Αυτοφροντίδα

Προσδόκιμο ζωής: 6 Συμβουλές για να ζήσετε όσο περισσότερο μπορείτε!

Προσδόκιμο ζωής: 6 Συμβουλές για να ζήσετε όσο περισσότερο μπορείτε!

Προσδόκιμο ζωής: Το να ζούμε περισσότερο δεν είναι μόνο η ηλικία, αλλά το να είμαστε πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και χωρίς άγχος, για όσο διάστημα μπορούμε.

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό, οι άνθρωποι είναι πολύπλοκα ζώα και ένα πράγμα μπορεί να λειτουργεί καλά για κάποιους και για άλλους όχι, αλλά υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες προσεγγίσεις που σχεδόν πάντα θα παράγουν εκπληκτικά αποτελέσματα για όλους.

6 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο

1. Μην καπνίζετε. Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του καπνίσματος και τους κινδύνους για την υγεία είναι σοβαροί – από καρδιαγγειακές παθήσεις έως καρκίνο του πνεύμονα – πράγμα που σημαίνει ότι το κάπνισμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να ζεις περισσότερο και πιο ευτυχισμένο. Κατανοούμε ότι για τους καπνιστές, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά αν μπορείτε να το κάνετε, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε μεγαλύτερη ζωή.

2. Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό είναι ένα από τα δομικά στοιχεία κάθε ζωής, επομένως είναι λογικό να καταναλώνουμε μια υγιεινή ποσότητα από αυτό. Το πόσο ακριβώς νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα αμφισβητείται, αλλά ένας απλός κανόνας είναι να προσπαθήσουμε να πάρουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ακόμη περισσότερο για να είμαστε ασφαλείς. Η αφυδάτωση δεν είναι αστείο και ακόμη και μια ήπια περίπτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, οι οποίοι επιδεινώνονται όσο περισσότερο μένεις χωρίς νερό.

Ωστόσο, τα οφέλη της καλής ενυδάτωσης είναι ατελείωτα. Το νερό είναι εξαιρετικό για πνευματική και σωματική απόδοση, επίπεδα ενέργειας, διάθεση, δέρμα και πολλά άλλα. Η επιλογή του νερού αντί της σόδας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης των ραφιναρισμένων σακχάρων από τη διατροφή μας.

3. Σηκωθείτε και μετακινηθείτε. Σε έναν κόσμο όπου οι φαρμακευτικές και ιατρικές παρεμβάσεις είναι πιο συχνές από ποτέ στη ζωή μας, η άσκηση παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να παραμείνουμε ευτυχισμένοι και υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι τόσο απίστευτο για εμάς από πολλές απόψεις. Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλών μορφών καρκίνου. Είναι επίσης φανταστικό για τα οστά μας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε 83% χαμηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και 68% χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Ίσως το πιο απίστευτο είναι η επίδραση που μπορεί να έχει η άσκηση στον εγκέφαλό μας. Η απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφίνης που παίρνουμε από την άσκηση είναι ένας πραγματικά μαγικός αλλά φυσικός τρόπος για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν 30 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

4. Κάντε υγιεινές επιλογές τροφίμων. Αυτό είναι μεγάλο. Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη γενική υγεία μας και οι διατροφικές μας επιλογές συχνά συνδέονται με τον κίνδυνο να πάθουμε χρόνιες ασθένειες. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά προϊόντα, επεξεργασμένα τρόφιμα – και επομένως κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι – ενέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, μια vegan διατροφή που βασίζεται σε ολόκληρα τρόφιμα είναι η πιο αποτελεσματική δίαιτα για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και θεωρείται η καλύτερη δίαιτα για υγεία και μακροζωία. Έτσι, αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν έχουν όλοι την ικανότητα ή την κατανόηση του πώς να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές – χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Για πολλούς ανθρώπους, τα υγιεινά τρόφιμα είναι απρόσιτα λόγω της θέσης τους, της έλλειψης διατροφικής εκπαίδευσης, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του εξαιρετικά αποτελεσματικού μάρκετινγκ των βιομηχανιών κρέατος και φαστ φουντ. Για άλλους, η μετάβαση σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων είναι κάτι προσιτό και εύκολο, απλά χρειάζονται το κίνητρο για να ξεκινήσουν. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι ότι μπορούμε.

5. Πίνετε με μέτρο. Το αλκοόλ μπορεί να είναι ένα ευχάριστο μέρος της συναναστροφής με φίλους, αρκεί να το απολαμβάνουμε με μέτρο, αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, γι’ αυτό να προχωράτε πάντα με προσοχή. Η τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, ηπατική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους καρκίνους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών ψυχικής υγείας.

Όσοι πίνουν με μέτρο, για παράδειγμα στις Μπλε Ζώνες, έχουν διαπιστώσει ότι αυτό μπορεί πραγματικά να παρατείνει τη ζωή—έτσι ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας ρευστό το βράδυ μπορεί να κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

6. Κοιμηθείτε αρκετά. Ο αρκετός ύπνος δεν είναι απόλαυση, είναι ανάγκη για την υγεία μας. Δυστυχώς, για τόσους πολλούς από εμάς ο ύπνος παραμένει άπιαστος και καταλήγουμε να γυρνάμε και να γυρνάμε, διαπερνώντας όλα τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε, τα οποία μπορεί να γίνουν ένας ανθυγιεινός κύκλος. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούμε να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτά τα μοτίβα.

Η τακτική άσκηση είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, καθώς και άλλες παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα. Αυτές οι δραστηριότητες χαλαρώνουν τους μύες μας και απελευθερώνουν θετικές ενδορφίνες στον εγκέφαλό μας, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουμε σε αρνητικές σκέψεις που μπορούν να αποτρέψουν τον ύπνο.

Η αποφυγή διεγερτικών όπως η καφεΐνη είναι φυσικά το κλειδί, οπότε η αλλαγή του απογευματινού καφέ για ένα χαλαρωτικό τσάι χαμομηλιού θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι. Τέλος, μια καλή ρουτίνα εκτόνωσης μπορεί να αλλάξει τα πάντα—γι’ αυτό κλείστε νωρίς τις οθόνες, πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι από βότανα, διαβάστε ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου και θα ονειρευτείτε σε χρόνο μηδέν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση. 

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αυτοαγάπης στη ζωή μας

Αυτοαγάπη: Ας αφιερώσουμε χρόνο για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την πολύτιμη σχέση με τον εαυτό μας και ας αφήσουμε την αυτοαγάπη να οδηγήσει τον δρόμο προς μια πιο φωτεινή και ικανοποιητική ζωή.

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Σεροτονίνη: Καταστήστε αυτούς τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της σεροτονίνης μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για έναν πιο ισορροπημένο και χαρούμενο τρόπο ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς φυσικά;

Πόδια: Πόνος; Κνησμός; Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια; Nυχτερινές κράμπες και οίδημα; Οι κιρσοί μπορούν να κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση με διάφορους τρόπους.