Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Τι σε εμποδίζει να την εφαρμόσεις;

Αυτοφροντίδα: Τι σε εμποδίζει να την εφαρμόσεις;

Αυτοφροντίδα: Πριν παρασυρθούμε από τις συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με την έννοια του selfcare ή ελληνιστί αυτοφροντίδας, αλλά και πριν αρχίσουμε να αναζητάμε τους τρόπους βάσει των οποίων θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε την αυτοφροντίδα στη ζωή μας, ας βεβαιωθούμε ότι εννοούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα όταν αναφερόμαστε σε αυτό.

Ένας σύντομος, όμως παράλληλα περιεκτικός ορισμός λέει ότι: αυτο-φροντίδα είναι η συλλογή των συνηθειών που υποστηρίζουν και ενισχύουν την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Άλλως ειπείν, η αυτοφροντίδα είναι το προσωπικό μας πρόγραμμα για τη φροντίδα του εαυτού μας, και ιδιαιτέρως μάλιστα όσον αφορά το κομμάτι της ψυχικής και της συναισθηματικής μας υγείας.

Ωστόσο τι είναι αυτό που μπερδεύει τους περισσότερους ανθρώπους αναφορικά με τη συγκεκριμένη έννοια;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει με την έννοια του selfacare ή της αυτοφροντίδας είναι ότι οι άνθρωποι που συνιστούν να το πράξεις, δεν έχουν και οιίδιοι αποσαφηνίσει καλά τι σημαίνει ακριβώς.

Βεβαίως αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην το εξηγούν και στους υπόλοιπους πολύ καλά, είτε υπό την έννοια του τι ακριβώς σημαίνει «αυτοφροντίδα» ή ακόμα και σε σχέση με το πώς μπορεί να είναι χρήσιμη μία τέτοια πρακτική. Αυτό σημαίνει συνήθως πως οι άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακούσουν για τη συγκεκριμένη έννοια, συχνά απομακρύνονται με μια λανθασμένη ή στρεβλή εντύπωση για το τι είναι τελικά αυτοφροντίδα και πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να την εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, ώστε να βοηθηθούν, να εξελιχθούν και να απολαύσουν τα συνολικά οφέλη, που προσφέρει στο σύστημά τους, δηλαδή τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα, φέρνοντας έτσι σε ισορροπία την ψυχική τους υγεία.

Έτσι, με λίγη παραπάνω έρευνα και σκέψη επί του θέματος, αλλά κυρίως αισθανόμενοι τη βεβαιότητα ότι όταν μιλάμε για κάτι έχουμε και οι δύο πλευρές καταλάβει τι εννοούμε, και κυρίως προσεγγίζοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή, όντας κοντά στον εαυτό του και την επιθυμία του, θα καταφέρουμε να απολαύσουμε τις ευλογίες και τα οφέλη του self- care.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καταστροφικά είναι τα "πρέπει"

Απόλαυσε την μοναξιά σου

Αυτοφροντίδα και συναισθηματική αναγέννηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναγνωρίστε τα σημάδια του έρπητα και φροντίστε τον εαυτό σας

Έρπης αυτοφροντίδα: Ο έρπης αποτελεί σίγουρα μια ενοχλητική κατάσταση, καθώς ο ιός υπάρχει στον οργανισμό μας εφ' όρου ζωής. Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη θεραπεία όμως όλα γίνονται πιο εύκολα.

Βότανα που μειώνουν το άγχος

Άγχος αντιμετώπιση: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Πώς βοηθούν τον ύπνο μας οι ζεστές κάλτσες λίγο πριν ξαπλώσουμε;

Tips για καλό ύπνο: Το σώμα σας λειτουργεί φυσικά για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας τη νύχτα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ζεσταίνοντας τα πόδια σας, ανοίγετε τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσετε να δροσιστεί το υπόλοιπο σώμα.

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα: Ειδικότερα, μέσα στη σύγχυση και τη συνεχή ροή πληροφοριών λόγω του COVID-19, αλλά και τη ρευστότητα των πραγμάτων εξαιτίας της έκτακτης πανδημικής συνθήκης, ένα σχέδιο αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να παραμείνετε υγιείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Χρήσιμα tips από την επέμβαση στην ανάρρωση

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Η υστερεκτομή ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη. Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και την πορεία της ανάρρωσης από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.