Ρεπορτάζ Υγείας

Οπτική Εξασθένηση: Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν καθαρή όραση, ακόμη και με γυαλιά, διαπιστώνει μελέτη

Οπτική Εξασθένηση: Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν καθαρή όραση, ακόμη και με γυαλιά, διαπιστώνει μελέτη

Ο Joshua Ehrlich, M.D., M.P.H., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτού του είδους η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας όσον αφορά την υποστήριξη ενηλίκων με προβλήματα όρασης.

Οπτική Εξασθένηση: Νέα έρευνα δείχνει ότι το 28% των ατόμων ηλικίας άνω των 71 ετών έχουν προβλήματα όρασης, ακόμη και όταν φορούν κανονικά γυαλιά, φακούς επαφής ή άλλα οπτικά βοηθήματα. “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν, καθώς η κακή όραση σχετίζεται με διάφορες δυσμενείς εκβάσεις για τους ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της άνοιας, των πτώσεων, των τροχαίων ατυχημάτων, ακόμη και του θανάτου”, δήλωσε η Olivia J. Killeen, M.D., κλινική λέκτορας στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών στο Michigan Medicine, η οποία είναι επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology.

Η έρευνα, η οποία αντιπροσωπεύει τα πρώτα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα σχετικά με την αντικειμενικά εκτιμώμενη οπτική λειτουργία εδώ και πάνω από 14 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι διάφοροι τύποι οπτικής εξασθένησης συνδέονται με την μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και με τη χαμηλότερη εκπαίδευση και το χαμηλότερο εισόδημα. Τόσο η κοντινή οπτική οξύτητα όσο και οι βλάβες στην ευαισθησία αντίθεσης ήταν μεγαλύτερες μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων και των ισπανόφωνων ατόμων, σε σύγκριση με τα μη ισπανόφωνα λευκά άτομα. Επιπλέον, η χαμηλότερη εκπαίδευση και το χαμηλότερο εισόδημα σχετίζονταν με όλους τους τύπους οπτικής εξασθένησης. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κόστος της φροντίδας ηλικιωμένων ενηλίκων με προβλήματα όρασης και τύφλωση στις ΗΠΑ είναι υψηλό -το 2017, ήταν 134,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πολλοί ηλικιωμένοι χρειάζονται απλώς ενημερωμένα γυαλιά για την αντιμετώπιση της οπτικής τους εξασθένισης, ωστόσο πολλοί ενήλικες με οπτική εξασθένιση θα αντιμετωπίσουν οικονομικά εμπόδια στη φροντίδα. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό Medicare, ένας κύριος ασφαλιστής των ηλικιωμένων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνει παροχές γυαλιών μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, αφήνοντας πολλούς ενήλικες να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα οπτικά τους βοηθήματα.

Ο Joshua Ehrlich, M.D., M.P.H., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτού του είδους η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας όσον αφορά την υποστήριξη ενηλίκων με προβλήματα όρασης. “Τα επικαιροποιημένα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση της επιτήρησης της υγείας της όρασης στις ΗΠΑ και μπορούν να επιτρέψουν στα προγράμματα δημόσιας υγείας να στοχεύσουν εκείνους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κακής όρασης”, δήλωσε ο Ehrlich. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη “Η εθνική μελέτη για τις τάσεις υγείας και γήρανσης” η οποία εδρεύει στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του U-M και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο στραβισμός προκαλεί πτώσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του Αλτσχάιμερ

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη δίνει λιγότερες πιθανότητες κατάγματος ισχίου

Γήρανση: Συνδέεται με ανικανότητα διαχείρισης οικονομικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση τροφής με συγκεκριμένη σειρά μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να ελέγξει τον διαβήτη

Διατροφολόγιο διαβήτης: Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία των ανθρώπων, οι διαβητικοί συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους

DNAmFitAge - Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

"Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του "βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση"  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας".