Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όταν οι φακοί επαφής γίνονται ο χειρότερος εχθρός της όρασης

Όταν οι φακοί επαφής γίνονται ο χειρότερος εχθρός της όρασης

Ένας οφθαλμίατρος παροτρύνει όσους φορούν φακούς επαφής να μην ξεχνάνε ποτέ να τους βγάλουν από τα μάτια τους, προτού πέσουν για ύπνο, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για “σκληρούς”, ή “μαλακούς” φακούς.

Ο Patrick Vollmer, ένας οφθαλμίατρος σε κλινική στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ανάρτησε στην σελίδα της κλινικής στο Facebook ορισμένες φωτογραφίες που συγκλονίζουν.

Πρόκειται για ασθενή που υποβλήθηκε πρόσφατα σε θεραπεία, επειδή ανέπτυξε έλκη από ψευδομονάδες, μόλυνση που έπαθε αφότου κοιμήθηκε φορώντας τους φακούς επαφής της.

Σκοπός του οφθαλμίατρου με αυτήν τη δημοσίευση, ήταν να στείλει μια προειδοποίηση για την κακή συνήθεια που έχουν πολλοί να κοιμούνται μαζί με τους φακούς επαφής σαν να μην τρέχει τίποτα.

“Κοιμάμαι φορώντας τους φακούς επαφής συνέχεια και δεν είχα ποτέ πρόβλημα”, αναφέρει ο δρ. Vollmer, ότι του είπε η εν λόγω ασθενής. Στην συνέχεια ο οφθαλμίατρος αναφέρει ότι η ασθενής κόλλησε ένα επικίνδυνο βακτήριο και χρειάστηκε επείγουσα θεραπεία.

Συγκεκριμένα, μολύνθηκε από βακτήρια Pseudomonas (ψευδομονάδες). Οι ψευδομονάδες είναι μια σημαντική αιτία οφθαλμολογικής νοσηρότητας και τα συμπτώματά τους μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε μόνιμη τύφλωση.

Τα βακτηρίδια “τρώνε” τον κερατοειδή χιτώνα, προκαλώντας ένα παχύρρευστο, λευκό νεκρωτικό ιστό.

Η μόλυνση είναι συνήθως αποτέλεσμα βακτηρίων που βρίσκονται στο περιβάλλον, αν και είναι πιο συνηθισμένη σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ψευδομονάδες μπορούν επίσης να βρεθούν στο νερό, γι ‘αυτό και πρέπει να αφαιρείτε τους φακούς επαφής προτού κάνετε ντους, ή μπάνιο σε θάλασσα και πισίνες.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που κοιμούνται όλη τη νύχτα φορώντας φακούς επαφής, κατά μέσο όρο, θα διαπιστωθούν 18-20 λοιμώξεις από μικροβιακή κερατίτιδα.

Ένα πράσινο υγρό εφαρμόζεται στο μάτι για να φανούν καλύτερα τυχόν βλάβες

Για να εξετάσει τη βλάβη στο μάτι του ασθενούς, ο δρ. Vollmer χρησιμοποίησε ένα πράσινο υγρό με φωσφοροειδή σύσταση, για να εντοπίσει με ακρίβεια οποιαδήποτε ξένα σωματίδια στον οφθαλμό καθώς και τυχόν βλάβη στον κερατοειδή.

Ο γιατρός αντιμετώπισε την λοίμωξη στο μάτι της ασθενούς με σταγόνες αντιβιοτικών, οι οποίες χορηγήθηκαν για όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης, της έδωσε στεροειδή για να περιοριστούν τυχόν μόνιμες βλάβες. “Αν και ο οφθαλμός της ασθενούς συνεχίζει να βελτιώνεται δραστικά σε σχέση με την αρχική της κατάσταση, πιθανότατα θα εμφανίσει κάποια μορφή απώλειας όρασης ακόμα και μετά τη θεραπεία”, πρόσθεσε ο οφθαλμίατρος.Ο δρ. Vollmer δήλωσε ότι αυτό είναι το τέταρτο περιστατικό μόλυνσης από ψευδομονάδες που αντιμετωπίζει φέτος και είναι σίγουρος ότι θα δει… περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 τροφές για την καταπολέμηση της κούρασης

Η επίδραση της αγκαλιάς στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι δυσκολίες για μια ζωή με νανισμό

Νανισμος δυσκολίες: Ο νανισμός είναι μια ιατρική ή γενετική πάθηση που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανάστημα, που τυπικά ορίζεται ως ενήλικος ύψους 4 πόδια 10 ίντσες (147 εκατοστά) ή μικρότερος.

Ζάχαρη καρύδας: Είναι πράγματι τόσο υγιεινή;

Ζάχαρη καρύδας: Η ζάχαρη καρύδας έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην κανονική επιτραπέζια ζάχαρη. Προέρχεται από το χυμό του φοίνικα καρύδας και υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία,

Πώς βοηθάει το λεμονόνερο στην αποβολή των λίθων στα νεφρά;

Λεμονόνερο: Δεν πρέπει να το σκεφτείτε ως θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά Η ποσότητα του κιτρικού οξέος που μπορείτε να πάρετε από μια λογική ποσότητα λεμονιού μπορεί να μην είναι αρκετή για να επηρεάσει σημαντικά το pH των ούρων σας.

Πώς να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις;

Περιοριστικές πεποιθήσεις: Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι περιορισμοί που επιβάλλονται από τον εαυτό τους που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία. Συχνά προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, πολιτιστικούς όρους

Close Icon