Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα διαβήτης: Η σωστή διαχείριση μειώνει την θνητότητα

Αυτοφροντίδα διαβήτης: Η σωστή διαχείριση μειώνει την θνητότητα

Αυτοφροντίδα διαβήτης: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που αναφέρουν καλή συμπεριφορά αυτοδιαχείρισης έχουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης βάσει πληθυσμού που υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της συμπεριφοράς των ασθενών στη διαδικασία θεραπείας του διαβήτη.

Οι υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή, όπως η εκπαίδευση για διαβήτη, η εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης και οι υπηρεσίες πληροφόρησης συμβάλλουν επομένως σε μια πολύτιμη συμβολή στην καλή φροντίδα των ασθενών και πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται.

Η υψηλή αυτοδιαχείριση έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή θνησιμότητα

  • Στο 340 συμμετέχοντες στη μελέτη με διαβήτη τύπου 2 ερωτήθηκαν σχετικά με τη συμπεριφορά του ασθενούς τους – π.χ. τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, έχοντας σχέδιο διατροφής ή εκτέλεση σωματικής άσκησης. Με βάση αυτά τα δεδομένα ορίστηκε ένας δείκτης αυτοδιαχείρισης. Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Rolf Holle και τον Michael Laxy συσχετίζει τον δείκτη με τη θνησιμότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρακολουθούνταν για μια περίοδο 12 ετών. Η ανάλυση έδειξε ότι ασθενείς με καλή αυτοδιαχείριση του διαβήτη, δηλαδή ασθενείς με υψηλό δείκτη αυτοδιαχείρισης, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους ασθενείς με χαμηλό δείκτη αυτοδιαχείρισης. Αυτή η συσχέτιση υπάρχει ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως ηλικία, φύλο, συννοσηρότητα ή φαρμακευτική αγωγή.

Είναι σημαντικό ο ασθενείς να έχει ενεργό δράση στην θεραπεία

  • Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκτός από τον ιατρό που έδωσε θεραπεία σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, η συμπεριφορά του ασθενούς έχει επίσης μεγάλη σημασία για την πορεία της νόσου και για την επιτυχία της διαδικασίας θεραπείας”, δήλωσε ο Holle, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Economic Αξιολόγηση στο IGM. “Οι υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή, όπως η εκπαίδευση για τον διαβήτη, η εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης και οι υπηρεσίες πληροφόρησης συμβάλλουν επομένως σε πολύτιμο ρόλο στην καλή φροντίδα των ασθενών και πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται.

Ακολουθεί βίντεο  για τον διαβήτη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΠΕΚΑ : Παράταση προγραμμάτων λογαριασμού αγροτικής εστίας

Ψυχεδελικά φάρμακα : Τα οφέλη από την χρήση τους

Πρωτομαγιά : Τι θα ισχύσει εφέτος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

Budgeting: Το οικονομικό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και κακή έκβαση για άλλες ασθένειες. Τα χρήματα είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες διαζυγίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.