ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας
video

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο healthweb.gr : Ελλοχεύει ο κίνδυνος να επικρατήσουν στην Αγορά οι πολυεθνικές

Ο πρόεδρος του επαγγελματικού  επιμελητήριου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε στο healthweb.gr και στην εκπομπή Opinion Health με τη Νικολέτα Ντάμπου , για την κατάσταση που επικρατεί  στην Αγορά του λιανεμπορίου  και ποιο θα είναι το μέλλον αλλά και για την εστίαση . 

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ανοίξει το λιανεμπόριο;

Είναι πολύ λογικό o καταναλωτής να έχει  το ερώτημα γιατί ήταν κλειστό το λιανεμπόριο όταν τα κρούσματα ήταν 1000 – 1500 και άνοιξε όταν τα κρούσματα ήταν τέσσερις και τεσσεράμισι χιλιάδες. Εδώ και έξι μήνες είχαμε ζητήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου ως επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών  καθώς  είναι ασφαλές γιατί θυμίζουμε στον καταναλωτή ότι λιανεμπόριο  σημαίνει ένας πελάτης στο κατάστημα.Οι επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι σέβονται τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού , άρα θα είχαμε γλιτώσει την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καθώς ο πολίτης ήταν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι και πιέστηκε ψυχολογικά με αποτέλεσμα να  συνωστίζονταν στις πλατείες και  στα πάρκα αλλά και στις παραλίες.  Παράλληλα , θα υπήρχαν μεγαλύτερες αντοχές την οικονομία της χώρας και στις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανοίξει τις επιχειρήσεις περεταίρω , διότι δεν αντέχει οικονομικά να στηρίξει καθώς χρειάζεται τρία δις ευρώ το μήνα για την στήριξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο ως επιμελητήριο χαιρετίζουμε το άνοιγμα , θεωρούμε ότι αποτελεί μία ανάσα παρότι τις πρώτες μέρες ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε κι ήταν επιφυλακτικός.

Το τηλεφωνικό ραντεβού στα καταστήματα

Πιστεύω ότι το τηλεφωνικό ραντεβού δημιουργεί προβλήματα στα καταστήματα καθώς δυσκολεύεται ο πολίτης να λειτουργήσει με αυτό  διότι όταν θέλει να δει ρούχα και παπούτσια δεν τον  διευκολύνει. Ζητάμε και διευκρινίζουμε στην κυβέρνηση ότι στο λιανεμπόριο δε χρειάζεται τηλεφωνικό ραντεβού , αφού  ο πολίτης δεν αισθάνεται άνετα διότι μπορεί να κλείσει κάποιο ραντεβού και να πάει σε κάποιο κατάστημα αλλά  να μη βρει αυτό το οποίο θέλει να ψωνίσει.

Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες των περιοριστικών μέτρων και το ραντεβού μήπως ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ξοδέψει ;

Όταν για ένα χρόνο ένας οικογενειάρχης ζει με 536 € την οικογένεια του είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε , ότι δεν έχει και τα χρήματα να καταναλώσει και να ψωνίσει. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς , οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν περίπου κατά 10 εκατομμύρια , αυτό σημαίνει ότι και οι άνθρωποι  που έχουν χρήματα δεν τα ξοδεύουν διότι έχουν μία ανασφάλεια για το μέλλον .Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα εάν δεν υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση πάνω από 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Όλα αυτά ασφαλώς δε βοηθάνε στην κατανάλωση και στο να ψωνίσει κάποιος καθώς νιώθει αβέβαιος για το αύριο και κρατάει λίγα χρήματα για κάποια δύσκολη περίπτωση που ίσως μπορεί να τύχει.

Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου μετά από δύο μήνες επανεκκίνησης σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται;

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου πέρση είχαν πεντέμισι δισεκατομμύρια τζίρο και φέτος δεν έχουν ξεπεράσει το ένα δις,  άρα το ένα μεγάλο θέμα είναι αυτό .Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχει μείνει το εμπόρευμα το οποίο έχει απαξιωθεί και χρωστάνε τα καταστήματα  χρήματα στους χονδρέμπορους ή και έχουν ακάλυπτες επιταγές .Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να πάρουν μπορούν πίσω όλο το τζίρο που χάθηκε , όποτε η κυβέρνηση όπως έλαβε  μέτρα για την εστίαση και για το απολεσθέν προϊόν το οποίο έμεινε στα ψυγεία σε εστιατόρια , τους δόθηκε ένα κεφάλαιο κίνησης να προχωρήσουν. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις επιχειρήσεις του γενικού εμπορίου ειδικά ένδυσης και υπόδησης .Γνωρίζουμε  ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα βγει  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον τουρισμό,  στην ίδια κατηγορία να μπουν και αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί πάρα πολύ.

Να σημειώσουμε ότι το 50% των καταστημάτων του λιανεμπορίου δεν άνοιξε και όποιος αναρωτιέται γιατί έχω δώσει ήδη την απάντηση,  δεύτερη απάντηση είναι το ανοιχτό μαγαζί έχει παραπάνω έξοδα. Πολλοί καταστηματάρχες δυσκολεύονται και δεν έχουν χρήματα να πάρουν επιπλέον εμπόρευμα . Παράλληλα φοβούνται το ενδεχόμενο ενός επομένου  λοκντάουν  .  Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στις επιχειρήσεις είναι το ακορντεόν ανοιγοκλείνω. Είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις καθώς είναι χρεωμένες. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος είναι 215 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 108 δισεκατομμύρια είναι προς την  εφορία, 37 δισεκατομμύρια  προς τον ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα στις τράπεζες και στα διάφορα φαν που δημιούργησαν οι τράπεζες.

Όλα αυτά τα χρέη πως θα μπορέσουν αποπληρωθούν; Η κυβέρνηση μπορεί να δίνει παράταση και ένα χρονικό περιθώριο αποπληρωμής αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν τα χρέη και με δεδομένο ότι δεν έχει δουλέψει η  αγορά , πως θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις ;

Η γνώμη μου είναι ότι το 50% της αγοράς δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος , ακόμα κι αν πάρει παράταση γι’ αυτό θυμίζω ότι η πρόταση μας είναι το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους καθώς αποτελεί την μόνη είναι λύση . Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό,  αφορά πρωτίστως τις νότιες χώρες όπου η καταστροφή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ήδη στην Ισπανία 400 χιλιάδες επιχειρήσεις ήδη  έκλεισαν και επειδή είμαστε χώρες που εξαρτόμαστε πάρα πολύ από τον τουρισμό , μεγάλο κριτήριο θα είναι και η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού . Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε με τα σημερινά δεδομένα , το 30% των επιχειρήσεων δεν θα ξανά ανοίξει ποτέ εάν δε γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους πανευρωπαϊκά.  Θεωρώ ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν θα ξανανοίξουν , θα είναι πολύ μεγαλύτερος .

Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τα χρήματα για να στηρίξει το ‘’κούρεμα’’ που ζητάτε;

