Αυτοφροντίδα

Ηλικία Εγκεφάλου: Το πώς αισθάνεστε για την ηλικία σας επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης του εγκεφάλου [vid]

Ηλικία Εγκεφάλου: Το πώς αισθάνεστε για την ηλικία σας επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης του εγκεφάλου [vid]

Ηλικία Εγκεφάλου: Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη του 2018, οι ενήλικες που αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία μπορεί να έχουν εγκεφάλους που γερνούν πιο αργά.

Τα άτομα που αισθάνονται νεότερα από την πραγματική τους ηλικία μπορεί επίσης να έχουν εγκεφάλους που γερνούν πιο αργά, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 7 Ιουνίου του έτους 2018 και ειδικότερα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.

Η μελέτη και τα επιστημονικά ευρήματα

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους 68 υγιών ενηλίκων, με ηλικίες που κυμαίνονταν από τα 59 έως τα 84 έτη, με σκοπό να μετρήσουν τον όγκο της γκρίζας ύλης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Σημειώνουμε ότι, η γκρίζα ύλη είναι μια ουσία του εγκεφάλου που αποτελείται από νευρωνικούς νευράξονες και διευκολύνει την επικοινωνία των νευρώνων.

Αφού οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν, τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις προκειμένου να προσδιορίσουν πως οι ίδιοι αισθάνονταν για την ηλικία τους – εάν, δηλαδή, αισθάνονταν μεγαλύτεροι ή νεότεροι από όσο πραγματικά ήταν – και, ακολούθως, μέτρησαν τις γνωστικές τους ικανότητες και τις αντιλήψεις τους για τη συνολική τους υγεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της έρευνας με τις εξετάσεις του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν νεότεροι από την ηλικία τους σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις μνήμης, αντιλαμβάνονταν εαυτούς ως υγιείς και είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι σε αυτήν την ομάδα είχαν επίσης περισσότερη γκρίζα ύλη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Φαινόμενο που αποτελεί ένα πρότυπο χαρακτηριστικό των νεότερων εγκεφάλων.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί ο συσχετισμός, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που βλέπουν τον εαυτό τους ως νεότερα είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής σε σύγκριση με εκείνους που αισθάνονται μεγαλύτεροι και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον όγκο της γκρίζας ύλης του εγκεφάλου.

Σύνθεση και λειτουργία της γκρίζας ύλης

Η γκρίζα ύλη του εγκεφάλου αποτελείται από νευρώνες, νευρογλοιακά κύτταρα, νευροπίλη και λεπτά τριχοειδή. Εν αντιθέση με την δημοφιλέστερη αντίληψη, δεν έχει γκρι χρώμα, αλλά καφετί, περιτριγυρισμένο από λευκή ύλη (ίνες μυελίνης). Η γκρίζα ύλη καθορίζει τις μυϊκές κινήσεις, την αισθητηριακή αντίληψη (οπτική, ακουστική, απτική), τις γνωστικές λειτουργίες (μνήμη, προσοχή, σκέψη), την λεκτική επικοινωνία και την συναισθηματική-αισθητηριακή απόκριση.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 03/05 – 2.146 νέα κρούσματα – 134 νεκροί – 797 διασωληνωμένοι

Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να καθυστερήσει την άνοια

Ο λόγος που πολλοί δεν ασκούνται είναι κυρίως διανοητικός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι fit χωρίς να χτυπιούνται στα γυμναστήρια

Αυτοφροντίδα: Σε μία έρευνα του Rakuten Insight σε 1.000 Iάπωνες πολίτες ηλικίας 20 έως 60 ετών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποκάλυψαν ότι ασκούνται σπάνια, περίπου μία φορά το μήνα ή καθόλου. Αναφέροντας ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο ή απλώς ότι δεν τους αρέσει τόσο πολύ να ασκούνται, οι περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι η άσκηση δεν περιλαμβάνεται στο lifestyle τους. «Δηλαδή, η άσκηση που χρειαζόμαστε είναι ίσως το είδος της άσκησης που είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής μας: το περπάτημα», γράφει η συγγραφέας ευεξίας και διαλογισμού Οκουμούρα.

Αυτοφροντίδα : Φροντίστε τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα : Ο όρος  αυτο-φροντίδα, έχει γίνει μια αρκετά μοντέρνα ιδέα, μια λέξη-κλειδί αν θέλετε, ειδικά δεδομένου του αντίκτυπου που είχε αυτή η ιδέα στη βιομηχανία ευεξίας

Αυτοφροντίδα : 6 + 1 πυλώνες οργάνωσης της

Αυτοφροντίδα : Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της αυτο-φροντίδας που παράγονται από διαφορετικές αρχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές - ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,

Πού βρίσκονται τα 7 chakra στο σώμα μας

Διαλογισμός: Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ποιος διαλογίστηκε πρώτος, ωστόσο ο διαλογισμός ως πρακτική χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Με δυσκολία ωστόσο θα φανταζόταν εκείνος που τον ανακάλυψε ότι όχι μόνο θα επιβίωνε, αλλά θα γνώριζε νέες δόξες, εν μέσω πανδημίας.

Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας με φυσικούς τρόπους

Η πιο διαδεδομένη συνιστώμενη θεραπεία είναι οι ταμπλέτες γλυκόζης ή σε μορφή τζελ. Αν και αυτές οι θεραπείες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και ιδιαίτερα «θρεπτικές».