Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Οπτική Εξασθένηση: Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν καθαρή όραση, ακόμη και με γυαλιά, διαπιστώνει μελέτη

Οπτική Εξασθένηση: Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν καθαρή όραση, ακόμη και με γυαλιά, διαπιστώνει μελέτη

Ο Joshua Ehrlich, M.D., M.P.H., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτού του είδους η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας όσον αφορά την υποστήριξη ενηλίκων με προβλήματα όρασης.

Οπτική Εξασθένηση: Νέα έρευνα δείχνει ότι το 28% των ατόμων ηλικίας άνω των 71 ετών έχουν προβλήματα όρασης, ακόμη και όταν φορούν κανονικά γυαλιά, φακούς επαφής ή άλλα οπτικά βοηθήματα. “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν, καθώς η κακή όραση σχετίζεται με διάφορες δυσμενείς εκβάσεις για τους ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της άνοιας, των πτώσεων, των τροχαίων ατυχημάτων, ακόμη και του θανάτου”, δήλωσε η Olivia J. Killeen, M.D., κλινική λέκτορας στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών στο Michigan Medicine, η οποία είναι επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology.

Η έρευνα, η οποία αντιπροσωπεύει τα πρώτα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα σχετικά με την αντικειμενικά εκτιμώμενη οπτική λειτουργία εδώ και πάνω από 14 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι διάφοροι τύποι οπτικής εξασθένησης συνδέονται με την μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και με τη χαμηλότερη εκπαίδευση και το χαμηλότερο εισόδημα. Τόσο η κοντινή οπτική οξύτητα όσο και οι βλάβες στην ευαισθησία αντίθεσης ήταν μεγαλύτερες μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων και των ισπανόφωνων ατόμων, σε σύγκριση με τα μη ισπανόφωνα λευκά άτομα. Επιπλέον, η χαμηλότερη εκπαίδευση και το χαμηλότερο εισόδημα σχετίζονταν με όλους τους τύπους οπτικής εξασθένησης. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κόστος της φροντίδας ηλικιωμένων ενηλίκων με προβλήματα όρασης και τύφλωση στις ΗΠΑ είναι υψηλό -το 2017, ήταν 134,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πολλοί ηλικιωμένοι χρειάζονται απλώς ενημερωμένα γυαλιά για την αντιμετώπιση της οπτικής τους εξασθένισης, ωστόσο πολλοί ενήλικες με οπτική εξασθένιση θα αντιμετωπίσουν οικονομικά εμπόδια στη φροντίδα. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό Medicare, ένας κύριος ασφαλιστής των ηλικιωμένων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνει παροχές γυαλιών μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, αφήνοντας πολλούς ενήλικες να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα οπτικά τους βοηθήματα.

Ο Joshua Ehrlich, M.D., M.P.H., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτού του είδους η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας όσον αφορά την υποστήριξη ενηλίκων με προβλήματα όρασης. “Τα επικαιροποιημένα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση της επιτήρησης της υγείας της όρασης στις ΗΠΑ και μπορούν να επιτρέψουν στα προγράμματα δημόσιας υγείας να στοχεύσουν εκείνους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κακής όρασης”, δήλωσε ο Ehrlich. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη “Η εθνική μελέτη για τις τάσεις υγείας και γήρανσης” η οποία εδρεύει στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του U-M και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο στραβισμός προκαλεί πτώσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του Αλτσχάιμερ

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη δίνει λιγότερες πιθανότητες κατάγματος ισχίου

Γήρανση: Συνδέεται με ανικανότητα διαχείρισης οικονομικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο

Καύσωνας εργασία: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω του καύσωνα που αναμένεται από την Τρίτη 16 Ιουλίου έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Tο φύλο και η ταυτότητα φύλου συνδέονται με τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου - Έρευνα

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φύλο και η ταυτότητα φύλου επηρεάζουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας και άλλων παθήσεων», δήλωσε ο Anil K. Malhotra, MD, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης της Συμπεριφοράς στα Ινστιτούτα Feinstein.

Προσαρμόζομαι ενώ παλεύω με ασθένεια του εντέρου

Εν τω μεταξύ, η Άνι μετατρέπει τον πόνο της σε σκοπό, ράβοντας καλύμματα τσάντας στομίου για τον εαυτό της και τους άλλους. Ζώντας τη ζωή μια μέρα - και μια βελονιά - τη φορά. «Σε γενικές γραμμές, τα πάω πολύ καλά, ζω όσο καλύτερα μπορώ», λέει η Άνι.

ΠΙΣ: Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ιατρών στο ΕΣΥ

ΠΙΣ: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απαντά στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα στις άγονες περιοχές με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Οι περιορισμοί στις αμβλώσεις βλάπτουν την ψυχική υγεία ιδιαίτερα των γυναικών με χαμηλό εισόδημα

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν αποκλειστικά γυναίκες ενώ άλλες έχουν αρχίσει να συγκρίνουν νεότερους άνδρες και γυναίκες. Ενώ αυτές οι εργασίες βρήκαν ότι τα αποτελέσματα επικεντρώνονταν κυρίως σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Close Icon