Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Τα «πρέπει» που μποϊκοτάρουν την ευημερία μας

Αυτοφροντίδα: Τα «πρέπει» που μποϊκοτάρουν την ευημερία μας

Αυτοφροντίδα: Τα “πρέπει” που μποϊκοτάρουν την ευημερία μας. Σκέψεις, όπως “πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους” ,”πρέπει να είμαι τέλειος”, αποτελούν έναν τύπο παράλογης σκέψης με υψηλό ψυχολογικό κόστος. Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε ένα από αυτά τα «πρέπει» μποϊκοτάρουμε τον εαυτό μας.

Τα «πρέπει» είναι ένας τύπος ψυχικής τυραννίας την οποία δεν αναγνωρίζουμε πάντα. Επιπλέον, αφήνοντάς τα να είναι το καθημερινό συστατικό σε κάθε σκέψη, επιθυμία και προσωπική εστίαση, βάζουμε τον εαυτό μας σε μια συνεχή δυστυχία όπου τίποτα δεν ταιριάζει στις προοπτικές μας. ούτε καν εμείς οι ίδιοι. Επομένως, αντιμετωπίζουμε έναν τύπο γνωστικής παραμόρφωσης που πρέπει να ανιχνεύσουμε και να απενεργοποιήσουμε.

Τα τρομερά “πρέπει” συνήθως εμφανίζονται ήδη στην παιδική μας ηλικία. Μια υγιής και ευτυχισμένη ζωή ενορχηστρώνεται με βάση τα δικαιώματα, απολαύσεις και υποχρεώσεις. Επομένως, γνωρίζοντας πού είναι τα όρια και πού αυτές οι παράλογες πεποιθήσεις που μποϊκοτάρουν την ευημερία κάποιου μας ελευθερώνει από περιττές μάχες που μας βλάπτουν. Πρώτα υπάρχουν τα “πρέπει” που απευθύνονται στον εαυτό μας. Είναι οι πιο συνηθισμένοι και αυτοί που θέτουν τα θεμέλια των πιο επαναλαμβανόμενων εχθρών μας, όπου μπορούμε να τροφοδοτήσουμε από την ανασφάλεια, την έλλειψη αυτοεκτίμησης έως τη συναισθηματική εξάντληση. Τους χρησιμοποιούμε μέσω εσωτερικών λόγων όπως οι εξής: Πρέπει να ευχαριστήσω όλους, να εκπληρώσω όλους τους στόχους που έθεσα για τον εαυτό μου και να σεβαστώ απολύτως την κλίμακα των αξιών που υπερασπίζομαι.

Δεύτερον, έχουμε τα “πρέπει” που απευθύνονται σε δεύτερο και τρίτο μέρος. Είναι αυτοί οι διάλογοι που τροφοδοτούν έναν άχρηστο τρόπο σκέψης λέγοντας μας πράγματα όπως: οι άλλοι πρέπει να με λαμβάνουν υπόψη, οι συνάδελφοί μου πρέπει να με εκτιμούν περισσότερο, ο σύντροφός μου πρέπει να το κάνει αυτό και δεν το κάνει όπως θέλω. Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικά, βρίσκουμε αυτά που πρέπει να προσανατολίζονται σε μια ανώτερη οντότητα, στη ζωή, στο πεπρωμένο ή στο περιβάλλον. Ένα απλό παράδειγμα αυτού του τύπου εσωτερικής συλλογιστικής μπορεί να διαπιστωθεί σε εκείνο το άτομο που επαναλαμβάνει ιδέες όπως “η ζωή πρέπει να με αντιμετωπίζει καλύτερα γιατί είμαι καλός άνθρωπος”, “ο κόσμος ήταν πάντα άδικος για μένα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αναγνωρίσεις τα ελεγκτικά άτομα

Εθισμός... μία ακόμα πτυχή της ψυχικής ασθένειας

Μαθήματα για να μάθεις να αγαπάς...

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Tips αυτοφροντίδας για εργαζόμενες μαμάδες

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Νιώθετε συχνά πως τρέχετε, αλλά δε φτάνετε, κι όσο κι αν προσπαθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αυτό απλώς δεν είναι εφικτό; Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες μαμάδες, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για να αφιερώσετε σε εσάς. Η αυτο-φροντίδα για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική, εξίσου όσο και ο χρόνος μιας καλής ξεκούρασης. Αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα πρέπει στην πραγματικότητα να μάθετε να λέτε όχι σε κάποια πράγματα, αντί να ανησυχείτε για το πως θα βρείτε χρόνο να προσθέσετε νέες δραστηριότητες ή πρακτικές αυτοφροντίδας στη ζωή σας.

Τα σημαντικά οφέλη των διαλογιστικών περιπάτων

Περίπατος: Πόσο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία μας ένας απλός περίπατος; Όταν συνδυάζεται με το είδος της συγκέντρωσης και της συνειδητότητας που μας προσφέρει ο διαλογισμός, η απάντηση είναι περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Ασκήστε φαντασία και σώμα παίζοντας με τα παιδιά στο σπίτι

Άθλητισμός lockdown παιδιά: Μετατρέψτε το καθιστικό ή το σαλόνι του σπιτιού σας σε φανταστικό τόπο παραμυθιού. Μπορείτε να δοκιμάστε ασκήσεις εξισορρόπησης, υποδυόμενοι τους ακροβάτες ή ζογκλέρ. Γιατί όχι, βάλτε ακόμη και το κατοικίδιο ζώο σας στη δράση, αν φυσικά απολαμβάνει να πηδά από στεφάνι σε στεφάνι ή να συνοδεύει τους μικρούς σας "μάγους" την ώρα των παραστάσεων. Εάν μάλιστα το πάρετε στα σοβαρά, μπορείτε να το κάνετε μια εβδομαδιαία δραστηριότητα ποιοτικής συνεύρεσης με την οικογένειά σας. Αφήστε τη φαντασία σας να πάρει τα ηνία της δράσης και εξασκηθείτε στα κόλπα σας κάθε φορά που έχετε λίγο χρόνο, προσκαλώντας και τα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού "τσίρκου" να ακονίζουν τα ταλέντα τους τακτικά.

Εναλλακτικοί τρόπου για να αντιμετωπίσετε την κακή ψυχολογία λόγω καραντίνας

Η ανάπτυξη και εγκαθίδρυση ορισμένων πρωινών συνηθειών θα δημιουργήσει σταδιακά αυξημένη ενέργεια που θα διαρκεί περισσότερο. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μιλάμε για συνήθεια• αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και επιμονή για να εγκαθιδρυθεί και χρειάζεται να συνίσταται σε ορισμένες καθημερινές κινήσεις και ακολουθίες δραστηριοτήτων.

Τι είναι ο chakra διαλογισμός

Διαλογισμός: Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ποιος διαλογίστηκε πρώτος, ωστόσο ο διαλογισμός ως πρακτική χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Με δυσκολία ωστόσο θα φανταζόταν εκείνος που τον ανακάλυψε ότι όχι μόνο θα επιβίωνε, αλλά θα γνώριζε νέες δόξες, εν μέσω πανδημίας.

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Αυτοεκτίμηση Εφηβεία: Η υγιής αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο σε όλα όσα κάνετε. Οι έφηβοι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερες σχέσεις με συνομηλίκους και ενήλικες, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι για τα επιτεύγματά τους και βρίσκουν ευκολότερο να αντιμετωπίσουν απογοητεύσεις και αποτυχίες στη ζωή.