Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Όταν ο προσωπικός χρόνος φαντάζει ανέφικτο όνειρο

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Όταν ο προσωπικός χρόνος φαντάζει ανέφικτο όνειρο

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Νιώθετε συχνά πως τρέχετε, αλλά δε φτάνετε, κι όσο κι αν προσπαθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αυτό απλώς δεν είναι εφικτό; Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες μαμάδες, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για να αφιερώσετε σε εσάς. Η αυτο-φροντίδα για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική, εξίσου όσο και ο χρόνος μιας καλής ξεκούρασης. Αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα πρέπει στην πραγματικότητα να μάθετε να λέτε όχι σε κάποια πράγματα, αντί να ανησυχείτε για το πως θα βρείτε χρόνο να προσθέσετε νέες δραστηριότητες ή πρακτικές αυτοφροντίδας στη ζωή σας.

Νιώθετε συχνά πως τρέχετε, αλλά δε φτάνετε, κι όσο κι αν προσπαθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αυτό απλώς δεν είναι εφικτό; Φαντάζει η μέρα σας να είναι ατέλειωτη, ενώ δεκάδες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της non-stop ευθύνης για τα παιδιά, δεν σας αφήνουν κανένα περιθώριο να ασχοληθείτε ουσιαστικά με εσάς και την προσωπική σας εξέλιξη; Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες μαμάδες, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για να αφιερώσετε σε εσάς. Η αυτο-φροντίδα για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική, εξίσου όσο και ο χρόνος μιας καλής ξεκούρασης.

Αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να μάθετε να λέτε όχι σε κάποια πράγματα, αντί να ανησυχείτε για το πως θα βρείτε χρόνο να προσθέσετε νέες δραστηριότητες ή πρακτικές αυτοφροντίδας στη ζωή σας. Για τον λόγο αυτό, συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε το ταξίδι της αυτοφροντίδας σας, λέγοντας όχι όποτε μπορείτε και, στη συνέχεια, να αναζητήστε τρόπους για να ενσωματώσετε τα πράγματα που σας αρέσουν – ακόμα κι αν είναι πολύ μικρά πράγματα. Και ακόμη και όταν δεν μπορείτε να κάνετε όσα θα θέλατε για τον εαυτό σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να βεβαιωθείτε ότι ο τρόπος που σκέφτεστε και σας μιλάτε είναι “θρεπτικός” και ευγενικός.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν την διαδρομή:

1. Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας

Μήπως παραείστε απαιτητικές με όσα ζητάτε από τον εαυτό σας; Ένας τρόπος να σκεφτείτε από μια πιο ρεαλιστική και υγιή προοπτική είναι να αναρωτηθείτε. για παράδειγμα, τι θα θέλατε για τα παιδιά σας, αν αυτά ήταν στη θέση σας; Θα θέλατε, ας πούμε, να μπορούν να απολαύουν τις στιγμές με την οικογένεια και τα παιδιά τους, να μην παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά, να ξεκουράζονται και να διασκεδάζουν με φίλους και άλλους αγαπημένους ανθρώπους; Συνήθως όταν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο και έχουμε αντίληψη της κληρονομιάς που παραδίδουμε στα παιδιά μας, είναι ευκολότερο να αναγνωρίσουμε τι πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας. Η απόλαυση της ζωής δεν είναι μια ένοχη απόλαυση! Και αν είστε πιο ευτυχισμένες, θα είστε πιο επιτυχημένες στο σπίτι και στη δουλειά.

2. Πείτε ναι

Κοιτάζοντας μια μέρα πίσω τη ζωή σας, το πιθανότερο είναι πως οι αναμνήσεις σας θα αφορούν τις εμπειρίες που ζήσατε και μοιραστήκατε με άλλους και όχι τις ακατάστατες ντουλάπες ή τις στίβες με τα ασιδέρωτα ρούχα, ενώ τα παιδιά μεγάλωναν. Εάν υπάρχει μια εκδήλωση στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε, όπως τα γενέθλια ή ο γάμος ενός φίλου, τότε δώστε προτεραιότητα και αφιερώστε χρόνο σε αυτό. Η εύρεση του χρόνου, της ενέργειας και των πόρων μπορεί, κάποιες φορές, να είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε για όσα προσθέτουν αξία και εμπειρίες στη ζωή σας.

