Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Τι σε εμποδίζει να την εφαρμόσεις;

Αυτοφροντίδα: Τι σε εμποδίζει να την εφαρμόσεις;

Αυτοφροντίδα: Πριν παρασυρθούμε από τις συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με την έννοια του selfcare ή ελληνιστί αυτοφροντίδας, αλλά και πριν αρχίσουμε να αναζητάμε τους τρόπους βάσει των οποίων θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε την αυτοφροντίδα στη ζωή μας, ας βεβαιωθούμε ότι εννοούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα όταν αναφερόμαστε σε αυτό.

Ένας σύντομος, όμως παράλληλα περιεκτικός ορισμός λέει ότι: αυτο-φροντίδα είναι η συλλογή των συνηθειών που υποστηρίζουν και ενισχύουν την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Άλλως ειπείν, η αυτοφροντίδα είναι το προσωπικό μας πρόγραμμα για τη φροντίδα του εαυτού μας, και ιδιαιτέρως μάλιστα όσον αφορά το κομμάτι της ψυχικής και της συναισθηματικής μας υγείας.

Ωστόσο τι είναι αυτό που μπερδεύει τους περισσότερους ανθρώπους αναφορικά με τη συγκεκριμένη έννοια;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει με την έννοια του selfacare ή της αυτοφροντίδας είναι ότι οι άνθρωποι που συνιστούν να το πράξεις, δεν έχουν και οιίδιοι αποσαφηνίσει καλά τι σημαίνει ακριβώς.

Βεβαίως αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην το εξηγούν και στους υπόλοιπους πολύ καλά, είτε υπό την έννοια του τι ακριβώς σημαίνει «αυτοφροντίδα» ή ακόμα και σε σχέση με το πώς μπορεί να είναι χρήσιμη μία τέτοια πρακτική. Αυτό σημαίνει συνήθως πως οι άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακούσουν για τη συγκεκριμένη έννοια, συχνά απομακρύνονται με μια λανθασμένη ή στρεβλή εντύπωση για το τι είναι τελικά αυτοφροντίδα και πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να την εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, ώστε να βοηθηθούν, να εξελιχθούν και να απολαύσουν τα συνολικά οφέλη, που προσφέρει στο σύστημά τους, δηλαδή τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα, φέρνοντας έτσι σε ισορροπία την ψυχική τους υγεία.

Έτσι, με λίγη παραπάνω έρευνα και σκέψη επί του θέματος, αλλά κυρίως αισθανόμενοι τη βεβαιότητα ότι όταν μιλάμε για κάτι έχουμε και οι δύο πλευρές καταλάβει τι εννοούμε, και κυρίως προσεγγίζοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή, όντας κοντά στον εαυτό του και την επιθυμία του, θα καταφέρουμε να απολαύσουμε τις ευλογίες και τα οφέλη του self- care.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καταστροφικά είναι τα "πρέπει"

Απόλαυσε την μοναξιά σου

Αυτοφροντίδα και συναισθηματική αναγέννηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.

H άσκηση είναι ελιξίριο υγείας & μακροζωίας

Αθλητισμός: Το σώμα μας παράγει καρκινικά κύτταρα όλη την ώρα και είναι δουλειά του ανοσοποιητικού να τα σκοτώσει. Όταν οι μύες κινούνται, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, που στέλνει τα Τ κύτταρα για να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα.

Η γιόγκα μειώνει την «κακή» χοληστερόλη σε έναν μήνα-έρευνα

Αθλητισμός: Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη από τον οργανισμό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ωστόσο, η υπερβολική «κακή» χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για όσους αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Το φως στον ύπνο βλάπτει την υγεία σας

Νυχτερινό φως στον ύπνο: Η διατήρηση της κρεβατοκάμαράς σας σκοτεινής όχι μόνο σας βοηθά να έχετε έναν καλό ύπνο, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τρία σημαντικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.