Όχι, ήμουνα σαφής θεωρώ ότι δεν μπορεί διότι αυτό θα σήμαινε ένα τέταρτο μνημόνιο για την χώρας μας . Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενώσει τη φωνή της με τις φωνές όλων των κυβερνήσεων του νότου αλλά και των επιχειρηματιών θεσμικών και κοινωνικών φορέων του Βορά . Για παράδειγμα η Γερμανία , μία χώρα με την  πιο ισχυρή οικονομία , οι  θεσμικοί  και κοινωνικοί φορείς , οι  εκπρόσωποι των εργοδοτών ζητάνε κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Εάν δε γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους η συνοχή της Ευρώπης θα έχει μεγάλο πρόβλημα μελλοντικά , απειλούνται οι χώρες της νότιας Ευρώπης με καταστροφή της μικρομεσαίας τάξης.Σας θυμίζω ότι η κομισιόν με το πιο επίσημο τρόπο είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας το 50% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κινδυνεύουν με αφανισμό. Και στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι επιβαρυμένες και  έχουν και τα παλιά χρέη, οπότε αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για αυτούς θα πρέπει να βγει και  να πει ,  εσείς όλοι θα κλείσετε , και γιατί το αναφέρω διότι μπαίνει και το σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο μιλάει για μία στροφή της οικονομίας μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης . Πρέπει να βρούμε ποια μορφή οικονομίας θέλουμε να έχουμε  στο μέλλον. Ως επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών   υπερασπιζόμαστε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που  αποτελούν το 99,2% της αγοράς στην Ελλάδα και θέλουμε την επιβίωσή τους και θα δώσουμε αγώνα ώστε να μπορέσουν να αντέξουν. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν , είμαστε στην εποχή του ίντερνετ και θα πρέπει και αυτές να μπουν σιγά-σιγά στο  ηλεκτρονικό  εμπόριο . Στην Ελλάδα αυτή την  στιγμή μόνο το 15%,  έχουν κάποια μορφή ηλεκτρονικού εμπορίου .

Πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις να υποστηρίξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο;

 

Το click away είναι μία μορφή προεκτάσεις του e-Shop , δηλαδή λειτούργησε ως λογική ότι εγώ δεν θέλω να πληρώσω τα έξοδα μεταφοράς και θα πάω να πάρω το εμπόρευμα έξω από την επιχείρηση. Το αναφέρω αυτό για να καταλάβετε γιατί ήμασταν αντίθετοι με το click away και προτείνουμε  το click in shop. Το επιμελητήριο έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια και ζητάει από όλες τις επιχειρήσεις να έχουν μία μορφή ηλεκτρονικού εμπορίου αυτό χρειάζεται δύο με τρία χρόνια για να υλοποιηθεί ,  άρα σε αυτήν την μεταβατική περίοδο είναι απαραίτητο να υπάρχει φυσική παρουσία των πελατών μέσα στο μαγαζί και φυσικά υποστηρίζουμε το υβριδικό μοντέλο και φυσική παρουσία και ηλεκτρονικές πωλήσεις. Ωστόσο για να υλοποιηθούν χρειάζεται χρόνος όπου αυτός ο χρόνος ήρθε βίαια  στην χώρα λόγω του κορωνοϊού . Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε κάνει μπορώ να σας πω ότι το 2025 το 30% του εμπορίου θα εξυπηρετείται ηλεκτρονικά το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 70 % μέχρι το 2030.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά πόσες ακάλυπτες επιταγές υπάρχουν οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις επιχειρήσεις;

Πάρα πολύ σωστό το ερώτημα σας, θυμίζω εδώ ότι έχουν δοθεί δύο παρατάσεις. Και θα υπάρξει και μία νέα παράταση. Πρόκειται για κάποια δισεκατομμύρια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό , αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής  όταν θα έρθει η ώρα της λήξης της πανδημίας θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν τα χρέη ,  με κλειστή την αγορά τίθεται το  ερώτημα από που θα βρεθούν τα χρήματα να πληρώσει ο επιχειρηματίας την επιταγή;

Το θέμα των επιταγών είναι μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διότι αυτές οι επιταγές  εάν σφραγιστούν ζημιά θα έχουν και τα δύο μέρη,  δεν θα έχει μόνο ο εκδότης και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και επιτρέψτε μου την λέξη οριζόντια σε πολλούς κλάδους στην οικονομία,  είναι ένα αγκάθι και θα πρέπει να επικρατήσει η λογική των δόσεων αυτών των επιταγών . Δεν μπορεί κανείς να ζητάει χρήματα από επιχειρήσεις που δεν έχουν εισπράξει και δεν μπορεί να αποπληρώσει την επιταγή . Ένα παράδειγμα είναι η εστίαση όπου είναι ένα χρόνο κλειστή που θα βρούνε οι εστιάτορες τα χρήματα να αποπληρώσουν τις επιταγές.

Πόσο αναγκαίο είναι να ανοίξει εστίαση άμεσα;

Η ανοιχτή εστίαση θα  βοηθήσει στον περιορισμό των κρουσμάτων καθώς ο κόσμος δεν θα συγκεντρώνεται  σε πλατείες, παραλίες και στα σπίτια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που πλέον κορυφαίοι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι,  λένε ότι το αίτημα αυτό έπρεπε να γίνει δεκτό εδώ και καιρό. Θα πρέπει να καταλάβει η επιτροπή τον λοιμωξιολόγων και η  κυβέρνηση,  ότι είμαστε μια χώρα με πολύ ήλιο δεν μπορούν να μένουν οι πολίτες μέσα στα σπίτια κλεισμένοι θα πρέπει να τους αφήσουν να βγουν έξω . Θα ήταν πολύ καλύτερα να ήταν ανοιχτή η εστίαση  καθώς θα μπορούσε ο κόσμος να εκτονωθεί.Υπήρχε η  υπόσχεση από το υπουργείο ανάπτυξης ότι η εστίαση θα άνοιγε πριν τις 20 Απριλίου και ο λόγος ήταν ότι εφόσον 14 Μαΐου ανοίγει ο  τουρισμός θα πρέπει να ανοίξουν και τα εστιατόρια .Μια επιχείρηση  για να ανοίξει χρειάζεται 20 με 25 μέρες προετοιμασία,  δεν μπορεί να ανακοινώνει η κυβέρνηση 10 Μαΐου άνοιγμα  και για να υποδεχθεί 14 Μαΐου τους τουρίστες,  παρόλα  ακούσαμε την δήλωση του πρωθυπουργού μετά το Πάσχα.Η αίσθηση που έχω είναι ότι πρωθυπουργός φοβήθηκε την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Το άμεσο άνοιγμα της εστίασης θα βοηθήσει στον περιορισμό των κρουσμάτων και θα δώσει και ανάσα στα εστιατόρια . Το 43% των καταστημάτων στο χώρο της εστίασης πριν πέντε μήνες είχαν δηλώσει ότι δεν θα ανοίξει ποτέ δηλαδή το κλείσιμο τους θα είναι οριστικό.

Πιστεύω ότι είναι αδιανόητο να έρθουν τουρίστες και να είναι κλειστή η εστίαση καθώς υπάρχουν και ξενοδοχεία που δεν έχουν ούτε πρωινό , θα πρέπει να πάνε κάπου να φάνε και  να απολαύσουν  την Ελλάδα. Η πρόταση του επιμελητηρίου είναι όλες οι επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου να κάνουν καθημερινά τεστ, διότι θα δώσει μία άλλη ψυχολογία.
Μετά της λήξη όλης αυτής περιπέτειας που ζούμε θα φανούν τα θέματα ψυχολογίας που υπάρχουν στους πολίτες τα οποία θα είναι πάρα πολύ μεγάλα . Ο κόσμος δεν αντέχει τον περιορισμό καθώς έχουμε κλείσει και ένα χρόνο. Οι πολίτες είναι πιεσμένοι ψυχολογικά τόσο οι μικρές ηλικίες όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες , όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και στην αγορά και στην οικονομία και στον τρόπο που βλέπουμε το άνοιγμα της αγοράς.

Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης , τι ποσοστό εστιατορίων πιστεύετε ότι θα ανοίξουν ;

Η τουριστική κίνηση θα επηρεάσει και το άνοιγμα των εστιατορίων καθώς αν λάβουμε υπόψιν ότι το  5%  της τουριστικής κίνησης του 2019 είναι η πρόβλεψη για το 2021 , σίγουρα οι καταστηματάρχες θα δουν την κίνηση και τις αφίξεις και θα αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τα εστιατόρια τους ή όχι.Να θυμίσω ότι την περσινή περίοδο ένα μεγάλο μέρος των εστιατορίων παρότι μπορούσαν δεν άνοιξαν α, το ίδιο  και ξενοδοχειακές μονάδες . Έχει σχέση με αυτό που λέμε ζήτηση εάν υπάρξει ο αναγκαίος  τουρισμός θα ανοίξουν αν δεν υπάρχει δεν θα ανοίξουν σε ορισμένες περιοχές όπως τα  νησιά κλπ . Οι πρωτεύουσες των χωρών όπως και στην Αθήνα θα ανοίξουν πιστεύουμε διότι είναι μία πολύ μεγάλη ανάσα για τον κόσμο και το χρειάζεται,  ενώ δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις τουριστικές περιοχές διότι καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι ένα μαγαζί σε μία τουριστική περιοχή που ανοίγει και δε δουλεύει έχει διπλή ζημιά , νομίζω ότι πρέπει να το κατανοήσουμε άρα μπορεί να δικαιολογήσετε εκ των προτέρων ότι ένας αριθμός καταστημάτων στην εστίαση δεν θα  ανοίξει εάν ο αριθμός των αφίξεων δεν είναι αυτός που θα μπορεί και εξασφαλίσει το  τζίρο που θα επιτρέπουν το άνοιγμα της επιχείρησης .

Πώς βλέπετε  να διαμορφώνεται η αγορά της εστίασης  και του λιανεμπορίου  μέχρι το τέλος του χρόνου; Πόσα λουκέτα μπορεί να δούμε;

Το κομβικό σημείο είναι η στιγμή που η πολιτεία θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους , φανταστείτε ότι θα υπάρξει μία στιγμή που θα σταματήσουν η επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και οι αναστολές των εργαζομένων και την ίδια στιγμή θα υπάρχουν οι απαιτήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τις τράπεζες αλλά και από τους πιστωτές αυτό που ονομάζουμε ιδιωτικό χρέος στην αγορά, αυτό θα είναι το κομβικό σημείο. Εάν δεν γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους τότε η εκτίμησή μας είναι πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δεν θα ανοίξουν μέχρι τέλος του 2021 αλλά και γενικότερα δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν και θα δούμε σωρεία λουκέτων με ό,τι αυτό σημαίνει. Νομίζω ότι η εποχή που θα ζήσουμε , και το λέω πάντα με αισιοδοξία καθώς πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει , θα είναι η χειρότερη εποχή οικονομικά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Πάμε για κατάρρευση της αγοράς καθώς και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει και δουλεύουν δυσκολεύονται με την προκαταβολή φόρου αλλά και την υψηλή φορολογία πόσο θα αντέξουν;
Υπάρχουν ευάλωτοι κλάδοι οι  οποίοι  έχουν μεγαλύτερα προβλήματα και κλάδοι που  έχουν μικρότερο πρόβλημα. Στην εστίαση για παράδειγμα ακόμη και  αν άλλαζαν τα πράγματα θετικά γι’ αυτούς μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν μπορεί να τα καταφέρει. Δεν μιλάμε για κατάρρευση γιατί οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί θα υπάρξει ένα σημείο που σαν ελατήριο η οικονομία θα ανέβει, μόνο που στο διάβα της,  θα υπάρξουν 200- 300 χιλιάδες άνθρωποι και επιχειρήσεις που θα χάσουν τις δουλειές τους και τις επιχειρήσεις τους.Στην διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν τα έσοδα στο λιανεμπόριο. κατά 55 δις ευρώ . Στον τουρισμό από 18,5 δισεκατομμύρια που ήταν πέρσι φέτος ήταν τεσσεράμισι δισεκατομμύρια.

