Αυτοφροντίδα

Αισθάνομαι άχρηστος: 4 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι

Αισθάνομαι άχρηστος: 4 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι

Αισθάνομαι άχρηστος: 4 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι. Το να νιώθεις άχρηστος συχνά περιλαμβάνει ένα αίσθημα απελπισίας και απαξίωσης.

Αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά μπορούν επίσης να προκύψουν λόγω πραγμάτων όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, παραμέληση, κακοποίηση, τραύμα ή δύσκολες καταστάσεις που αποτελούν απειλή για την αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου. Το αίσθημα της απαξίας μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία και να καταστήσει δύσκολη τη λειτουργία κανονικά στην καθημερινή ζωή.

Τα αισθήματα ανάξιας μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Η ανατροφή, οι κοινωνικές εμπειρίες, το επεξηγηματικό στυλ, τα αγχώδη γεγονότα και οι συνθήκες ψυχικής υγείας μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε τέτοια συναισθήματα περιλαμβάνουν: Παιδικό τραύμα
Μπορεί να είχατε αρνητικές παιδικές εμπειρίες που άφησαν ένα μόνιμο σημάδι. Η παραμέληση, η κακομεταχείριση και η κακομεταχείριση κατά την παιδική ηλικία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη αισθημάτων ανάξιας αξίας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πρώιμα διαπροσωπικά τραύματα συνδέονται με μεταγενέστερα αισθήματα αστάθειας.

Εάν βιώνετε αισθήματα απαξίας, μπορείτε να κάνετε μικρά, εφαρμόσιμα βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

  • Μιλήστε ευγενικά στον εαυτό σας. Οι άνθρωποι που νιώθουν ανάξιοι συχνά ασχολούνται με την αρνητική σκέψη και την αυτοσυζήτηση. Μπορεί να είναι πρόκληση στην αρχή, αλλά επικεντρώσου στο να φέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη. Όταν παρατηρήσετε αρνητική αυτο-ομιλία, αναζητήστε τρόπους για να επαναπροσδιορίσετε αυτές τις σκέψεις με πιο θετικό ή ρεαλιστικό τρόπο.
  • Προσέξτε όταν χτυπά η έλλειψη αξίας. Μερικές φορές αυτά τα αρνητικά συναισθήματα προκύπτουν ως απάντηση σε συγκεκριμένες καταστάσεις, σκέψεις, εμπειρίες ή ακόμα και ανθρώπους.
  • Διατήρηση χρονικού ευγνωμοσύνης. Η έλλειψη αξίας μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς να συγκρίνεις τη ζωή σου δυσμενώς με τις ζωές των άλλων.
  • Κάντε κάτι για κάποιον άλλο. Μερικές φορές, όταν νιώθεις άχρηστος, η εστίαση της προσοχής σου σε κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα: Τι σε εμποδίζει να την εφαρμόσεις;

Πόσο καταστροφικά είναι τα "πρέπει"

Τρόποι να μην στερείστε τη βόλτα σας λόγω κρύου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθει κουρασμένη μέσα στη μέρα... Ρίξε μια ματιά εδώ

Κόπωση ενέργεια: Πώς να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι φυσιολογικό να έχεις μια περιστασιακά τεμπέλικη μέρα. Αλλά αν τραντάζεις στη ζωή ψάχνοντας για μια κατσαρόλα καφέ χωρίς πάτο, και λαχταράς για το κρεβάτι σου όποτε δεν είσαι μέσα σε αυτό, είναι καιρός να αξιολογήσεις τις συνήθειες σου και να αλλάξεις αυτές που αποστραγγίζουν την ενέργειά σου.

Πώς να ζητήσεις ευγενικά "Alone Time" μέσα στη σχέση

Αυτοφροντίδα Alone Time: «Οι ικανοποιημένοι, χαρούμενοι και ολόκληροι άνθρωποι κάνουν καλούς συντρόφους», λέει η Cicely Horsham-Brathwaite, Ph.D., ψυχολόγος και coach. "Και μερικές φορές, προκειμένου να αισθανθούμε έτσι, χρειαζόμαστε κάποια ευκαιρία να είμαστε μόνοι μαζί μας συναισθηματικά ή σωματικά". Μόνο που ο χρόνος σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, ενώ για κάποιους από εσάς μια χαλαρή πεζοπορία, μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε, άλλοι μπορεί να είστε πιο χαρούμενοι όταν κάθεστε στο ίδιο δωμάτιο με τον σύντροφό σας χωρίς να μιλάτε.

