Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός ύπνος: Ο διαλογισμός mindfulness ενισχύει την ποιότητα του ύπνου [vid]

Διαλογισμός ύπνος: Ο διαλογισμός mindfulness ενισχύει την ποιότητα του ύπνου [vid]

Διαλογισμός ύπνος: Μέσω τεχνικών που εστιάζουν στην αναπνοή και φέρνουν την προσοχή του νου στην παρούσα στιγμή, ο διαλογισμός προκαλεί την απόκριση χαλάρωσης που ευνοεί τον ύπνο. Παράλληλα, προωθεί φυσιολογικές αποκρίσεις, όπως μειωμένο καρδιακό ρυθμό, ελεγχόμενη αναπνοή και ενισχυμένα επίπεδα μελατονίνης, σύμφωνα με μελέτες.

Yπολογίζεται ότι περίπου το 10% έως το 60% των ενηλίκων πάσχουν από χρόνια αϋπνία. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τον διαλογισμό για να διευκολύνετε τον ύπνο σας; Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητά μας να κοιμόμαστε, το άγχος είναι ένας από τους κύριους ένοχους που εμποδίζει τον ύπνο και μας εμποδίζει να αποκτήσουμε την ποιότητα και τη διάρκεια που χρειάζεται το σώμα μας για να αναζωογονηθεί. Η συνειδητότητα – mindfulness βοηθά στη δημιουργία μιας θετικής συνήθειας ηρεμίας. Τα οφέλη της δε είναι μόνο στα κεφάλι μας, αλλά αφορούν φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα.

Η πρακτική του διαλογισμού με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ένα ισχυρό μέσο για μεγαλύτερη την ευεξία και καλύτερο ύπνο. Όλο και περισσότερες έρευνες στοχεύουν στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι αρχές της ενσυνειδητότητας – mindfulness – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αϋπνίας.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού mindfulness στη ρουτίνα πριν τον ύπνο:

  • Μειώνει το στρες και το άγχος. Ιδιαίτερα σε αυτήν την εξαιρετικά αγχωτική περίοδο στον κόσμο, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα άγχους μας. Ο διαλογισμός μας βοηθά να απαλλαγούμε από το άγχος ηρεμώντας το μυαλό και προάγοντας μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης.
  • Προκαλεί την απόκριση χαλάρωσης στο σώμα. Μέσω τεχνικών που εστιάζουν στην αναπνοή και φέρνουν την προσοχή του νου στην παρούσα στιγμή, ο διαλογισμός προκαλεί την απόκριση χαλάρωσης που ευνοεί τον ύπνο. Παράλληλα, προωθεί φυσιολογικές αποκρίσεις, όπως μειωμένο καρδιακό ρυθμό, ελεγχόμενη αναπνοή και ενισχυμένα επίπεδα μελατονίνης, σύμφωνα με μελέτες.

 

  • Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: το ένα μας κρατά σε εγρήγορση -συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το άλλο βοηθά στον ύπνο -παρασυμπαθητικό. Χρειαζόμαστε και τα δύο, αλλά συχνά δεν ισορροπούν λόγω του χρόνιου στρες. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υπέρβζση της ανισορροπίας που προκύπτει από την υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Η συμβολή του διαλογισμού στην συναισθηματική υγεία και τον περιορισμό του άγχους

Η μπανάνα σύμμαχός σας για έναν υπέροχο ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Χρήσιμα tips από την επέμβαση στην ανάρρωση

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Η υστερεκτομή ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη. Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και την πορεία της ανάρρωσης από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Πώς να κάνετε διαλογισμό

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας πιο ήπιας, πιο συμπονετικής στάσης. Λέγεται συχνά ότι η πραγματική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαλογισμού είναι όταν παρατηρείτε ότι έχετε γίνει λιγότερο αντιδραστικοί σε περισπασμούς στην καθημερινή ζωή, όταν δεν κάνετε διαλογισμό.

Η δύναμη των εναλλακτικών θεραπειών στην καθημερινότητά σας

Ρέικι: Το Ρέικι είναι μια τεχνική ενεργειακής θεραπείας που προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το στρες και το άγχος μέσω του απαλού αγγίγματος και βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ενεργειακά ισορροπημένοι σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά. 

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

Πλάτη πόνος: Όπως καταλαβαίνουμε η αυτοφροντίδα για πόνους στην πλάτη ακόμα και χρόνιους είναι μονόδρομος. Ξεκλέψτε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και φροντίστε τον όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποκτήσετε μια ποιότητα ζωής που θα ζήλευαν πολλοί.