Αυτοφροντίδα

Ανεπάρκεια Β12: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ανεπάρκεια Β12: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ανεπάρκεια Β12: Ακολουθούν επτά σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12.

Η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να προκύψει από κακή διατροφική πρόσληψη, βίγκαν ή χορτοφαγικές δίαιτες ή την έλλειψη μιας ένωσης που βρίσκεται στο στομάχι, γνωστής ως «ενδογενούς παράγοντα». Ο ενδογενής παράγοντας είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τα βρεγματικά κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως οξυντικά κύτταρα. Ο εγγενής παράγοντας είναι σημαντικός για την απορρόφηση και τη μεταφορά της βιταμίνης Β12. Τα άτομα που έχουν κακοήθη αναιμία λόγω έλλειψης εγγενούς παράγοντα θα χρειαστούν ενέσεις Β12 επειδή δεν μπορούν να απορροφήσουν από του στόματος Β12 στο πεπτικό toyw σύστημα, λέει η Δρ Nadia Khan, παθολόγος στο Northwestern Medicine Central DuPage Hospital στο Winfield του Ιλινόις.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα Β12.

Ακολουθούν επτά σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12:

 • Δύσπνοια

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να παρέχουν οξυγόνο στους μύες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια και ζάλη.

 • Βλάβη των νευρικών κυττάρων

Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι η βλάβη των νευρικών κυττάρων. Η βιταμίνη Β12 είναι κρίσιμη για την υγεία της θήκης μυελίνης, η οποία περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση και τη διάσπαση της μυελίνης, καταστρέφοντας το νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα μυρμηκιάσματος ή μουδιάσματος.

 • Γλωσσίτιδα

Αυτή η κατάσταση προκαλεί λείανση της γλώσσας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία γεύσης. Σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί ραγισμένη, κόκκινη γλώσσα.

 • Κούραση

Η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μία από τις κύριες λειτουργίες της βιταμίνης Β12. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών σας καθώς λειτουργούν. Η χαμηλή βιταμίνη Β12 έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κάποιος αδύναμος ή κουρασμένος. Η βιταμίνη Β12 παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό – που είναι η διάσπαση των τροφών που τρώμε για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Ως εκ τούτου, όταν η βιταμίνη Β12 είναι ανεπαρκής, η παραγωγή ενέργειας εμποδίζεται.

 • Συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας που μοιάζουν με άνοια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ψευδαισθήσεις.
 • Ευερεθιστότητα.
 • πώλεια μνήμης.
 • Αλλαγές διάθεσης.

 

 • Καρδιαγγειακά θέματα

Η βιταμίνη Β12 διασπά το αμινοξύ ομοκυστεΐνη για να δημιουργήσει νέες χημικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα σας. Όταν η βιταμίνη Β12 είναι σε ανεπάρκεια στο σώμα σας, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης σας είναι αυξημένα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ομοκυστεΐνη σχετίζεται με βλάβες στην επένδυση των αρτηριών, η οποία μπορεί επομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

 • Αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε επαρκές οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας. Η αναιμία, που αναφέρεται επίσης ως χαμηλή αιμοσφαιρίνη, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Η μη λήψη επαρκούς Β12 σχετίζεται με μακροκυτταρική αναιμία, στην οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μεγαλύτερα από το μέσο όρο. Αυτό είναι το αντίθετο της έλλειψης σιδήρου, η οποία προκαλεί μικρά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει:

 • Δυσανεξία στο κρύο.
 • Κούραση.
 • Αυπνία.
 • Λήθαργο.
 • Διαταραχές διάθεσης.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έχετε Διατροφική Διαταραχή; Γνωρίστε τις επιλογές θεραπείας

Μπορούν τα στρείδια να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία;

Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Δοκιμάστε αυτά τα 5 τρόφιμα γεμάτα βιταμίνη Β12

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε.