχή ροή πληροφοριών λόγω του COVID-19, αλλά και τη ρευστότητα των πραγμάτων εξαιτίας της έκτακτης πανδημικής συνθήκης, ένα σχέδιο αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να παραμείνετε υγιείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Χρήσιμα tips από την επέμβαση στην ανάρρωση

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Η υστερεκτομή ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη. Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και την πορεία της ανάρρωσης από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Πώς να κάνετε διαλογισμό

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας πιο ήπιας, πιο συμπονετικής στάσης. Λέγεται συχνά ότι η πραγματική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαλογισμού είναι όταν παρατηρείτε ότι έχετε γίνει λιγότερο αντιδραστικοί σε περισπασμούς στην καθημερινή ζωή, όταν δεν κάνετε διαλογισμό.

Η δύναμη των εναλλακτικών θεραπειών στην καθημερινότητά σας

Ρέικι: Το Ρέικι είναι μια τεχνική ενεργειακής θεραπείας που προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το στρες και το άγχος μέσω του απαλού αγγίγματος και βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ενεργειακά ισορροπημένοι σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά. 

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

Πλάτη πόνος: Όπως καταλαβαίνουμε η αυτοφροντίδα για πόνους στην πλάτη ακόμα και χρόνιους είναι μονόδρομος. Ξεκλέψτε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και φροντίστε τον όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποκτήσετε μια ποιότητα ζωής που θα ζήλευαν πολλοί.