Αυτοφροντίδα

Τεχνικές χαλάρωσης: Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος [vid]

Τεχνικές χαλάρωσης: Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος [vid]

Τεχνικές χαλάρωσης: Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

Η ζωή μπορεί ανά καιρούς να είναι αγχωτική και μερικές φορές το άγχος μπορεί να σας κυριεύσει, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να χαλαρώσετε.

Τύποι Τεχνικών Χαλάρωσης

Mια ολόκληρη σειρά πρακτικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε ή και να απαλλαγείτε από το άγχος.

Δεν υπάρχει μια συνταγή που να είναι πανάκεια και να ταιριάζει σε όλους. Το σημαντικό είναι να κάνετε το δικό σας ταξίδι εξερεύνησης των πρακτικών χαλάρωσης και να δείτε τι δουλεύει πραγματικά για σας και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες σας κάθε στιγμή/περίοδο. Ας ρίξουμε μια ματιά.

  • Ασκήσεις αναπνοής

Αυτή είναι μια από τις ευκολότερες πρακτικές μείωσης του στρες επειδή εστιάζετε απλά στην αναπνοή σας. Καθίστε ή ξαπλώστε σε ένα ήσυχο μέρος, πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα σας, ή τη μύτη σας εάν αισθάνεστε καλύτερα.

Μπορείτε για παράδειγμα να εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα, έπειτα κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα.

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε άμεσα.

  • Mindfulness και Διαλογισμός Μάντρα

Το Mindfulness είναι μια αρχαία μορφή διαλογισμού που προάγει την επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Σας ενθαρρύνει να εστιάσετε στο σώμα σας, τις σκέψεις σας και το τι συμβαίνει γύρω σας.

Στο διαλογισμό Mantra, από την άλλη πλευρά, εστιάζετε όλη την προσοχή σας σε έναν μόνο στόχο, όπως την επανάληψη ενός μάντρα, την εικόνα της φλόγας ενός κεριού κλπ.

Και στους δύο τύπους διαλογισμών, όποτε το μυαλό σας περιπλανιέται, εσείς απλά εστιάζετε ξανά στο αντικείμενο ή τη στιγμή.

Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Σε αυτήν την τεχνική, εστιάζετε στο να σφίγγετε και να χαλαρώνετε μυϊκές ομάδες του σώματός σας αργά. Μπορείτε την ίδια στιγμή να κάνετε και τις ασκήσεις αναπνοής.

Βρείτε ένα άνετο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Διευρύνετε το στομάχι σας καθώς εισπνέετε και συσπάστε καθώς εκπνέετε.

Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε με τους μυς του κεφαλιού και του προσώπου σας και να προχωρήσετε προς τα κάτω στο σώμα σας είτε μπορείτε να ξεκινήσετε με τα δάχτυλα των ποδιών σας και να ανεβείτε. Ενώ εστιάζετε σε κάθε ομάδα μυών, τεντώστε και κρατήστε την στάση για περίπου 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια επαναλάβετε.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνέπειες του χρόνιου στρες στην υγεία

Ηρεμιστικές και παυσίπονες οι βιοχημικές δράσεις του αγκαλιάσματος

Ο διαλογισμός αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό. 

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Κρέμες επιβράδυνσης της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και ανακούφισης των συμπτωμάτων

Οι κρέμες ψωρίασης μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι έχουν ήπια ψωρίαση, μπορεί να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν με over-the-counter (OTC) κρέμες.