Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Όταν ο προσωπικός χρόνος φαντάζει ανέφικτο όνειρο

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Όταν ο προσωπικός χρόνος φαντάζει ανέφικτο όνειρο

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Νιώθετε συχνά πως τρέχετε, αλλά δε φτάνετε, κι όσο κι αν προσπαθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αυτό απλώς δεν είναι εφικτό; Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες μαμάδες, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για να αφιερώσετε σε εσάς. Η αυτο-φροντίδα για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική, εξίσου όσο και ο χρόνος μιας καλής ξεκούρασης. Αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα πρέπει στην πραγματικότητα να μάθετε να λέτε όχι σε κάποια πράγματα, αντί να ανησυχείτε για το πως θα βρείτε χρόνο να προσθέσετε νέες δραστηριότητες ή πρακτικές αυτοφροντίδας στη ζωή σας.

Νιώθετε συχνά πως τρέχετε, αλλά δε φτάνετε, κι όσο κι αν προσπαθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αυτό απλώς δεν είναι εφικτό; Φαντάζει η μέρα σας να είναι ατέλειωτη, ενώ δεκάδες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της non-stop ευθύνης για τα παιδιά, δεν σας αφήνουν κανένα περιθώριο να ασχοληθείτε ουσιαστικά με εσάς και την προσωπική σας εξέλιξη; Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες μαμάδες, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για να αφιερώσετε σε εσάς. Η αυτο-φροντίδα για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική, εξίσου όσο και ο χρόνος μιας καλής ξεκούρασης.

Αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να μάθετε να λέτε όχι σε κάποια πράγματα, αντί να ανησυχείτε για το πως θα βρείτε χρόνο να προσθέσετε νέες δραστηριότητες ή πρακτικές αυτοφροντίδας στη ζωή σας. Για τον λόγο αυτό, συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε το ταξίδι της αυτοφροντίδας σας, λέγοντας όχι όποτε μπορείτε και, στη συνέχεια, να αναζητήστε τρόπους για να ενσωματώσετε τα πράγματα που σας αρέσουν – ακόμα κι αν είναι πολύ μικρά πράγματα. Και ακόμη και όταν δεν μπορείτε να κάνετε όσα θα θέλατε για τον εαυτό σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να βεβαιωθείτε ότι ο τρόπος που σκέφτεστε και σας μιλάτε είναι “θρεπτικός” και ευγενικός.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν την διαδρομή:

1. Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας

Μήπως παραείστε απαιτητικές με όσα ζητάτε από τον εαυτό σας; Ένας τρόπος να σκεφτείτε από μια πιο ρεαλιστική και υγιή προοπτική είναι να αναρωτηθείτε. για παράδειγμα, τι θα θέλατε για τα παιδιά σας, αν αυτά ήταν στη θέση σας; Θα θέλατε, ας πούμε, να μπορούν να απολαύουν τις στιγμές με την οικογένεια και τα παιδιά τους, να μην παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά, να ξεκουράζονται και να διασκεδάζουν με φίλους και άλλους αγαπημένους ανθρώπους; Συνήθως όταν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο και έχουμε αντίληψη της κληρονομιάς που παραδίδουμε στα παιδιά μας, είναι ευκολότερο να αναγνωρίσουμε τι πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας. Η απόλαυση της ζωής δεν είναι μια ένοχη απόλαυση! Και αν είστε πιο ευτυχισμένες, θα είστε πιο επιτυχημένες στο σπίτι και στη δουλειά.

2. Πείτε ναι

Κοιτάζοντας μια μέρα πίσω τη ζωή σας, το πιθανότερο είναι πως οι αναμνήσεις σας θα αφορούν τις εμπειρίες που ζήσατε και μοιραστήκατε με άλλους και όχι τις ακατάστατες ντουλάπες ή τις στίβες με τα ασιδέρωτα ρούχα, ενώ τα παιδιά μεγάλωναν. Εάν υπάρχει μια εκδήλωση στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε, όπως τα γενέθλια ή ο γάμος ενός φίλου, τότε δώστε προτεραιότητα και αφιερώστε χρόνο σε αυτό. Η εύρεση του χρόνου, της ενέργειας και των πόρων μπορεί, κάποιες φορές, να είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε για όσα προσθέτουν αξία και εμπειρίες στη ζωή σας.

3. Πείτε όχι

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να μάθαιτε να λέτε όχι όταν θέλετε. Δεν χρειάζεται να αναλάβετε εργασίες, ευθύνες ή projects, αν είναι αγχωτικά για σας. Εάν για παράδειγμα, τις περισσότερες φορές κάνετε πράγματα που δεν απολαμβάνετε, απλώς επειδή φαίνεται να τα απολαμβάνουν τα παιδιά ή ο σύντροφός σας, το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα βρεθείτε εξαντλημένες και θα χάσετε τον ενθουσιασμό σας να συμμετέχετε σε κοινές δραστηριότητες. Αναρωτηθείτε τί είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε και στη συνέχεια σκεφτείτε τρόπους που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ή στις συναντήσεις και τα παιχνίδια σας με τα παιδιά ή τους συντρόφους, ώστε όσα κάνετε και μοιράζεστε να σας δίνουν πραγματικά χαρά και ενθουσιασμό.