Πώς να ανακάμψεις μετά από συναισθηματική κακοποίηση

Συναισθηματική κακοποίηση: Πώς να ανακάμψεις. Η ανάκαμψη από τη συναισθηματική κακοποίηση συνεπάγεται πρωτίστως την επεξεργασία μιας τραυματικής εμπειρίας που έχει υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή μας. Για να το κάνουμε αυτό, ας αποφύγουμε να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, γιατί το λάθος δεν είναι ποτέ σε ποιον εμπιστεύεται, σε ποιος δίνει τα πάντα για αυτήν τη σχέση.

Όταν κανείς δεν στηρίζει την απόφασή σου

Χωρίς καμία υποστήριξη: Όταν κανείς δεν σε στηρίζει θυμήσου αυτά.. Αυτή τη στιγμή κάνω το όλο θέμα "παραιτούμαι από τη δουλειά μου για να επιδιώξω ένα όνειρο". Εγκατέλειψα την ασφάλεια και τη σταθερότητα του να έχω μισθό μαζί με μια υποτιθέμενη καριέρα. Τότε, δεν ήξερα πραγματικά τι έκανα. Δεν είχα εμπειρία συν ότι δεν είχα ακριβώς την εμπιστοσύνη να προωθήσω την αγορά και να ξεκινήσω να διευθύνω μια επιχείρηση.

Trataka Sadhana μια ιδιαίτερη άσκηση διαλογισμού

Διαλογισμός άσκηση: Με το βλέμμα στα κεριά αλλιώς... Trataka Sadhana. Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να κάνουν διαλογισμό και να αφήσουν τις σκέψεις τους να φύγουν. Το βλέμμα με κεριά, ή αλλιώς trataka sadhana, είναι ένας τρόπος να εστιάσεις στα μάτια σου σε κάτι ώστε να πάρεις περισσότερα από το διαλογισμό σου. Εδώ είναι το θέμα, συν το πώς να το κάνετε μόνοι σας.

Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου με νερό όχι μόνο τους θερινούς μήνες

Αφυδάτωση υγρά: Ήρθε η ώρα να πιείτε νερό. Επειδή μπορεί να συσχετίσετε τον ιδρώτα με την ανάγκη για περισσότερο νερό, το χειμώνα (όταν συνήθως δεν ιδρώνετε τόσο πολύ), η επιθυμία για υγρά μπορεί να μείνει πίσω. Ωστόσο, απλά και μόνο επειδή μπορεί να μην ιδρώνεις τόσο πολύ δεν σημαίνει ότι δεν χάνεις υγρά. Η αφυδάτωση ακολουθεί διαφορετική πορεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Οι καλύτερες ασκήσεις για να ξεκινήσεις την μέρα σου στη δουλειά

Προετοιμασία για την δουλειά: Οι καλύτερες ασκήσεις για να ξεκινήσει η μέρα σου. Δεν χρειάζεστε ιδιότητα μέλους σε κάποιο γυμναστήριο, εξοπλισμό ή ακόμα και ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να πιέσετε μερικές από τις καλύτερες κινήσεις για το σώμα σας σε μια πολυάσχολη εργάσιμη ημέρα.

Ανησυχία για την επικείμενη συνταξιοδότηση

Στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης: Τι θα γίνει στη ζωή μου; Η συνταξιοδότηση είναι μία από αυτές τις παράδοξες στιγμές όπου συγκλίνει ένα τεράστιο επίτευγμα και μια μεγάλη απώλεια. Για αυτό ακριβώς δεν είναι ασυνήθιστο πολλοί άνθρωποι να αισθάνονται μπερδεμένοι σε εκείνο το σημείο που τελειώνει ο κύκλος εργασίας και ξεκινά ένα στάδιο σταθερότητας, αλλά και με πολλές ερωτήσεις.