Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Άσκηση: Γιατί πρέπει να εντάξετε το τζόκινγκ στις καθημερινές σας δραστηριότητες;

Άσκηση: Γιατί πρέπει να εντάξετε το τζόκινγκ στις καθημερινές σας δραστηριότητες;

Άσκηση: Ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνετε, μπορείτε να αποκομίσετε διάφορα οφέλη.

Η τακτική άσκηση έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική μας ευεξία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνετε, μπορείτε να αποκομίσετε διάφορα οφέλη. Παρακάτω, θα δούμε τα συγκεκριμένα οφέλη του τακτικού τζόκινγκ.

Γιατί πρέπει να κάνετε τζόκινγκ κάθε μέρα;

1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση
Το καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία, είναι η πιο ορατή συνέπεια του τζόκινγκ στο σώμα. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι όταν ασκείστε, το σώμα σας ανταποκρίνεται αυξάνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής για να καλύψει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας. Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στους εργαζόμενους μύες, ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν για ενέργεια. Αυτή η αύξηση θα επιτρέψει επίσης την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων όπως το διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα. Η δύναμη και η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ιδίως ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας, βελτιώνεται όταν κάνετε τακτικά τζόκινγκ.

2. Χτίζει μυϊκή δύναμη
Για να εκτελέσετε τις κινήσεις που απαιτούνται για το τρέξιμο, αρκετοί μύες πρέπει να συσπώνται τακτικά. Οι γλουτιαίοι, οι τετρακέφαλοι, οι μύες και οι γάμπες είναι οι μύες των κάτω άκρων που είναι κυρίως υπεύθυνοι για την κινητικότητα. Ενώ τα πόδια πιέζουν εμπρός και πίσω, οι μύες του πυρήνα και του άνω μέρους του σώματος πρέπει να ενεργοποιηθούν για να περιστρέφουν και να σταθεροποιούν τον κορμό. Το τακτικό τζόκινγκ θα ασκήσει πίεση σε αυτούς τους μύες, αναγκάζοντάς τους να προσαρμοστούν και να δυναμώσουν. Η μυϊκή δύναμη θα έχει ευνοϊκό αντίκτυπο στον τρόπο που κινείστε και θα μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού σας.

3. Βελτιωμένη μυϊκή αντοχή
Η μυϊκή αντοχή αναφέρεται στην ικανότητα των μυών να εκτελούν επαναλαμβανόμενες συσπάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ανάπαυση. Για να διατηρηθεί ένας ρυθμός τζόκινγκ, οι μύες πρέπει να είναι σε θέση να συστέλλονται συνεχώς. Οι μύες θα αρχίσουν να προσαρμόζονται και η αντοχή τους θα βελτιώνεται με τακτικό τρέξιμο. Επειδή οι προπονήσεις τζόκινγκ είναι συχνά μεγάλης διάρκειας αλλά χαμηλής έντασης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την οικοδόμηση μυϊκής αντοχής.

4. Πιο δυνατά οστά
Το τζόκινγκ επηρεάζει την οστική πυκνότητα εκτός από τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή. Η ποσότητα του ορυκτού των οστών που περιέχεται στο οστό αναφέρεται ως οστική πυκνότητα και η υψηλή οστική πυκνότητα ενισχύει τη δύναμη του οστού. Οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το χτύπημα του ποδιού στο τρέξιμο έχουν αποδειχθεί τακτικά ότι βοηθούν στην ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας σε μελέτες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να συναχθεί ότι το τζόκινγκ βελτιώνει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που προκαλούν απώλεια οστών όπως η οστεοπόρωση.

5. Διευκολύνει την απώλεια βάρους
Για να χάσετε βάρος, πρέπει να επιτευχθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, πράγμα που σημαίνει ότι δαπανώνται περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από όσες καταναλώνονται. Η διατήρηση ενός αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου αναγκάζει το σώμα να διασπά το σωματικό λίπος για να παρέχει μια σταθερή παροχή ενέργειας. Ενώ η διατροφή θα παίξει βασικό ρόλο σε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, αθλήματα όπως το τζόκινγκ θα κάψουν σημαντικό αριθμό θερμίδων και ως εκ τούτου θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

6. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα
Έχει αναφερθεί ότι το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στην άσκηση σε μελέτες που εξέτασαν τον αντίκτυπο της τακτικής άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λεμφοκυττάρων και μακροφάγων, τα οποία επιτίθενται σε ξένες ουσίες στο σώμα για να καταπολεμήσουν την ασθένεια ή τη μόλυνση. Ενώ η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην μειώσει αμέσως την πιθανότητα εμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης, επηρεάζει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς από μια τέτοια ασθένεια.

