Αυτοφροντίδα

Κοινωνικό άγχος: Οι καλύτεροι τρόποι για να κάνεις φίλους, ακόμα κι αν είσαι κοινωνικά αγχώδης

Κοινωνικό άγχος: Οι καλύτεροι τρόποι για να κάνεις φίλους, ακόμα κι αν είσαι κοινωνικά αγχώδης

Κοινωνικό άγχος: Το άγχος αυτό έχει να κάνει με την ανασφάλεια που ίσως νιώθουμε στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και στην αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους ανθρώπους.

Είναι δύσκολο να κάνεις φίλους όταν ανησυχείς συνεχώς για τις κοινωνικές καταστάσεις και το πώς σε αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Νιώθεις ανασφάλεια για το πώς να κάνεις τους ανθρώπους να σου αρέσουν; Πώς να κρατάς φίλους όταν συχνά πρέπει να ακυρώνεις τα σχέδιά σου; Ωστόσο, μπορείς να κάνεις φίλους, ακόμα κι όταν έχεις κοινωνικό άγχος και, μάλιστα, μπορείς να διατηρήσεις εξαιρετικές φιλίες. Διάβασε παρακάτω μερικές από τις συμβουλές μας για το πώς να το κάνεις…

Tips για να ξεπεράσεις το κοινωνικό σου άγχος

  • Μη βάζεις τον εαυτό σου στο επίκεντρο: Μπορεί να δυσκολεύεσαι να κάνεις φίλους, επειδή πάντα φοβάσαι αν θα γίνεις αποδεκτός/ -ή στον κοινωνικό περίγυρο. Το κοινωνικό σου άγχος πρέπει να σταματήσει εδώ! Αυτό που έχει σημασία στην παρέα με τους άλλους ανθρώπους είναι το πώς τους κάνεις να αισθάνονται. Πώς, όμως, κάνουμε τους άλλους να νιώθουν καλά δίπλα μας; Τους ακούμε! Αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούμε να μιλάμε, αλλά είναι όμορφο να γνωρίζει και ο συνομιλητής ότι μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του σε κάποιο κοντινό του άτομο!
  • Σταμάτα να παρακαλάς τον κόσμο: Αν πρόκειται να κάνεις αληθινούς φίλους, τότε πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, όχι αυτός που πιστεύεις ότι θα αρέσει στους άλλους. Το καλύτερο είδος φίλων είναι αυτό που θα σε αγαπήσει γι’ αυτό που είσαι, επομένως πρέπει να δώσεις στους ανθρώπους την ευκαιρία να σε γνωρίσουν. Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο όταν έχεις κοινωνικό άγχος και δε μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου, αλλά οι άνθρωποι θα σε σέβονται πιο πολύ αν είσαι ένα ανεξάρτητο άτομο που δεν φαίνεται ψεύτικο. Να είσαι ο εαυτός σου. Αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό που πραγματικά είσαι, δεν πρόκειται να είναι καλός φίλος για σένα ούτως ή άλλως.

  • Μην είσαι τόσο εξαρτημένος /η από τους φίλους σου: Ο κάθε άνθρωπος έχεις τη δική του προσωπική ζωή. Το ότι είστε φίλοι, δε σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε όλη τη μέρα σας μαζί ή στο τηλέφωνο! Φρόντισε να μη καταπιέζεσαι και να μη καταπιέζεις!
  • Κάνε φίλους από τα χόμπι σου και την εργασία σου: Αν σου είναι δύσκολο να αναπτύξεις το κοινωνικό σου δίκτυο, ξεκίνα από τα πιο κοντινά σου άτομα. Σίγουρα αυτά μπορεί να είναι από τη δουλειά, αφού περνάτε πολλές ώρες μαζί και τους ξέρεις, ή από τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνεις, π.χ. χορό, ξένες γλώσσες κ.λπ.
  • Να αναγνωρίζεις πότε είναι εντάξει να αφήνεις πίσω μία φιλία: Πολλές φορές μπορεί να κλείσει ο κύκλος μιας φιλίας μας. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Μπορεί αυτή η φιλία να ήταν τοξική για μας και να μας κρατούσε πίσω. Η ζωή προχωράει και χρειάζεται να ερχόμαστε σε επαφή και με καινούργια πρόσωπα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 τρόποι για την τέλεια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Αντιμετωπίστε την εξάντληση από το χρόνιο στρες

Αμβλύνεται το στίγμα της ψυχικής ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια βουτιά στη θάλασσα βοηθά το δέρμα σας;

Θαλασσινό νερό: Η θάλασσα προσφέρει πολλά περισσότερα από μια αναζωογονητική δροσιά σε μια γεμάτη μέρα, καθώς η βουτιά στη θάλασσα είναι πραγματικά καλή για το δέρμα σας.

7 Tips για να γίνει διασκεδαστική η γυμναστική

Άσκηση: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή και τι είδους προπόνηση σας ταιριάζει.

Πώς να αξιοποιήσετε την άθληση για να τονώσετε τη διάθεσή σας;

Άθληση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας. 

Αυτοστοχασμός: 8 καθημερινές ερωτήσεις για τον εαυτό μας

Αυτοστοχασμός: Ο αυτοστοχασμός είναι ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εικόνα για τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.