Αυτοφροντίδα

Στόχοι Πρωτοχρονιάς: Μην πέσετε στην παγίδα και απλώς απολαύστε το 2022

Στόχοι Πρωτοχρονιάς: Μην πέσετε στην παγίδα και απλώς απολαύστε το 2022

Στόχοι Πρωτοχρονιάς: Όλοι λίγο ή πολύ σκεφτόμαστε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε με το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς. Φέτος ας μην αγχωθούμε για τη δημιουργία αυτών των στόχων, αλλά για όσα πραγματικά αξίζουν.

Είναι σαφές ότι αυτά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για πολλούς ανθρώπους. Τώρα λοιπόν που είναι η εβδομάδα που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά, χαλαρώστε. Αν θέλετε να κάνετε μια λύση, ξεκινήστε από τα μικρά, προτείνει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA). Σε λίγο, ο στόχος πρέπει να είναι αυτός που πιστεύετε ότι μπορείτε να κρατήσετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, μην κάνετε τη διατροφή σας μια μορφή τιμωρίας – δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το επιδόρπιο με κάτι άλλο που σας αρέσει. Εάν ο στόχος σας είναι να ασκείστε περισσότερο, προγραμματίστε τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, όχι και τις επτά.

Συμβουλές για τη νέα χρονιά

“Στο παρελθόν, έχω μιλήσει με ανθρώπους για τον καθορισμό ρεαλιστικών και πρακτικών αποφάσεων για την Πρωτοχρονιά”, είπε η Jessy Levin, ανώτερη ψυχολόγος στο Northwell Health στο Lake Success, NY. “Έχω συζητήσει τους στόχους SMART και τον τρόπο δημιουργίας συγκεκριμένων στόχων , μετρήσιμο, επιτεύξιμο, ρεαλιστικό και χρονικά περιορισμένο θα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό ήταν πριν από την πανδημία και πιο πρόσφατα η Levin είπε ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θέσουν αποφάσεις που προσφέρουν χάρη και συγχώρεση στον εαυτό τους. Όλοι έχουμε περάσει ένα τρομερά αγχωτικό τα τελευταία δύο χρόνια. Παρακολουθήσαμε κύματα και παραλλαγές. Έχουμε αλλάξει τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθορισμός στόχων, ειδικά στόχων υπέρ της υγείας, δεν είναι σημαντικός. Με τον τρόπο ζωής μας να αλλάζει, η βελτίωση της διατροφής και της δραστηριότητάς μας είναι σημαντική. Αλλά το ίδιο είναι και οι στόχοι ψυχικής μας υγείας.”

Για όσους ορίζουν περισσότερες τυπικές αναλύσεις, αλλάζουν μία συμπεριφορά τη φορά, συνιστά η APA. Η αντικατάσταση των ανθυγιεινών συμπεριφορών με υγιείς μπορεί να γίνει με την πάροδο του χρόνου — και μία κάθε φορά — παρόμοια με το πώς αναπτύσσονται οι ανθυγιεινές συμπεριφορές με την πάροδο του χρόνου. Μοιραστείτε εμπειρίες με την οικογένεια, τους φίλους ή πιθανώς ακόμη και με μια ομάδα υποστήριξης για να βοηθήσετε στην επίτευξη στόχων όπως η διακοπή του καπνίσματος. Αυτό κάνει το ταξίδι προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ευκολότερο και λιγότερο εκφοβιστικό, σύμφωνα με την APA. Γνωρίστε ότι η τελειότητα δεν είναι εφικτή και τα μικρά λάθη είναι φυσιολογικά, είπε η APA. Ζητήστε υποστήριξη από εκείνους που νοιάζονται για εσάς για να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας ή σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι και ανίκανοι να επιτύχετε τους στόχους σας μόνοι σας.

Ο πιο δύσκολος στόχος

H Levin προτείνει έναν στόχο που είναι πιο συγκεκριμένος για αυτά τα δύσκολα χρόνια, όπως ένας στόχος συγχώρεσης του εαυτού σας όπου επιτρέπετε στον εαυτό σας να καθυστερήσει λίγο σε μια συνάντηση, ώστε να μπορείτε να τελειώσετε τον καφέ σας πριν ξεκινήσετε τη δουλειά ή να σταματήσετε όταν πιστεύετε ότι χρειάζεται ένα οικογενειακό δείπνο να είμαι ακριβώς σωστός. Ένας άλλος στόχος θα μπορούσε να είναι η εστίαση στην ευγνωμοσύνη, συνέστησε η Levin. Θα μπορούσε να είναι να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε μήνυμα σε κάποιον με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει πρόσφατα. H Levin σημείωσε ότι υπάρχουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και κατάχρησης ουσιών καθώς η πανδημία συνεχίζεται. “Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν ψυχική σταθερότητα μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επομένως, φέτος, ας μην είμαστε οι πιο σκληροί επικριτές μας. Ας προσφέρουμε στους εαυτούς μας καλοσύνη, χάρη και συγχώρεση. Ας τα βάλουμε ως αποφάσεις μας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλή χρονιά σε όλους χωρίς θλίψη και μελαγχολία

Τρόποι για να ξεκινήσετε το νέο έτος πιο δυναμικά

Πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν χάνετε τον ύπνο σας

Συμβουλές αυτοφροντίδας για την εξαγωγή του φρονιμίτη σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

Φροντίδα: Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή επαφή με τη φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας

Είστε εξ αποστάσεως εργαζόμενος; 5 έξυπνοι τρόποι για να παραμένετε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί

«Με τη συνεχή καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προσφέρουν εξαιρετική δουλειά, να υπερασπίζονται καινοτόμες ιδέες και να είναι ο καλύτερος εαυτός τους», εξήγησε ο Tipton. Επαινέστε δημόσια, δώστε σχόλια ιδιωτικά

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Επιδερμίδα: Εάν θέλετε να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς και φυσικών συστατικών.

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.