Διέξοδος

Η διέξοδος είναι τα χρήματα που έχουμε πλέον ως χώρα από το πρόγραμμα του 2026 – 2027 , θα πρέπει να δοθεί από αυτό μεγαλύτερο ποσό για την στήριξη των επιχειρήσεων και πρέπει να το διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη.Το δεύτερο αφορά στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων καθώς οι επιχειρήσεις για να αντέξουν  στο μέλλον θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν καθώς το τοπίο αλλάζει στην αγορά και το μέλλον δεν θα έχει καμία σχέση με την εποχή πριν την πανδημία . Πολλές συνήθειες όπως η εργασία μέσω διαδικτύου θα καθιερωθεί αυτό σημαίνει μείωση θέσεων εργασίας και λοιπά . Παράλληλα ο κόσμος είναι σε ασφάλεια άρα δεν καταναλώνει κρατάει τα χρήματα του και δεν εισπράττει η αγορά , αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση χρόνου των απλήρωτων χρεών .

Κόκκινα ταμεία

Διότι το να δημιουργηθούν νέα κόκκινα ταμεία δεν θα προσφέρει τίποτα και στην πολιτεία , το θέμα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες να πληρώσουν  το χρέος τους για να βγουν κερδισμένοι όλοι . Από το χρέος που δεν πληρώνεται δεν κερδίζει κανείς και αποδείχτηκε από την λογική των τραπεζών η οποία  απέτυχε όταν λέγαμε να δώσουν ανάσα στον οφειλέτη για να  πληρώσει πάρα σήμερα που έγινε  απαξίωση στα τραπεζικά προϊόντα. Το μόνο που μένει στις τράπεζες είναι η κατοικία του οφειλέτη του κάθε επιχειρηματία του κάθε ιδιώτη , να το πάρει διότι όλα τα υπόλοιπα έχουν απαξιωθεί. Τα περισσότερα κόκκινα δάνεια πουλήθηκαν σε τιμές 2,3,5 % της αξίας τους, αυτό δε βοηθάει και την χώρα και την οικονομία.
Μπορεί να δούμε στην αγορά να αλλάζει η εικόνα και να επικρατούν κυρίως  οι  μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι ;

Την περίοδο της πανδημίας δεν ήταν όλες οι επιχειρήσεις  ζημειωμένες για παράδειγμα τα σουπερμάκετ εκανανα ρεκόρ τζίρου. Στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών και κομπιούτερ ήδη 7, 8 πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχουν το 85% της αγοράς . Το ίδιο θα συμβεί και σε πολλούς άλλους κλάδους. Πολύ σωστά λέτε ότι εάν δεν συνεργαστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δούμε το φαινόμενο , οι κλάδοι στην αγορά να ελέγχονται από μεγάλες κυρίως πολυεθνικές εις  βάρος και της ελληνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως είπε και ο πρωθυπουργός είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι πολιτική απόφαση για να αποφευχθεί.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του
επαγγελματικοί  επιμελητηρίου  Αθηνών ;

Έχουμε δεκάδες παρεμβάσεις κάθε μέρα αλλά μπορώ να σας πω καταφέραμε να δώσουμε παράταση των μισθωμάτων κατά δύο χρόνια και διαπραγματευόμαστε  με την κυβέρνηση τα χρέη των επιχειρήσεων σε δήμους όπως να μην πληρώνουν τέλη πεζοδρομίου  κ,λπ .

  • Μεγάλη μας προσπάθεια παραμένει τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης διαφόρων κλάδων όπως του λιανεμπορίου ένδυσης και υπόδησης .
  • Κούρεμα χρεών. Είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.
  • Η μεγάλη λύση είναι μία η στιγμή που θα ομαλοποιηθεί η αγορά και ο κόσμος θα βγει έξω και θα ψωνίζει. Διότι όσο και η πολιτεία να στηρίζει μία επιχείρηση εάν δεν βγει έξω ο κόσμος να ψωνίσει να πάμε σε αυτό που ονομάζουμε ομαλότητα, δεν θα λυθεί το πρόβλημα .

‘’ Θέλω να κλείσω με αισιοδοξία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε, να μάθουμε να επιβιώνουμε με τον κορωνοϊό , να μάθουμε να ζούμε με αυτόν,  γιατί τα χρόνια που χάνονται δεν ξανάρχονται.’’, είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του επαγγελματικού  επιμελητήριου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.