Αυτοφροντίδα

Φακοί επαφής: Μπορείτε να κολυμπήσετε ή να κάνετε ντους ενώ τους φοράτε;

Φακοί επαφής: Μπορείτε να κολυμπήσετε ή να κάνετε ντους ενώ τους φοράτε;

Φακοί επαφής: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τους φακούς επαφής είναι η πρόληψη των λοιμώξεων των ματιών και η επαφή με το νερό.

Ένα από τα κύρια σημεία για τη χρήση φακών επαφής είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας της χρήσης ενός ζευγαριού γυαλιών. Ωστόσο, είτε για ευκολία είτε για ματαιοδοξία, οι άνθρωποι επιλέγουν τις επαφές για οποιουσδήποτε προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, η άνεση και το πλεονέκτημα των επαφών είναι να τους φοράτε όταν τα γυαλιά είναι ακατάλληλα. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που το να μην τα βγάλετε μπορεί να είναι επιζήμιο για τη γενική υγεία των ματιών – το κολύμπι και το ντους είναι δύο αρνητικά.

Αποφύγετε το κολύμπι ή το ντους με φακούς επαφής

Μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό να μπορείτε να σταματήσετε να φοράτε γυαλιά και να κάνετε αναβάθμιση σε φακούς επαφής. Ένας λόγος είναι ότι οι φακοί επαφής βελτιώνουν το οπτικό σας πεδίο επειδή κινούνται με τα μάτια σας. Ωστόσο, η ελευθερία της χρήσης φακών επαφής αντί για γυαλιά ενέχει μερικούς κινδύνους, κυρίως ως αποτέλεσμα της μη σωστής υγιεινής των φακών επαφής. Μην ανησυχείτε, ωστόσο, παρά αυτούς τους κινδύνους, οι φακοί επαφής μπορούν να παρέχουν ασφαλή διόρθωση της όρασης.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τους φακούς επαφής είναι η πρόληψη των λοιμώξεων των ματιών και η επαφή με το νερό. Το νερό και οι φακοί επαφής δεν αναμιγνύονται. Έχετε πάντα ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά. Το νερό και οι φακοί επαφής δεν αναμειγνύονται, επομένως όσοι φοράνε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να τους βρέξουν. Η αποθήκευση των φακών επαφής σε ειδικά σχεδιασμένα διαλύματα τους διατηρεί καθαρούς και απολυμανμένους. Για παράδειγμα, το νερό της βρύσης ή το επεξεργασμένο νερό της πισίνας μπορεί να μειώσει την ποιότητά του και να προκαλέσει φλεγμονή στα μάτια ή ακόμη και σοβαρές επιπλοκές που απειλούν τα μάτια.

Επομένως, είναι λογικό να αποφεύγεται αυστηρά το κολύμπι ή το ντους με φακούς επαφής. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών στο μάτι ή των φακών επαφής που προσκολλώνται στο μάτι. Επιπλέον, το νερό μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά τους, όπως να αλλοιώσει το σχήμα τους ή να μολύνει ή να βλάψει τον κερατοειδή. Μάλιστα, εάν οι φακοί επαφής έρθουν σε επαφή με νερό, θα πρέπει να καθαριστούν με διάλυμα φακών επαφής ή να απορριφθούν. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του παρόχου υγείας των ματιών σας. Κολυμβητές ή δύτες, θα πρέπει να εξετάσουν είτε τα ειδικά κατασκευασμένα προστατευτικά γυαλιά ματιών είτε τη διορθωτική επέμβαση LASIK στα μάτια αντί να χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν βλάβη στα μάτια και μόλυνση

Η χρήση φακών επαφής σε πισίνα, λίμνη ή ωκεανό εγκυμονεί κινδύνους. Πρώτον, είναι πολύ εύκολο να χάσετε τους φακούς επαφής στο νερό — είναι σύνηθες φαινόμενο. Όποιος το έχει κάνει ξέρει ότι η εύρεση φακών επαφής στο νερό είναι σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, ακόμη και αν βρεθούν, οι φακοί δεν πρέπει να φορεθούν ξανά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φακός μπορεί να έχει υποστεί αλλαγές σχήματος ή ακεραιότητας υλικού. Εάν φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε, η άμμος ή τα υπολείμματα μπορεί να παγιδευτούν κάτω από τους φακούς επαφής.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο μόλυνσης και πιθανή τριβή του κερατοειδούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολυμπούν με φακούς επαφής παραπονιούνται για ξηρότητα. Τα μάτια γίνονται ερεθισμένα και κόκκινα, και αυτό δεν οφείλεται στο χλώριο ή το αλάτι, το οποίο μπορεί επίσης να παγιδευτεί κάτω από τους φακούς επαφής. Επειδή οι φακοί ακουμπούν στα μάτια, μπορούν να παγιδεύσουν ξένα σώματα, όπως χημικές ουσίες, μύκητες ή βακτήρια. Δυστυχώς, ακόμη και η χρήση φακών επαφής κάτω από γυαλιά κατά την κολύμβηση με αναπνευστήρα ή το κολύμπι μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο.

Όσον αφορά την υγεία των ματιών, το μπάνιο ή το ντους μπορεί να είναι απλώς επικίνδυνο όπως το κολύμπι με φακούς επαφής. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό της βρύσης υποβάλλεται σε χημική επεξεργασία και περιέχει μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνοι για την υγεία των ματιών με το νερό της πισίνας, της λίμνης ή του ωκεανού. Προσέξτε αυτά τα συμπτώματα εάν κολυμπήσατε ή κάνατε ντους με τους φακούς επαφής σας:

  • Ερυθρότητα των ματιών
  • Κνησμός στα μάτια
  • Πόνος
  • Ξηρά ή υγρά μάτια
  • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
  • Μη φυσιολογική έκκριση από το μάτι
  • Θολή όραση
  • Ευαισθησία στο φως

Οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας και να δικαιολογεί αξιολόγηση από επαγγελματία οφθαλμίατρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άτομα με απώλεια όρασης μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι χάρη στην τεχνολογία

Τι είναι τα βιονικά εμφυτεύματα ματιών και πώς λειτουργούν;

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Φροντίστε την υγεία των ματιών σας με απλές κινήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη ασκήσεων πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Άσκηση περίοδος: Ενώ ορισμένες γυναίκες απέχουν από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, άλλες πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να ασκούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου.