Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ιωάννης Μπάρκης
Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας
video

Ιωάννης Μπάρκης: Η ερωτική ζωή των παιδιών στην Ελλάδα ξεκινά από τα 14 έτη, χωρίς καλή ενημέρωση

O κύριος Ιωάννης Μπάρκης παραχώρησε συνέντευξη στη Νικολέτα Ντάμπου και την διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr. Ο κύριος Μπάρκης είναι Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Συζητήσαμε για τα αφροδίσια νοσήματα, καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους από την στιγμή που ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.

Ερωτηθείς γιατί αλλάζει το καλοκαίρι η ερωτική συμπεριφορά, ο κ. Μπάρκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο ήλιος και οι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη ερωτική σχέση, η οποία δεν χαλάει σχεδόν ποτέ και αν χαλάσει αν συμβεί κάτι περίεργο, θα επανέλθουμε πάλι χωρίς όρους. Το καλοκαίρι λοιπόν, τι γίνεται; Ο ήλιος δημιουργεί καλή ψυχολογία, επάγει την ορμόνη της χαράς, τη σεροτονίνη…»

Αναφορικά με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ο κ. Μπάρκης μας εξέπληξε με μια μελέτη που διεξήγαγε το νοσοκομείο των Παίδων, όπου «βρέθηκε πως τα Ελληνάκια ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή σε πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και σε ηλικία 14 ετών. Άρα λοιπόν, εκείνο το μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα παιδιά αυτά δεν έχουν καλή ενημέρωση.»

Σε σχέση με τα αφροδίσια νοσήματα που βρίσκονται σε έξαρση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως «έχουμε μια μεγάλη αύξηση της σύφιλης και της βλεννόρροιας στα μη πολιτισμένα κράτη αλλά και στα πολιτισμένα. Ωστόσο, στα πολιτισμένα λόγω του εμβολίου έχουν περιοριστεί πάρα πολύ τα κονδυλώματα.»

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, που γνωρίζει ότι έχει κάποιο ΣΜΝ. Στην ερώτησή μας πώς θα το αντιμετωπίσει ως προς τις σχέσεις που θα αναπτύξει, ο κύριος Μπάρκης επεσήμανε πως «βεβαίως και πρέπει να το πει για να προστατεύσει τον ερωτικό του σύντροφο.»

Η προφύλαξη είναι το Α και το Ω και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι όμως το προφυλακτικό αρκετό; Ο κ. Μπάρκης απαντά μεταξύ άλλων πως «βεβαίως η προφύλαξη για τα κονδυλώματα και για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως γι’ αυτά που μεταφέρονται με υγρά, όπως είναι το σπέρμα και το αίμα, είναι το προφυλακτικό. Το προφυλακτικό βέβαια στα κονδυλώματα δεν είναι τόσο πολύ αποτελεσματικό, γιατί όπως ξέρετε, αν ένα κονδύλωμα εντοπίζεται στη βάση του πέους, είναι λίγο δύσκολο να προστατευθεί ο σύντροφος από το προφυλακτικό. Εκεί λοιπόν χρειάζεται καλή ενημέρωση και χρειάζεται εμβολιασμός. Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού αυτή τη στιγμή που αφορά παιδιά από 9 μέχρι 18 χρονών. Πριν αρχίσουν λοιπόν την ερωτική τους ζωή θα πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο των κονδυλωμάτων για να έχουμε απόλυτη προστασία.»

Ο κ. Μπάρκης ρωτήθηκε ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων και απάντησε χαρακτηριστικά ότι «Δημιουργούνται ογκίδια μικρά. Αν τα δει κάποιος με μεγεθυντικό φακό έχουν την εικόνα ενός μικρού κουνουπιδιού, τα οποία εξαπλώνονται. Το ξύρισμα που είναι πολύ της μόδας στα νέα παιδιά, και όχι μόνο, ευνοεί τη μετάδοση του ιού γιατί ο ιός αυτός δημιουργεί το φαινόμενο Koebner. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργείται νόσος όπου ερεθίζεται το δέρμα όπου πλησιάζει το δέρμα. Γι’ αυτό λοιπόν δημιουργείται στα σημεία τριβής και στα σημεία ξυρίσματος…»

Ρωτήσαμε τον κ. Μπάρκη για το πόσο σύντομα εκδηλώνονται τα συμπτώματα ενός ΣΜΝ, όπως τα κονδυλώματα. Εκείνος αποκρίθηκε μεταξύ άλλων πως: «Αν έχουμε μια περίεργη επαφή το καλοκαίρι, να περιμένουμε το φθινόπωρο για τα περισσότερα από αυτά τα ΣΜΝ. Τα κονδυλώματα βεβαίως δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανιστούν μετά από 2, 3, 4 μήνες, που λέμε ότι είναι ο χρόνος επώασης. Μπορεί να εμφανιστούν μετά από 10 ή και 15 μήνες, καθώς αυτό έχει σχέση με το ανοσολογικό σύστημα».

Κλείνοντας τη συζήτηση περί κονδυλωμάτων, η συζήτηση πήγε στον έρπητα. «Και ο έρπης είναι ένα νόσημα που μεταφέρεται με το σεξ και δυστυχώς με τον έρπη υπάρχει αρχή, αλλά δεν υπάρχει τέλος… Ο έρπης θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχει χρόνο επώασης και θα εκδηλωθεί οπωσδήποτε σε 10 μέρες περίπου από την επαφή. Η πρωτομόλυνση θα είναι αρκετά έντονη, με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών μικρών φυσαλίδων. Με τη θεραπεία θα υποχωρήσει, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν υποτροπές».

Οι υποτροπές του έρπητα είναι επικίνδυνες; Ο κύριος Μπάρκης επισημαίνει έναν κίνδυνο που ελλοχεύει: «Αν τυχόν μητέρα κάνει υποτροπές θέλει προσοχή, γιατί αν το παιδί βγει από τον γεννητικό σωλήνα μιας μητέρας που έχει έρπητα, μπορεί κάποια φορά να δημιουργηθεί ερπητική εγκεφαλίτιδα, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο μπορεί να ταλαιπωρήσει για χρόνια το παιδάκι».

Δείτε όλη την συνέντευξη του κυρίου Ιωάννη Μπάρκη εδώ: Ιωάννης Μπάρκης: Η ερωτική ζωή των παιδιών στην Ελλάδα ξεκινά από τα 14 έτη, χωρίς καλή ενημέρωση

Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube
Close Icon