Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός Υγεία: Το stretching μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων [vid]

Αθλητισμός Υγεία: Το stretching μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων [vid]

Αθλητισμός Υγεία: Σύμφωνα με μία ερευνητική μελέτη, ένα ολιγόλεπτο τέντωμα του σώματός μας τακτικά αρκεί για να έχουμε καλύτερη αγγειακή υγεία.

Δεν χρειάζεται πάντα να ιδρώσουμε για να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές δράσεις της άσκησης στην υγεία μας. Για την ακρίβεια ένα ολιγόλεπτο τέντωμα του σώματός μας τακτικά αρκεί για να έχουμε καλύτερη αγγειακή υγεία. Όταν κάνετε τακτικά stretching και ειδικότερα στα πόδια σας βοηθάτε το σώμα σας και ενιχύετε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα μιας μικρής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Physiology” την 1η Ιουλίου του έτους 2020, το τακτικό stretching συμβάλει στη βελτίωση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα, κάνοντας τις αρτηρίες πιο ευέλικτες και δυνατές να διαστέλλονται.

Λίγα λόγια για την μελέτη

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη παρακολούθησαν 39 νεαρούς ενήλικες, 27 από τους οποίους έκαναν τακτικά stretching πέντε φορές την εβδομάδα για την χρονική περίοδο των 12 εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι 12 συμμετέχοντες δεν έκαναν stretching. Εντωμεταξύ, να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν τακτικά τέντωμα του σώματός τους, κρατούσαν κάθε στάση τεντώματος για 45 δευτερόλεπτα ακολουθούμενα από 15 δευτερόλεπτα ανάπαυσης. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν κάθε σετ ασκήσεων πέντε φορές συνολικά.

Τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος στα κάτω πόδια και τους άνω βραχίονες των συμμετεχόντων, τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της μελέτης. Έτσι, οι αρτηρίες των ανθρώπων που έκαναν τακτικά stretching εντός του χρονικού διαστήματος που διήρκησε η μελέτη ήταν πιο διασταλμένες και είχαν αυξημένη ροή αίματος και στις δύο περιοχές, σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα.

Τι μας λένε τα ευρήματα για μελλοντική χρήση

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, εάν μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα εν λόγω αποτελέσματα – και ειδικότερα στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων που έχουν με διάφορες αγγειακές νόσους – τότε θα ξέρουμε ότι το stretching θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα μέθοδο θεραπείας – η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής – για τη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Ακολουθεί βίντεο με πρόγραμμα stretching για όλο το σώμα σας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 28/05 – 1.585 νέα κρούσματα – 40 νεκροί – 521 διασωληνωμένοι

Ομορφιά επιδερμίδα : Προϊόντα που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο

Η ζωή κοντά στη θάλασσα μπορεί να οφελήσει την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αξιοποιήστε δημιουργικά τον χρόνο σας μαζί με τα παιδιά σας

Χρόνος: Ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας, ωφελεί όλη την οικογένεια! Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να βρίσκετε τρόπους ή δραστηριότητες που θα σας κάνουν να αξιοποιείτε ευχάριστα τον χρόνο σας οικογενειακώς!

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού;

Αλλάξτε ζωή: Ο σημερινός τρόπος ζωής σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιβλαβής για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ άλλοτε να δίνετε προτεραιότητα στον εξωτερικό χρόνο.

Το πικ-νικ είναι ένας από τους λόγους που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά

Πικ-νικ: Μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, για να μην αναφέρουμε μια εξαντλητική χρονιά, ένα πικνίκ είναι ακριβώς αυτό που θα συνταγογραφούσε ο γιατρός για όλη την οικογένεια.