3. Πείτε όχι

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να μάθαιτε να λέτε όχι όταν θέλετε. Δεν χρειάζεται να αναλάβετε εργασίες, ευθύνες ή projects, αν είναι αγχωτικά για σας. Εάν για παράδειγμα, τις περισσότερες φορές κάνετε πράγματα που δεν απολαμβάνετε, απλώς επειδή φαίνεται να τα απολαμβάνουν τα παιδιά ή ο σύντροφός σας, το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα βρεθείτε εξαντλημένες και θα χάσετε τον ενθουσιασμό σας να συμμετέχετε σε κοινές δραστηριότητες. Αναρωτηθείτε τί είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε και στη συνέχεια σκεφτείτε τρόπους που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ή στις συναντήσεις και τα παιχνίδια σας με τα παιδιά ή τους συντρόφους, ώστε όσα κάνετε και μοιράζεστε να σας δίνουν πραγματικά χαρά και ενθουσιασμό.

4. Αναζητήστε μικρές “στιγμές” στο χρόνο που μπορείτε να επισημάνετε ως δικές σας

Όταν το ημερολόγιο είναι γεμάτο, αναζητήστε μικρές στιγμές χρόνου που μπορείτε να αφιερώσετε σε σας. Όταν, για παράδειγμα, περιμένετε στο αυτοκίνητο για να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο ή μια εξωσχολική δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να διαβάσετε ένα βιβλίο, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή ένα podcast. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν πως το πλέξιμο αυτές τις στιγμές είναι εξίσου αγχωλυτικό! Είναι ωραίο να κάνουμε κάτι που μας αρέσει και όταν σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε όσο λίγο χρόνο κι αν διαθέτουμε για τον εαυτό μας, έχουμε την αίσθηση ότι μας έχουμε φροντίσει. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά επιστρέψουν στο αυτοκίνητο, θα νιώθετε πιο ξεκούραστες και έτοιμες να είστε και πάλι μαμά.

5. Θυμηθείτε, είναι όλα προσωρινά!

Μπορεί να υπάρχουν εποχές όπου η αυτοφροντίδα δίπλα στην εργασία και το μεγάλωμα τον παιδιών είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τα χρόνια περνούν πιο γρήγορα απ΄όσο είμαστε συνήθως σε θέση να αντιληφθούμε. Έχετε αυτήν την παραδοχή στο νου και προσπαθήστε τουλάχιστον να είστε συνεπείς με κάποιες βασικές πρακτικές αυτοφροντίδας που είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε την ζωντάνια και την ψυχική σας ηρεμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

Συμβουλές αυτοφροντίδας για να μεγαλώνετε υγιώς

Πώς να "κολλήσετε" στις υγιείς σας συνήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο προφανείς λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Απώλεια βάρους: Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D, του σιδήρου και των βιταμινών Β, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τέλος το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθησία στην ινσουλίνη και να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Πώς να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο

Κίνηση: Η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, από αυξημένες πιθανότητες για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο έως δυνητικά μικρότερη διάρκεια ζωής, λέει κάθε μελέτη.

Χρειάζεστε περισσότερο αντηλιακό όταν κάνει ζέστη έξω;

Αντηλιακό θερμοκρασία: Όταν κάνει ζέστη, γίνεται προφανές ότι χρειάζεστε αντηλιακό γιατί νιώθετε ζεστασιά και αισθάνεστε ότι ο ήλιος καίει πάνω στο δέρμα σας. Αλλά η θερμότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά την ποδηλασία

«Υπάρχουν απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε», λέει ο Δρ Κάκαρ. "Το να έχετε πιο χοντρές λαβές ώστε να μην πιέζεστε τόσο δυνατά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα γάντια ποδηλάτου βοηθούν επίσης και μερικές φορές βάζουν τον καρπό σας σε καλύτερη θέση από το να ασκείτε πίεση στην παλάμη σας." Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα ατύχημα, αλλά μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ασφαλέστερη φορώντας πάντα κράνος ποδηλάτου.

Close Icon