7. Ενεργή Ανάκτηση
Το τζόκινγκ μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα από τις εντατικές συνεδρίες άσκησης. Οι μύες του σώματος μπορεί να εμφανίσουν μυϊκό πόνο καθυστερημένης έναρξης μετά από μια επίπονη προπόνηση ενδυνάμωσης ή ένα απαιτητικό τρέξιμο (ή DOMS). Αυτό μπορεί να είναι εξουθενωτικό για μερικές ημέρες μετά την προπόνηση, ενώ το σώμα σας ανακάμπτει. Η ενεργή ανάκτηση, η οποία είναι μια τεχνική για την επιτάχυνση της ανάρρωσης, μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική. Η ενεργή αποκατάσταση είναι δραστηριότητα χαμηλής έντασης που προάγει την κυκλοφορία του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στους εξαντλημένους μύες, επιταχύνοντας έτσι την ανάκτηση και ελαχιστοποιώντας την ενόχληση. Επειδή το τζόκινγκ είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενεργή θεραπεία αποκατάστασης.

8. Μειωμένος κίνδυνος ασθενειών
Το τζόκινγκ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία καθώς και τη μυϊκή και οστική δύναμη. Η διατήρηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών διαταραχών, όπως η στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά. Η τακτική άσκηση βοηθά στην οικοδόμηση γερών μυών και οστών, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας που καταστρέφει τους μύες και τα οστά.

9. Καλύτερος ύπνος
Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι κρίσιμος για τη γενική υγεία σας. Όταν κοιμάστε, το σώμα σας αυτοθεραπεύεται, γι’ αυτό και νιώθετε ανανεωμένοι όταν ξυπνάτε. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην τρέχετε πολύ αργά την ημέρα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον καλό ύπνο. Οι ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του πόνου και της έντασης, απελευθερώνονται κατά την αερόβια δραστηριότητα. Αυτά διεγείρουν τον εγκέφαλο και μπορεί να σας κάνουν να μείνετε ξύπνιοι.

10. Βελτιώνει την Ψυχική Υγεία
Τέλος, το τζόκινγκ μπορεί να έχει κάτι περισσότερο από μια απλή σωματική επιρροή. Οι αερόβιες προπονήσεις έχουν αποδειχθεί τακτικά σε μελέτες ότι βελτιώνουν σημαντικά την ψυχική υγεία και αποτρέπουν την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών. Όταν πρόκειται για θέματα ψυχικής υγείας όπως η λύπη και το άγχος, το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό μας κάνει η γυμναστική;

Μπορεί τα αθλητικά σας ρούχα να σας βάζουν σε κίνδυνο;

Πώς επηρεάζει η κινέζικη φιλοσοφία την σεξουαλική ενέργεια

Ποια είναι τα οφέλη που έχει το θαλασσινό αλάτι στην υγεία μας;

Πώς σχετίζεται το ίσιωμα μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο προφανείς λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Απώλεια βάρους: Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D, του σιδήρου και των βιταμινών Β, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τέλος το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθησία στην ινσουλίνη και να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Πώς να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο

Κίνηση: Η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, από αυξημένες πιθανότητες για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο έως δυνητικά μικρότερη διάρκεια ζωής, λέει κάθε μελέτη.

Χρειάζεστε περισσότερο αντηλιακό όταν κάνει ζέστη έξω;

Αντηλιακό θερμοκρασία: Όταν κάνει ζέστη, γίνεται προφανές ότι χρειάζεστε αντηλιακό γιατί νιώθετε ζεστασιά και αισθάνεστε ότι ο ήλιος καίει πάνω στο δέρμα σας. Αλλά η θερμότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά την ποδηλασία

«Υπάρχουν απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε», λέει ο Δρ Κάκαρ. "Το να έχετε πιο χοντρές λαβές ώστε να μην πιέζεστε τόσο δυνατά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα γάντια ποδηλάτου βοηθούν επίσης και μερικές φορές βάζουν τον καρπό σας σε καλύτερη θέση από το να ασκείτε πίεση στην παλάμη σας." Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα ατύχημα, αλλά μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ασφαλέστερη φορώντας πάντα κράνος ποδηλάτου.

Close Icon