4. Αναζητήστε μικρές “στιγμές” στο χρόνο που μπορείτε να επισημάνετε ως δικές σας

Όταν το ημερολόγιο είναι γεμάτο, αναζητήστε μικρές στιγμές χρόνου που μπορείτε να αφιερώσετε σε σας. Όταν, για παράδειγμα, περιμένετε στο αυτοκίνητο για να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο ή μια εξωσχολική δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να διαβάσετε ένα βιβλίο, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή ένα podcast. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν πως το πλέξιμο αυτές τις στιγμές είναι εξίσου αγχωλυτικό! Είναι ωραίο να κάνουμε κάτι που μας αρέσει και όταν σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε όσο λίγο χρόνο κι αν διαθέτουμε για τον εαυτό μας, έχουμε την αίσθηση ότι μας έχουμε φροντίσει. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά επιστρέψουν στο αυτοκίνητο, θα νιώθετε πιο ξεκούραστες και έτοιμες να είστε και πάλι μαμά.

5. Θυμηθείτε, είναι όλα προσωρινά!

Μπορεί να υπάρχουν εποχές όπου η αυτοφροντίδα δίπλα στην εργασία και το μεγάλωμα τον παιδιών είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τα χρόνια περνούν πιο γρήγορα απ΄όσο είμαστε συνήθως σε θέση να αντιληφθούμε. Έχετε αυτήν την παραδοχή στο νου και προσπαθήστε τουλάχιστον να είστε συνεπείς με κάποιες βασικές πρακτικές αυτοφροντίδας που είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε την ζωντάνια και την ψυχική σας ηρεμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

Συμβουλές αυτοφροντίδας για να μεγαλώνετε υγιώς

Πώς να "κολλήσετε" στις υγιείς σας συνήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε φυσικά τον πονοκέφαλο

Πονοκέφαλος Φυσική Αντιμετώπιση: Για πολλούς ανθρώπους, ο πονοκέφαλος είναι μια δυσφορική κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά με αποτέλεσμα ο πόνος να επηρεάζει συνολικά τη ζωή τους. Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τρόπους να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους φυσικά.

Αυτοφροντίδα: Πρακτικές για να την πετύχετε

Αυτοφροντίδα: Αυτό-φροντίδα είναι οποιαδήποτε σκόπιμη ενέργεια που αναλαμβάνεται για την κάλυψη των σωματικών, διανοητικών, πνευματικών ή συναισθηματικών αναγκών ενός ατόμου . Δηλαδή είναι όλοι οι μικροί τρόποι που φροντίζουμε τον εαυτό μας για να αποφύγουμε μια βλάβη στους αντίστοιχους τομείς της υγείας.

Η άσκηση στη φύση είναι ηρεμιστική

Αθλητισμός στη φύση: Οι ζωές μας είναι γεμάτες άγχος. Η προσπάθεια να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής μας ζωής, των κοινωνικών και οικογενειακών υποχρεώσεων μπορεί να μην είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Τα καλά νέα είναι πώς η σύνδεση με τη φύση και ειδικότερα η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να σας βοηθήσει να αποσυνδεθείτε από το άγχος και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, ενώ παραμένετε fit.

Αυτοφροντίδα επιστήμη: Συμβουλές για την καλύτερη φροντίδα σας

Αυτοφροντίδα επιστήμη: Αυτο-φροντίδα είναι οποιαδήποτε ενέργεια ή συμπεριφορά που βοηθά ένα άτομο να αποφύγει προβλήματα υγείας. Το υπερβολικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Έτσι, να έχει την ανάγκη να ανακούφιστεί από το άγχος.

Απελευθερώστε την καταπιεσμένη σας ενέργεια μέσω των πολεμικών τεχνών

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά έχει επίσης ορατές επιπτώσεις στο σώμα. Εάν είστε συνεχώς σε κατάσταση άγχους, οι μύες και το μυαλό σας είναι συνεχώς σε ένταση. Τα καλά νέα είναι πώς μπορείτε να κάνετε κάτι γι' αυτό. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η εξάσκηση πολεμικών τεχνών μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το άγχος στη ζωή σας.

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Λύσεις για να την πετύχεις

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Αν και εσείς ανήκετε στα άτομα με μείζονα κατάθλιψη και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, και νιώθετε ότι έχετε προσπαθήσει να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Τότε διαβάστε συμβουλές για να το επιτύχετε.

10 συμβουλές για να απελευθερωθείτε από τους τοξικούς γονείς

Τοξικοί Γονείς: Οι τοξικοί γονείς μπορεί να ελέγχουν τη ζωή σας και να σας προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική βλάβη. Δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά ενήλικα παιδιά να είναι δυσλειτουργικά, αλκοολικά ή να νιώθουν παγιδευμένα από τους τοξικούς γονείς, χωρίς να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να προσπαθούν μάταια να καθησυχάσουν τους γονείς τους.