Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός Αυτοφροντίδα: Ποια είναι τα οφέλη του καθημερινού διαλογισμού [vid]

Διαλογισμός Αυτοφροντίδα: Ποια είναι τα οφέλη του καθημερινού διαλογισμού [vid]

Διαλογισμός Αυτοφροντίδα: Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τον καθημερινό διαλογισμό.

Στη σύγχρονη κουλτούρα, η φασαρία, η πολύωρη εργασία και το να είμαστε πάντα απασχολημένοι είναι μία κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να επιβραδύνουμε. Εάν δεν φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά παύσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και υπερένταση. Κι ενώ οι περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης και σοβαρών προβλημάτων υγείας απαιτούν τη βοήθεια ιατρού, εάν αισθάνεστε πως χρειάζεστε ένα διάλειμμα από την υπερταχύτητα της σύγχρονης καθημερινότητας, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε το διαλογισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του καθημερινού διαλογισμού;

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τον καθημερινό διαλογισμό:

Βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία
Σε στρεσογόνες στιγμές και πολυάσχολους χρόνους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, το να αφιερώνουμε χρόνο για διαλογισμό βοηθά το σώμα και το μυαλό μας να επιβραδύνει, κάτι που φέρνει ένα επίπεδο εσωτερικής γαλήνης. Αυτή η κατάσταση χαλαρότητας οδηγεί σε μείωση των επιπέδων του στρες και του άγχους. Με τη σειρά τους, η μείωση του άγχους και η ηρεμία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, ο διαλογισμός είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να διαλογιστείτε ή να καθίσετε στη σιωπή για περισσότερα από λίγα λεπτά τη φορά, ξέρετε ότι μπορεί να είναι μια πρόκληση. Η συνειδητή ενασχόληση με αυτήν την ήσυχη πρακτική κάθε μέρα βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης που μεταφράζεται σε άλλους τομείς της ζωής σας. Ως αποτέλεσμα, το εύρος της προσοχής σας αυξάνεται επίσης.

Βοηθά στην επίτευξη μιας πιο συνειδητής ζωής
Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την πλήρη παρουσία σε κάθε στιγμή καθώς διανύετε την ημέρα. Επομένως, έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αντιδράσεων σας. Ενώ διαλογίζεστε, μαθαίνετε να εστιάζετε και να δίνετε σκόπιμα την προσοχή σας σε συγκεκριμένες σκέψεις. Με την πάροδο του χρόνου, η ανάπτυξη αυτής της συνήθειας σας βοηθά να είστε πιο συνειδητοί μέσα στη μέρα.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξακινήσετε

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τον καθημερινό διαλογισμό, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

  • Επιλέξτε μια καθορισμένη ημέρα και ώρα που λειτουργεί καλύτερα για το πρόγραμμά σας. Θα είναι πιο πιθανό να παραμείνετε αφοσιωμένοι και να το κάνετε συνήθεια.
  • Έχετε έναν ήσυχο, καθορισμένο χώρο για διαλογισμό.
  • Ξεκινήστε με λίγα μόνο λεπτά κάθε μέρα και αυξήστε αργά με την πάροδο του χρόνου.
  • Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους διαλογισμών για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να δείτε άμεσα αποτελέσματα.
  • Αναζητήστε πόρους στο διαδίκτυο ή κατεβάστε εφαρμογές που θα σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες ή καθοδηγούμενους διαλογισμούς.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρακτικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με την κατάλληλη αυτοφροντίδα

Διαλογισμός: Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να μειώσετε το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναγνωρίστε τα σημάδια του έρπητα και φροντίστε τον εαυτό σας

Έρπης αυτοφροντίδα: Ο έρπης αποτελεί σίγουρα μια ενοχλητική κατάσταση, καθώς ο ιός υπάρχει στον οργανισμό μας εφ' όρου ζωής. Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη θεραπεία όμως όλα γίνονται πιο εύκολα.

Βότανα που μειώνουν το άγχος

Άγχος αντιμετώπιση: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Πώς βοηθούν τον ύπνο μας οι ζεστές κάλτσες λίγο πριν ξαπλώσουμε;

Tips για καλό ύπνο: Το σώμα σας λειτουργεί φυσικά για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας τη νύχτα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ζεσταίνοντας τα πόδια σας, ανοίγετε τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσετε να δροσιστεί το υπόλοιπο σώμα.

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα: Ειδικότερα, μέσα στη σύγχυση και τη συνεχή ροή πληροφοριών λόγω του COVID-19, αλλά και τη ρευστότητα των πραγμάτων εξαιτίας της έκτακτης πανδημικής συνθήκης, ένα σχέδιο αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να παραμείνετε υγιείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.