ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γεώργιος Πισσάκας
Διευθυντής του ογκολογικού ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ"
video

Γεώργιος Πισσάκας στο healthweb :Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων βελτίωσαν την θεραπεία των ογκολογικών ασθενών

Με την  ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η έγκαιρη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών, λέει ο κ. Γεώργιος Πισσάκας  –Διευθυντής του ογκολογικού ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. σε συνέντευξη στο www.healthweb.gr .  Παράλληλα κάνει έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να βρει λύση ώστε τα ιδιωτικά κέντρα να μην επιβαρύνουν με επιπλέον χρεώσεις τους ασθενείς .

Ενώ, τονίζει ότι” Ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα κατά την διάρκεια της ολοήμερης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικων κέντρων. Δεν είναι απογευματινά ιατρεία που πληρώνει.”

Χαιρόμαστε πάρα πολύ που σας έχουμε κοντά μας για να μάθουμε τα νέα της ακτινοθεραπείας. Κύριε Πισσάκα, ας ξεκινήσουμε λίγο από τα βασικά, γιατί μας παρακολουθεί και το ευρύ κοινό. Πείτε μας τι είναι η ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους 3 βασικούς θεραπευτικούς πυλώνες της ογκολογικής αντιμετώπισης. Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες, οι οποίες βοηθάνε στο να κάνουμε πιο εξατομικευμένες τις θεραπείες. Βοηθάνε πάρα πολύ. Έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα πάρα πολύ η ογκολογική αντιμετώπιση. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες πολύ υψηλής ενέργειας γιατί, θα το ξέρετε, πάρα πολλές φορές συγχέεται η ακτινοθεραπεία με την ακτινολογία και πολύ σωστά τα είπατε στον τίτλο είναι ογκολογική ακτινοθεραπευτική. Γιατί ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει και νομίζει ότι απευθύνεται σε κάποιον ο οποίος είναι ακτινολόγος. Καμία σχέση, είναι τελείως διαφορετικές ειδικότητες. Η ακτινοθεραπευτική ογκολογία λοιπόν χρησιμοποιεί μηχανήματα, τα οποία εκπέμπουν πάρα πάρα πολύ δυνατή ακτινοβολία, με στόχο να καταστρέψουν τα κύτταρα. Ενώ η ακτινολογία προσπαθεί να βγάλει μια διάγνωση. Είναι καθαρά θεραπευτικό και νομίζω ότι ο κόσμος σιγά σιγά πρέπει να το μαθαίνει ότι όπως είναι η παθολογική ογκολογική και ακτινοθεραπευτική ογκολογία,. Είναι 2 διαφορετικές. Ο καθένας πολεμάει με τα όπλα του αυτό το δύσκολο πρόβλημα που είναι ο καρκίνος.

Πώς σκοτώνει η ακτινοθεραπεία τα καρκινικά κύτταρα;

Μάλιστα, βάζοντας λοιπόν την πολύ υψηλή ενέργεια, η ακτινοθεραπεία χτυπάει το DNA του κυττάρου και του κακοήθους καί τών υγιών κυττάρων. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε λίγο πάνω, έχει πολύ ενδιαφέρον. Όταν χτυπηθεί το DNA, το βασικό θέμα της ακτινοθεραπείας είναι να μπορέσει να σταματήσει τον διπλασιασμό των κυττάρων. Γιατί ποιος είναι ο κίνδυνος; Όταν ένας όγκος μεγαλώνει και σιγά σιγά καταφέρνει να φύγει από το τοπικό σημείο και να πάει και σε υπόλοιπα όργανα. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος της νοσου, του ογκολογικού προβλήματος. Λοιπόν στο DNA σταματάει αυτός ο κύκλος, σταματάει το κύτταρο να πολλαπλασιάζεται. Γι’ αυτό πάντα λέμε στην ακτινοθεραπεία, μην περιμένετε πολύ γρήγορα το αποτέλεσμα, γιατί το χτυπημένο κύτταρο δεν πεθαίνει αμέσως. Περιμένει να φτάσει η ώρα του θανάτου του και απλά δεν θα διπλασιαστεί. Γι’ αυτό στην ακτινοθεραπεία το αποτέλεσμα αργεί πάρα πολύ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρει ο κόσμος, γιατί σίγουρα όταν κάνεις μια θεραπεία περιμένεις ένα πολύ γρήγορο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πάρα πολύ θετικό, αλλά περνάει ένα διάστημα για να φανεί.

Ποιο διάστημα μπορεί να είναι αυτό, ένας μέσος όρος;

Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Ανάλογα με το πόση κινητική έχουν τα κύτταρα, τα καρκινικά κύτταρα, είναι πιο γρήγορο ή πιο αργό. Σκεφτείτε στον προστάτη που είναι πολύ αργός ο ρυθμός ανάπλασης μπορεί να περάσουν και χρόνια που θα βρίσκουμε ακόμη καρκινικά κύτταρα, χωρίς όμως δύναμη. Ενώ ο άνθρωπος πάει πάρα πολύ καλά, μπορεί να βρίσκεις κάποια κύτταρα. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Βάζοντας τον προστάτη, όταν άρχισε η θεραπεία να μπαίνει σε αυτό το πεδίο για τη θεραπεία του προστάτη, είχαμε δει ότι και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο χρόνο βρίσκαμε σε βιοψίες κύτταρα, αλλά κάθε φορά ήταν και λιγότερα. Αυτό είναι η επιτυχημένη θεραπεία. Αυτό είναι καλό να το ξέρει ο κόσμος. Μην περιμένει πολύ γρήγορα από μέρα σε μέρα “γιατρέ, εγώ πάω καλύτερα”. Το θέμα είναι να γίνεται πολύ καλά η θεραπεία και από κει και πέρα η δράση είναι αυτού του είδους.

Φαντάζομαι κύριε Πισσάκα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση της  πρώτης  διάγνωσης  μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της ακτινοθεραπείας , οι ασθενείς λαμβάνουν  κάποια θεραπεία. Ας πούμε κάποια χημειοθεραπεία.

Σωστά, σωστά. Γιατί πάρα πολλές φορές πλέον η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία ή με την ανοσοθεραπεία. Το πώς συνδυάζονται τα 2 και το χρόνος που βρίσκουμε είναι κάτι το οποίο μπορούμε και συζητάμε οι ειδικότητες όλες μαζί. Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλές φορές είναι και τα 2 μαζί. Έχουν περισσότερη τοξικότητα, αλλά και περισσότερη αποτελεσματικότητα. Άλλες φορές πρέπει να τελειώσει μια θεραπεία και να πάμε στην επόμενη.

Ναι, βέβαια, γιατί ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει χωρίς καθόλου θεραπεία, γιατί δυστυχώς, να το πω απλά κύριε Πισσάκα, ο καρκίνος καλπάζει και δεν περιμένει.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χρονική στιγμή που γίνονται τα πράγματα. Θα το πούμε πιστεύω μετά.

Η Ελλάδα έχει κρατικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα;

Πριν πάμε σε αυτό να πάμε λίγο στο μέρος των υγιών οργάνων γύρω γύρω; Γιατί κάποιος θα πει ότι “ωραία, αφού χτυπάει το καρκινικό, γιατί να μη χτυπήσει επίσης και το υγιές”. Είναι σωστό αυτό. Γι’ αυτό η ακτινοθεραπεία γίνεται σε μεγάλη διάρκεια. Γιατί ανάμεσα στις δυο θεραπείες τα μεν καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να διορθώσουν τις ζημιές που παθαίνουν, ενώ τα κύτταρα των γύρω ιστών καταφέρουν να κάνουν επιδιόρθωση. Και γι’ αυτό είναι η ακτινοθεραπεία παρατεταμένη. Γιατί όσο υπάρχει μέρος υγιούς ιστού τόσο θέλουμε να είναι μικρή η δόση για να μπορούν να φτιάχνουν οι υγιείς τις λαβές.

Ναι, αλλά από ότι καταλαβαίνω επηρεάζονται και τα υγιή κύτταρα;

Αλλά επιδιορθώνει τις βλάβες ανάμεσα στη μία θεραπεία και την άλλη. Χρειάζονται όμως γι’ αυτό βλέπετε ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι και 30 και 35 συνεδρίες γιατί γίνεται μικρή δόση. Αυτό λοιπόν δίνει στο υγιές κύτταρο τη δυνατότητα να φτιάξει τη βλάβη του, άρα αυτό επανέρχεται στον κανονικό.

  • Άρα προστατεύονται με λίγα λόγια τα υγιή κύτταρα.
  • Ακριβώς.

Πολύ σημαντικό αυτό. Οπότε ας προχωρήσουμε λοιπόν. Στην Ελλάδα έχουμε κρατικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα;

Βέβαια, εννοείται ότι έχουμε. Ο αριθμός των κέντρων γενικά στην Ελλάδα είναι 29 και κρατικά και ιδιωτικά. Είναι 18 κρατικά σε όλη την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 11 είναι ιδιωτικά. Ο αριθμός των μηχανημάτων που ο γραμμικός επιταχυντής είναι το κύριο όπλο είναι 53 μηχανήματα και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο συν 3, τα οποία είναι καθαρά για ειδικές θεραπείες, όπως είναι η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. Από αυτά τα 34 είναι στο δημόσιο και τα 22 είναι στο ιδιωτικό.

Κύριε Πισσσάκα, να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις, έτσι για το ευρύ κοινό. Τα κρατικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα να διευκρινίσουμε ότι βρίσκονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, σωστά;

Ναι, ναι και τα πανεπιστημιακά από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη παντού, ναι.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η έγκαιρη θεραπεία;

Το μεγάλο κομμάτι που είπαμε και πριν. Όσο έγκαιρα γίνονται όλα. Αχ, η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Οι χρόνοι που έδιναν τα δημόσια ακτινοθεραπευτικά έφταναν μέχρι και τους 6 μήνες. Τώρα δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για μια ογκολογική θεραπεία, όταν έπρεπε να περιμένεις 6 μήνες. Αυτό ήταν απαράδεκτο έτσι κι αλλιώς. Ευτυχώς επειδή έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, άλλαξαν και ποιοτικά που ήταν το κυριότερο και ποσοτικά, δηλαδή έχουμε περισσότερα μηχανήματα και αυτό βέβαια χάρη στην κυρία, στην μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αυτό το οποίο έδωσε 12 μηχανηματα, 12 εξαιρετικά μηχανήματα και μαζί με τα ΕΣΠΑ και κάποια που αποκτήθηκαν τελευταία απ’ το δημόσιο έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο που εν πάση περιπτώσει είμαστε γύρω στα 5,  5 1/2 ανά εκατομμύριο, που δεν είναι επαρκής ο αριθμός ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δηλαδή εμείς μετράμε τις ανάγκες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Θεωρείται λοιπόν ότι γύρω στα 7 με 7 1/2 είναι ένας καλός μέσος όρος. Εμείς είμαστε στο 5 1/2. Δεν είμαστε σε τόσο κακό σημείο, αλλά δεν είμαστε και σε αυτό που θα θέλαμε.

Σίγουρα κύριε Πισσάκα, είμαστε πολύ καλύτερα από ότι ήμασταν πριν μια πενταετία. Και μια που αναφέρατε τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, ας πούμε λίγο γι’ αυτό. Πιστεύετε ότι μετά από αυτή τη δωρεά σημειώθηκε μια Κοσμογονία στο κομμάτι της ακτινοθεραπείας;

Όπως το είπατε, Κοσμογονία. Πριν 5 χρόνια πραγματικά ήμασταν σε ένα οριακό σημείο. Τι ακτινοθεραπεία μπορούσαμε να προσφέρουμε; Δεν είναι ότι όλες οι αντιμετωπίσεις χρειάζονται την τελευταία τεχνολογία. Όμως ένα μεγάλο μέρος το έβρισκε μόνο στο ιδιωτικό. Αυτή είναι η αλήθεια. Το ιδιωτικό είχε προηγηθεί, είχε φέρει πολύ σύγχρονα μηχανήματα και ο ασθενής αν ήθελε να κάνει μια θεραπεία που ήταν η ενδεδειγμένη, έπρεπε να πάει στο ιδιωτικό. Εκεί μπαίνουμε στο άλλο κομμάτι πώς το κράτος είχε καλύψει αυτή την ανάγκη και αν την είχε καλύψει. Μετά όμως, μετά την αλλαγή αυτή που έγινε κυρίως με την δωρεά που είπαμε, όλα τα ακτινοθεραπευτικά έχουν εξαιρετική τεχνολογία, άρα ο κάθε ασθενής μπορεί να βρει είτε στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο την ίδια θεραπεία. Δεν υπάρχει καμία διαφορά πλέον ανάμεσα στο ένα και στο άλλο και αυτό είναι πολύ καλό να το ξέρει ο κόσμος. Γιατί εντάξει, κακά τα ψέματα, το ιδιωτικό έχει ένα εμπορικό προφίλ, πρέπει να δείξει ότι υπερτερεί. Δεν ήταν τόσο εύκολο να δεχτεί πλέον ότι είχε χάσει το πλεονέκτημα που είχε πριν. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και στο υπουργείο λένε ότι εμείς δίνουμε θεραπείες που δεν μπορεί να δώσει το δημόσιο. Γι’ αυτό και πάμε στο έξτρα κόστος που θα μπορεί να τα πούμε μετά.

Αυτό δεν είναι αλήθειες όμως κύριε Πισσάκα αυτό, είναι;

  • Ακριβώς.

Διορθώστε με  αν κάνω λάθος. Νομίζω ότι το κίνητρο των ασθενών να πηγαίνουν στον ιδιωτικό ήταν λόγω των καθυστερήσεων στο δημόσιο τομέα.

Δεν ήταν μόνο λόγω των καθυστερήσων, ήταν και λόγω της ποιότητας. Η αλήθεια είναι ότι 5, 6 χρόνια πριν υπήρχαν ενδείξεις που έπρεπε να κάνουν μια σύγχρονη θεραπεία και εμείς δεν μπορούσαμε να τη δώσουμε. Άρα ήσουν σε ένα δίλημμα. Πώς μπορείς σε κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον στείλεις στο ιδιωτικό; Και εν πάση περιπτώσει, τι έχει κάνει το κράτος; Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε μετά αυτό γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Τι έκανε το κράτος; Στην πραγματικότητα οι λύσεις υπάρχουν και είναι πραγματικότητα. Από το 12 και μετά, όταν έγινε ο ΕΟΠΥΥ και όταν αναγνωρίστηκε η μεγάλη αδυναμία του κρατικού φορέα να καλύψει αυτές τις ανάγκες, δόθηκε η δυνατότητα στους ασθενείς να πηγαίνουν και στα ιδιωτικά χωρίς να πληρώνουν το ιδιωτικό. Σε κάποιες θεραπείες, όπως η στερεοτακτική ήταν καλυμμένος και ο γιατρός, δηλαδή με μηδενικό κόστος, πήγαινε κάποιος στο ιδιωτικό και ήταν σπουδαίο για τον ασθενή. Για δε τις θεραπείες, τις πιο κλασικές και τις πολύ σύγχρονες βέβαια ήταν μόνο η αμοιβή του γιατρού. Το οποίο μπορούσες να τα καταφέρεις. Αυτό βέβαια, ξέρετε και τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές καταστρατηγείται δυστυχώς. Τα ιδιωτικά ζητάνε έξτρα ποσό από τον ασθενή, το οποίο στη στερεοτακτική είναι τραγικό.

Αυτό πώς ελέγχεται κύριε Πισσάκα; Γιατί γνωρίζουμε από τους ίδιους τους ασθενείς και κυρίως στους χρόνιους ασθενείς όπου έχουνε πολύ συχνά την ανάγκη της ακτινοθεραπείας, ότι τους φορτώνουν με επιπλέον χρεώσεις, περνώντας αυτές ως ανάγκη για να μπορούν να έχουνε κέρδος. Αυτό το πρόβλημα όμως, κύριε Πισσάκα συνεχίζει να υπάρχει στα ιδιωτικά κέντρα . Δεν έχει αλλάξει κάτι.

Δυστυχώς, δυστυχώς είναι πάρα πολλά χρόνια, γιατί σκεφτείτε από το 12 και μετά πόσες κυβερνήσεις πέρασαν, πόσες άλλαξαν και τα λοιπά. Ίδια πολιτική και πρόσφατα πριν 2 χρόνια, δηλαδή με την ΕΛΛΟΚ που εκπροσωπεί όλους τους συλλόγους των καρκινοπαθών, υπήρχε ένα έγγραφο που υπεγράφη από όλες τις επιστημονικές εταιρείες, πρώτο πρώτο με τον πρύτανη, τον κύριο Δημόπουλο, το οποίο χαρακτήριζε αυτό παράνομο. Δεν κινήθηκε τίποτα. Το θυμάστε πολύ καλά, δεν κινήθηκε τίποτα. Στις δε επερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή από αυτούς που κακά τα ψέματα πριν όταν είχαν την εξουσία δεν καναν τιποτα μετα έκαναν επερωτηση τους επόμενους. Η απάντηση είναι, “θα το ερευνήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά”. Αν είδατε εσείς καμία έρευνα και αν είδατε κανέναν ασθενή να ωφελείται.

Κύριε Πισσάκα, όχι δεν είδα έρευνα. Εγώ λέω ότι το Υπουργείο Υγείας και το κράτος κάνει τα στραβά μάτια. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω διαφορετικά, αν θέλω να είμαι ειλικρινής.

Μεταξύ μας, είναι  και λίγο περίεργο ότι μπαίνει ο όρος παράνομο από τόσους επισήμους φορείς και από τον πρύτανη. Ένας εισαγγελέας δεν ένιωσε μια ανάγκη γι’ αυτό; Δηλαδή πραγματικά διάβασε αυτό. Εδώ βλέπετε ότι μπορεί για ένα γατάκι που κάποιος το κλώτσησε, και καλά τον πιάσανε, έγινε ολόκληρη φασαρία πόσοι εισαγγελείς είχαν αισθανθεί αυτή την ανάγκη. Οι καρκινοπαθείς δηλαδή σε ποια κατηγορία είναι, ούτε αυτό δεν δικαιούνται;

Έχετε δίκαιο κύριε Πισσάκα, πρόκειται για αισχροκέρδεια. Αλλά όπως λέτε το κομμάτι της Εισαγγελίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα και θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ενημέρωση και να επεμβαίνουν. Ας γυρίσουμε στα καλά νέα, κύριε Πισσάκα. Την τελευταία πενταετία στα δημόσια νοσοκομεία έχει βελτιωθεί τόσο η ποιότητα των υπηρεσιών απέναντι στην ακτινοθεραπεία. Περίπου σε ποιο ποσοστό έχετε απορροφήσει ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία;

Γ.Π. Πάρα πολύ καλή ερώτηση.

Πόσους παραπάνω μπορείτε και εξυπηρετείτε σε σχέση με πριν από μια πενταετία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Όπως έχουμε ξαναμιλήσει, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο είχαμε είναι ότι πήραμε μηχανήματα, είχαμε εξαιρετικά μηχανήματα και δούλευαν σε ένα ωράριο. Επειδή όταν μιλάμε ένα ωράριο είναι 7 ώρες το ωράριο, η 1 ώρα έπρεπε, γιατί αυτά τα μηχανήματα θέλουν πάρα πολύ έλεγχο. Μια ώρα πήγαινε στους ακτινοφυσικούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν τον έλεγχο. Δηλαδή είχαμε ένα ωφέλιμο 6 ωρών. Είναι δυνατόν να έχεις αυτά τα μηχανήματα; Εν πάση περιπτώσει, το ξέρετε πολύ καλά ο μεγάλος αγώνας, ο επόμενος ήτανε να μπορέσει γίνει ολοήμερη λειτουργία και όταν μιλάμε για ολοήμερη λειτουργία μιλάμε ότι ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα. Δεν είναι απογευματινά ιατρεία που πληρώνει. Ολοήμερη είναι δωρεάν, όπως είναι το πρωινό. Αυτό λοιπόν, το οποίο δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Ευτυχώς τα τελευταία το τελευταία χρόνια του επί κύριου Κοντοζαμάνη που ήταν αναπληρωτής υπουργός, καταφέραμε και έγινε. Άλλαξε ο νόμος, ο οποίος ο νόμος ήτανε μόνο να ωφελούνται οι γιατροί όταν γινόταν ολοήμερη λειτουργία. Επιμένω ότι αυτό έχει να κάνει με τα έσοδα του νοσοκομείου. Έγινε κάτι πολύ πιο ολοκληρωμένο γιατί η ακτινοθεραπεία στηρίζεται στο γιατρό, στηρίζεται στον ακτινοφυσικό, στηρίζεται στον τεχνολόγο, στηρίζεται σε όλες τις υπηρεσίες, στους νοσηλευτές που το υποστηρίζουν. Όλοι λοιπόν, όταν μετέχουν σε αυτό τον αγώνα θα έπρεπε να νιώθουν ότι δεν είναι αδικημένοι. Ευτυχώς αυτό το καταφέραμε. Από τότε λοιπόν, άρχισε να αλλάζει πάρα πολύ.

  • Όλα τα νοσοκομεία, 1-2 δεν έχουνε μπει στο ολοήμερο γιατί οι διοικητές τους δεν το θέλουνε, αυτό είναι παράδειγμα οι Άγιοι Ανάργυροι, και υπάρχουν και νοσοκομεία τα οποία δεν αποζημιώνουν το προσωπικό έγκαιρα, περνάει και ένας χρόνος για να το κάνουν.
  • Όταν όμως λειτουργεί και τα πιο πολλά λειτουργούν, βλέπουμε ότι το ωράριο φτάνει έως τις 9 το βράδυ. Από εκεί λοιπόν που 3 έκλεινες δόθηκε πάρα πολλή άνεση και αυτό αύξησε τη δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να απορροφούν τον κόσμο που δεν έβρισκε λύση. Τώρα το αν αυτός ο κόσμος δεν έβρισκε έπρεπε να απευθυνθεί στα ιδιωτικά. Και κακά τα ψέματα ο Έλληνας που το τελευταίο διάστημα ο μέσος Έλληνας έγινε φτωχός, άρα τον έβαζες ένα φοβερό δίλημμα, τι θα κάνει; Και ξέρετε όσοι έχουν ξεπουλήσει πράγματα για να κάνουν τη θεραπεία τους, Και ξέρετε τι σημαίνει, ακριβώς τι σημαίνει συναισθηματικά να έχεις αυτό το βάρος, να πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις και να είναι σωστό τη θεραπεία σου και να σου κλείνουν σε ένα εξάμηνο ραντεβού. Αυτά όλα λοιπόν, τα οποία όταν δόθηκε η πρόσβαση στο ιδιωτικό γίναν πολύ πιο απλά. Δηλαδή την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε και ακόμη δεν είχαν μπει στο παράνομο. Βλέπετε ότι ξαφνικά γέμισαν όλα και καταφέρναμε ο κόσμος να βρίσκει μια λύση.

Ν.Ν. Βεβαίως, και το ολοήμερο βοηθάει τους ασθενείς.

Γ.Π. Βοηθάει εξαιρετικά, δηλαδή και επιμένω ότι το ολοήμερο είναι δωρεάν για τον ασθενή. Δεν έχει σχέση με το απογευματινό που ο ασθενώς πάει να πληρώσει. Είναι δωρεάν.

Να σημειώσω λίγο κύριε Πισσάκα, σε αυτό που είπατε πριν, γιατί καλό θα είναι στην Ελλάδα να υπάρχουν κανόνες και να τηρούνται από όλους, χωρίς κανείς να μπορεί να έχει σε κάποιες περιπτώσεις το “θέλω” και την επιλογή,. Γιατί είναι πολύ κακό 2 νοσοκομεία να επιλέγουν να μην έχουν το ολοήμερο. Δεν θα πρέπει να είναι επιλογή του Διοικητή, αλλά θα πρέπει να είναι νόμος, κανόνας από το Υπουργείο, απαράβατος. Γιατί; Γιατί όταν μια περιοχή π χ. στον Πειραιά δεν εξυπηρετεί το νοσοκομείο τους ασθενείς, δεν μπορεί κανένας διοικητής να πάρει την ευθύνη και να έχει την επιλογή να πει εγώ δεν θέλω, γιατί δεν θέλω  να κουραστώ. Το βάζω σε μία παρένθεση γιατί στην Ελλάδα πρέπει  τα πράγματα να μπουν σε μια άλλη σωστή βάση, πιστεύω κύριε Πισσάκα.

Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί πάρα πολύ σοβαρά με την ακτινοθεραπεία. Όταν προέκυψε ο Covid ξαφνικά όλοι ασχολιόντουσαν με τον Covid. Δε σημαίνει ότι μια ομάδα δεν μπορεί να ασχολείται και με το ογκολογικό. Δηλαδή αφήσαμε τα πάντα γιατί ήταν ο Covid, ήταν μια ωραία δικαιολογία. Και μην ξεχνάμε τις προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη. Η ακτινοθεραπεία ήταν πρώτο θέμα ονομαστικά και ως μηχανήματα και ως λειτουργία, ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις. Άρα λοιπόν, τώρα που τελειώνει η θητεία θα έπρεπε αυτό να δούμε τι έχει γίνει. Και η αλήθεια είναι ότι έχοντας τον αριθμό μένει να αυξήσουμε. Πρώτον, ένα κέντρο που θα γίνει στο Σωτηρία με το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα στη Λαμία, το οποίο ήταν και πρόταση της εταιρείας μας να υπάρχουν κέντρα στις ενδιάμεσες αποστάσεις, δηλαδή να σταματάει ο κόσμος και να μην έρχεται από τη Λαμία στην Αθήνα και μέσα σε αυτό προτείναμε να υπάρχουν κέντρα, ούτως ώστε κάποιος να έχει μια πρόσβαση ως 100 km από το σπίτι του. Αυτή είναι μια πρόταση. Σε πρώτη φάση το μόνο που πάει να υλοποιηθεί είναι της Λαμίας, γιατί η σκέψη ήταν εκεί. Ήταν στη Ρόδο, ήτανε στο Ηράκλειο παραπάνω μηχανήματα έγινε τώρα ένα ιδιωτικό στα Χανιά. Μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Κάπως εκεί πρέπει εμείς να βάλουμε κέντρα για να μπορέσει να μην έρχεται ο κόσμος και να μην φεύγει. Αν έρθει κάποιος στην Αθήνα και του δώσουν ένα ραντεβού αργό θα πάει στο χωριό του και δεν θα ξαναγυρίσει, δεν θα κάνει τη θεραπεία. Βλέποντας λοιπόν και τον αριθμό των ασθενών που έχουν κάνει, γιατί εμείς υπολογίζουμε τον πληθυσμό που έχουμε γύρω στις 33.000 ασθενείς που θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν ακτινοθεραπεία. Βλέποντας λοιπόν αυτό, είχαμε ένα άλλο πρόβλημα. Ως πρόεδρος της εταιρείας είχα ζητήσει πάρα πολλές φορές από τον ΕΟΠΥΥ να μας δώσει στοιχεία της ακτινοθεραπείας. Ο ΕΟΠΥΥ έλεγε ότι δεν τα δίνει. Πείτε μου μια λογική γιατί ο ΕΟΠΥΥ αρνιόταν να δώσει πόσες ακτινοθεραπείες γίνονται. Ακόμη και τώρα δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Έχω τα στοιχεία του δημοσίου γιατί πήρα όλους τους διευθυντές και τα έμαθα. Έτσι κι αλλιώς η ακτινοθεραπεία είναι τόσο πια οργανωμένη που πανεύκολα μπορεί να μάθεις τα πάντα. Δεν έχω ακόμη τον αριθμό πόσοι κάνουν στο ιδιωτικό. Βλέποντας όμως τον αριθμό και πόσο αυξήθηκε ο αριθμός, γιατί δηλαδή ήταν γύρω στις 10-10μιση χιλιαδες πριν το ολοήμερο, τώρα είναι γύρω στα 15μιση χιλιαδες. Βλέποντας και τα μηχανήματα και τις ώρες λειτουργίας των ιδιωτικών, θεωρώ ότι δεν χάνει πολύς κόσμος πια θεραπείες. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, καταφέρνουμε να είμαστε πολύ κοντά, με υπόθεση τω πάω, βγάζοντας δηλαδή το συμπέρασμα. Όμως πιστεύω ότι κόσμος δεν χάνει ακτινοθεραπεία. Πολύ λίγος κόσμος, λόγω των καθυστερήσεων ότι δεν βρίσκει λύση, δεν χάνει κανείς ακτινοθεραπεία και αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό.

Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη να μπορεί πια να απορροφάται στο δημόσιο, στα δημόσια νοσοκομεία το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών και είναι ευχάριστο, πολύ ευχάριστο αυτό και συγχαρητήρια και σε εσάς κύριε Πισσάκα, γιατί έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους ασθενείς που δεν την έχουν πάρα πολλοί επιστήμονες.

Να πω κάτι; Εμείς βλέπουμε τα μάτια των ασθενών όταν τους λες δεν εχω ραντεβού, εγώ το νιώθω αυτό. Αυτό έπρεπε να το νιώθουν κάποιοι άλλοι που παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτή την στιγμή παράδειγμα στο “Αλεξάνδρα” που δουλεύει ως τις 9 το βράδυ όσο και να βάλω όσο και να ταλαιπωρήσω το προσωπικό, δεν μπορείς να απορροφήσεις όλο αυτό. Αλλά ο γιατρός έχει εκτός από το να διαχειριστεί τους ασθενείς, και αυτό το πολύ φοβερό και το πολύ δύσκολο να τους λέει “Δεν έχω θέση για ακτινοθεραπεια”. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Άρα λοιπόν δεν μπορείς να μην είσαι ευαίσθητος, δεν μπορεί να μη σε αγγίζει αυτό όταν το ζεις καθημερινά. Εκτός αν είσαι τόσο σκληρός που κλείνεις την πόρτα και λες “Άντε στο δημόσιο, τελείωνε, δεν έχω να κάνω κάτι”. Αλλά δεν μπορείς, αλλιώς δεν είσαι γιατρός.

Η αλήθεια είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έχει στηριχθεί πάρα πολύ από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους γενικότερα. Και λιγότερο σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις και τις πρακτικές και το τι μπορεί όλο αυτό να προσφέρει πραγματικά στον ασθενή. Βεβαίως και οι γιατροί να το πούμε και αυτό πρέπει να στηριχθούν λίγο παραπάνω, κύριε Πισσάκα και στη δική σας κατηγορία, γιατί δουλεύετε και εσείς από το πρωί μέχρι το βράδυ.  Στο ολοήμερο υπάρχει επάρκεια στους γιατρούς σας; Θα χρειαζόσασταν και περισσότερους; Ποια είναι η ανάγκη;

Λοιπόν, υπάρχουν νοσοκομεία που ας ξεκινήσουμε από το πρωινό για να δούμε λίγο και το ολοήμερο πώς γίνεται. Το ολοήμερο στηρίζεται στη διάθεση των εργαζομένων του πρωινού, δηλαδή είναι ποιοι θέλουν να κάνουν παραπάνω ώρες μετά το ωράριό τους. Γι’ αυτό δεν είναι συγκεκριμένο. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να πει ότι εγώ μπορώ να δουλέψω 3 ώρες ή οτιδήποτε. Άρα λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις μια σύμπνοια εκεί και να δεις πόσοι θέλουν, γιατί αν θέλουνε πολύ λίγοι, δεν μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο, δεν θα έχεις, δεν μπορείς να έχεις συνέχεια τα ίδια άτομα το πρωί ως το βράδυ, πρέπει να εναλλάσσονται. Οπότε, είναι σημαντικό να δούμε τις ελλείψεις, γιατί υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχουν ελλείψεις υρίως σε τεχνολόγους. Έχουν γίνει κάποια πράγματα, έχουν προσληφθεί γιατροί. Έχουμε ίσως λιγότερη ανάγκη. Υπάρχει ανάγκη αλλά λιγότερη. Νομίζω οι τεχνολόγοι και οι ακτινοφυσικοί. Αν βάλουμε ότι ο ΑΣΕΠ έχει 3 χρόνια που χάνει την προκήρυξη και είναι άκυρη και τα λοιπά και εμείς περιμένουμε 2 άτομα και δεν έχουν έρθει ακτινοφυσικούς γιατί πρέπει να ξανά προκηρυχθεί. Νομίζω αν το προσέξουνε η ακτινοθεραπεία έχει εύκολη λύση. Είναι η πιο ξεκάθαρη ειδικότητα, δεν έχει τεχνητή πρόκληση, δεν θα πάει κάποιος να κάνει θεραπεία για τίποτα. Ή έχει πρόβλημα ή δεν πάει, δεν είναι είτε ότι στην διάγνωση κάνει μια μαγνητική παραπάνω, μια αξονική παραπάνω. Η ακτινοθεραπεία είναι συγκεκριμένη. Τεχνητή πρόκληση δεν υπάρχει. Είναι ξεκάθαρη, ξέρεις ότι θα κανουνε 30.000, και ξερεις πόσο κοστιζουν γιατί υπάρχει ΦΕΚ με όλες τις πράξεις μέσα. Ήταν ένα άλλο επίτευγμα που έγινε εκείνη την εποχή με τον ΕΟΠΥΥ, μεγάλο επίτευγμα να έχει μια κοστολόγηση των πράξεων. Να σας πω πόσο κοστίζει για το δημόσιο με τις τιμές ΦΕΚ όλη η ακτινοθεραπεία ενός χρόνου; Γύρω στα 75.000.000. Τόσος είναι ο προϋπολογισμός ενός μέσου νοσοκομείο. Μιλάμε, δείτε όσα ξοδεύονται για τις άλλες θεραπείες στα 75 εκατομμύρια για όλο το χρόνο, για όλους τους ασθενείς είναι ότι πιο εύκολο. Δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προσπαθήσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι το πιο εύκολο πράγμα. Δηλαδή αρκεί κάποιος να ενδιαφερθεί, εκεί το θέμα μας.

Αυτό είναι το θέμα. Να ενδιαφέρεται κανείς πραγματικά για τον ασθενή και να μην το λέει απλά ότι είμαστε ασθενοκεντρικοί. Κύριε Πισσάκα, οι γιατροί και θα κλείσουμε με αυτό θα πάμε παρακάτω, οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι όσον αφορά στις απολαβές τους; 

. Οι απολαβές είναι συγκεκριμένες για όλους για το πρωινό. το ότι το ολοήμερο έδωσε μια ανάσα, γιατί για να καταλάβει ο κόσμος το ολοήμερο υποτίθεται ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει το νοσοκομείο για την παρεχόμενη υπηρεσία. Από αυτό το 60%  το κρατάει το νοσοκομείο και του 40 το δίνει στο προσωπικό που ασχολείται. Άρα υπάρχει μια ανάσα οικονομική και για το προσωπικό, αρκεί τα νοσοκομεία να το τηρούν. Κάποια νοσοκομεία ξέρω όπως το Αλέξάνδρα ή ο Άγιος Σάββας το τηρούν απόλυτα, κάποιοι καθυστερούν. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί ούτε το δημόσιο μπορεί να πει οτιδήποτε γι’ αυτό, γιατί αυτοί οι ασθενείς αν δεν έβρισκαν λύσεις στο ολοήμερο θα πήγαιναν ιδιωτικά και το ιδιωτικό ο ΕΟΠΥΥ το αποζημιώνει μέσα στο τρίμηνο. Δεν είναι οι παλιές καθυστερήσεις που βρίσκανε εκείνες τις δικαιολογίες. “Υπάρχει clawback, υπάρχει rebate” και όλα αυτά και μας παιρνουν πισω. Στην ακτινοθεραπεία μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν υπήρχε clawback, άρα λοιπόν όλα αυτά τα χρήματα πήγαιναν κανονικά στο ιδιωτικό. Άρα δεν είχε καμία δικαιολογία να πει ότι παίρνει από τον ασθενή λεφτά, γιατί του τα παίρνει το clawback.

 Ναι, εντάξει στον ιδιωτικό τομέα αυτό γινότανε γιατί προπληρώνουν οι ασθενείς, αυτό το έχω γράψει κύριε Πισσάκα, άρα καλύπτει κανείς το clawback. 

Που δεν υπάρχει σε εμάς. Ξέρετε, στην ακτινοθεραπεία δεν υπάρχει. Γιατί είναι απ’ τις ειδικότητες που είναι αρκετό το όριο που έχουν βάλει που δεν καλύπτεται. Άρα clawback δεν υπάρχει, άρα δεν τους παίρνουν τίποτα.

Πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν την ίδια ποιότητα;

Απόλυτα, απόλυτα. Η αλήθεια είναι ότι τα μηχανήματα, η τεχνολογία βοηθάει να κάνεις εξαιρετικές θεραπείες. Από κει και πέρα έχει σημασία η επιλογή και ποιος σχεδιάζει. Δηλαδή ότι σχεδιάζει ο γιατρός εκεί το μηχάνημα θα το εφαρμόσει απόλυτα. Άρα δεν έχεις πια πρόβλημα. Είναι το ποσό είναι εκπαιδευμένο το προσωπικό και με την δωρεά του Σταύρος Νιάρχου όχι μόνο στείλαμε στην Ευρώπη το προσωπικό 4 ἄτομα ἀπό κάθε νοσοκομείο. Τα στείλαμε και στην Αμερική. Που παντα απο την πρωτη φορα που ειχα παει στην Αμερική έλεγα, μακάρι όλοι οι γιατροί της Ελλάδας να είχαν τη δυνατότητα να πάνε στην Αμερική γιατί η Αμερική είναι πιο οργανωμένη στο πρακτικό. Έχω αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσω. Εμείς στην Ευρώπη είμαστε πιο θεωρητικοί. Στο Λονδίνο είχα πιο πολλές συζητήσεις, οι Αμερικανοί όμως ήταν επί του πρακτέου. Θα κάνουμε αυτό, αυτό, αυτό αυτό, οπότε εμένα μου άρεσε πάρα πολύ αυτό και έλεγα “Θα είναι μεγάλη χαρά για τους ειδικευόμενους, να μπορούν να πάνε.” Μας δόθηκε η ευκαιρία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και καταφέραμε και περάσαμε το να γίνει εκπαίδευση και σε Κέντρο της Αμερικής και νομίζω ότι όλοι πια είναι πάρα πολύ εκπαιδευμένοι. Και μεταξύ μας, είδανε ότι πλέον δεν έχει διαφορά από το εξωτερικό και αυτό θα το επιβεβαιώνει γιατί πηγαίνοντας στα συνέδρια που ξαναέγιναν τα ευρωπαϊκά, ξαναπήραν το ενδιαφέρον γιατί μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε, βλέπουμε ότι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και νιώθουμε και περήφανοι. Γιατί πρόσφατα είχα πάει στην Σερβία ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για την διεθνή Ατομική Ενέργεια, για την Ακτινοθεραπεία. Και ήταν οι παρουσιάσεις όλων των κρατών για την ακτινοθεραπεία τους. Ένιωσα πολύ καλά. Αυτό λοιπόν που αυτή τη στιγμή νιώθουμε πολύ καλά θα ήθελα να μην σταματήσει. Θά’ θελα να συνεχιστεί γιατί αν το ξεχάσεις μετά από 5 χρόνια πάλι θα ντρεπόμαστε. Και αυτό που λέω είναι ότι ακόμη και η Ιταλία και η Ισπανία στο Ανάκαμψης έβαλαν 60 και 80 γραμμικούς επιταχυντές και εμείς θα έπρεπε να ζητήσουμε παραπάνω. Να καλύψουμε αυτά τα κενά.

Πόσους παραπάνω γραμμικούς επιταχυντές χρειαζόμαστε στην Ελλάδα;

Εμείς θέλουμε γύρω στις 15-20. Με το Ταμείο Ανάκαμψης θα προστεθούν άλλοι 4 και πιστεύω ότι επειδή με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα αργήσουν πάρα πολύ να γίνουν, γιατί ξέρετε με το δημοσιο τι γίνεται μέχρι να αποφασίσει το ένα και το άλλο καθυστερεί. Νομίζω με το Ανάκαμψης θα τρέξουν τα πράγματα και άρα είναι πολύ σημαντικό γιατί αν καταφέρει και γίνει η Λαμία παραδείγματος χάρη, η Λάμια θα μπλοκάρει έναν πολύ μεγάλο αριθμό κόσμο που έρχεται από τα μέρη εκείνα. Δηλαδή έχει την Λάρισα, αλλά κάτω από τη Λάρισα όλοι έρχονται στην Αθήνα. Ανάλογα είχαμε ζητήσει να γίνει ένα κέντρο στην Τρίπολη, να κρατήσει τον κόσμο της Πελοποννήσου γιατί η Πάτρα δεν είναι στρατηγικό σημείο για να κρατήσει αυτό που θέλουμε. Η Τρίπολη παράδειγμα είναι εκεί και καθώς έχουν γίνει πολύ καλοί δρόμοι πλέον θα ήταν πάρα πολύ εύκολο. Αυτά είναι πολύ απλά να υλοποιηθούν. Κάποιος πρέπει να καθίσει κάτω και να πει ναι, θα το κάνω.

Ναι, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η περιφέρεια για να εξυπηρετείται ο κόσμος πολύ, πολύ σωστά, όπως λέτε να μην έρχεται στην Αθήνα και όλα αυτά και να συνεχίζουν να είναι σταθεροί στη θεραπεία τους.

Ο μισός κόσμος της Ελλάδας έρχεται στην Αθήνα. Γι’ αυτό η Αθήνα έχει τις μεγάλες αναμονές. Τα υπόλοιπα δεν έχουν τόσο μεγάλες αναμονές όσο η Αθήνα. Αν λοιπόν μπλοκάρουμε από την Πελοπόννησο να έρχονται, από τη Λαμία να έρχονται, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ πιο ελαφρό και κακά τα ψέματα, τα καινούργια μηχανήματα θέλουν πάρα πολλή προσοχή και πάρα πολύ έλεγχο σε αυτό που κάνεις. Όσο πιο λεπτομερής είναι η θεραπεία, τόσο περισσότερο έλεγχο θέλει για να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό θέλει ανάσα αέρα. Άρα, όσο λιγότερο μπορείς να έχεις από κόσμο, τόσο καλύτερα του δίνεις τη δυνατότητα να τον μεταχειριστείς ως άνθρωπο και να κάνεις την τέλεια θεραπεία.

Σε ερευνητικό επίπεδο, κύριε Πισσάκα, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία;

Πιστεύω ότι παρότι κόσμος ακούει πάρα πολύ για τα πρωτόνια, γιατί είναι κάτι που απασχολεί και αυτό έχει ένα εμπορικό μέρος. Τα πρωτόνια δεν έχουν αποδώσει τόσο πολύ όσο υπολόγιζε. Οι γραμμικοί επιταχυντές έχουνε πλέον τέτοια τεχνολογία που είναι εξαιρετική. Τι προσπαθεί να αλλάξει τώρα; Και αυτό πιστεύω ότι είναι και το κυριότερο πράγμα. Έχουν διαπιστώσει ότι αν ο χρόνος ακτινοβόλησης είναι τόσο γρήγορος και έχει πολύ υψηλή ενέργεια, στο πώς θα δοθεί ακτινοβολία, ενώ χτυπάει με τη δύναμη αυτή τον όγκο, είναι σαν να προστατεύει κάπως τους γύρω υγιείς ιστούς. Άρα λοιπόν, μπορεί ο στόχος αυτή τη στιγμή και δουλεύεται είναι η flash θεραπεία. Είναι μια θεραπεία που θα γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και θα μπορεί να δίνει πολύ μεγάλη δόση στον όγκο, προστατεύοντας εν μέρει τους υγιείς ιστούς. Άρα αυτό αν επιτευχθεί, καταλαβαίνετε ότι είναι η επανάσταση στην ακτινοθεραπεία. Δουλεύεται. Περισσότερο ακόμη είναι σε επιφανειακούς όγκους, αλλά νομίζω ότι η τεχνολογία πάει τόσο γρήγορα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη θεραπεία;

Είναι ακόμη στο ερευνητικό και λίγο πιο πρακτικά είναι στο κομμάτι των επιφανειακών όγκων. Επειδή αν δει κάποιος πώς λειτουργεί ένας γραμμικός τώρα και αν δει ότι ενώ κινείτο γραμμικός κινούνται φύλλα μέσα, προστατεύουν τους υγιείς ιστούς και λοιπά πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Ακόμη και εγώ κάθομαι και παρατηρώ το μηχάνημα πώς γίνεται η θεραπεία και πόσο μπορεί να προστατεύσει. Και εμείς που έχουμε ζήσει την ακτινοθεραπεία από την αρχή της στην Ελλάδα., μπορώ να πω ότι νιώθουμε τόσο όμορφα όταν βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι έκαναν θεραπεία με πολύ υψηλή δόση που πριν με πολύ χαμηλότατη δόση υπέφεραν. Χρόνια, κουβαλούσαν τα συμπτώματα και υπήρχε εκείνο το τραγικό που λέγανε “Καλά γλίτωσες από τον καρκίνο. Τώρα τι σε πειράζει αν έχεις διάρροιες, αν είσαι έτσι είναι αλλιώς”. Τελείωσε αυτό, φεύγουνε σχεδόν αλώβητοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τον γιατρό που τους βλέπει και τους ξαναβλέπει να φεύγουν με τις ελάχιστες παρενέργειες. Είναι νομίζω ένα θαύμα που έχει γίνει και θαύμα ότι μπορούμε και εμείς στο δημόσιο.

Ναι γιατί είναι πολύ σημαντική η ψυχολογία πέρα από το να γιατρέψω, ξέρω γω το καρκίνο στο μαστό , ένα παράδειγμα, είναι σημαντική η ψυχολογία του ασθενούς για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να είναι καλά στην υγεία του. Κύριε Πισσάκα, άρα εσείς πότε πιστεύετε ότι θα μπορούν να έρθουν να υπάρχουν χρονικά νέες θεραπείες διαθέσιμες για τους ασθενείς; Σε πόσα χρόνια;

Πιστεύω ότι θα είναι μετά την πενταετία. Αλλά ακόμη και τώρα αυτό που θέλουμε το επιτυγχάνουμε αυτά που έχουμε. Δηλαδή αυτό το βασικό ότι ο ασθενής κερδίζει και ποσότητα και ποιότητα ζωής, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται και εφαρμόζεται σε όλα τα κέντρα στην Ελλάδα και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει διαφορά πια να πάει, ποτέ δεν προτείνω σε κανέναν να πάει για τίποτα στο εξωτερικό, εκτός αν είναι κάποιες ειδικές περιπτώσεις για τα πρωτόνια. Μπορεί να κάνει εδώ εξαιρετική θεραπεία και εδώ αν είσαι σε ένα καλό τιμ μπορείς να κάνεις και πιο καλά από το εξωτερικό που είναι λίγο πιο πιο ψυχρά τα πράγματα. Εδώ έχεις πολύ καλύτερη συμμετοχή του προσωπικού, έχει πολύ περισσότερη η επαφή και η ακτινοθεραπεία όταν κάποιος κάνει ακτινοθεραπεία για 30, 35 φορές μιλάμε για σχεδόν 2 μήνες που είναι στο ίδιο νοσοκομείο. Άρα το να νιώθει εκεί καλά αφού έχει ταλαιπωρηθεί από διάφορα να βρίσκει μια αγκαλιά εκεί πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις.

Οι Έλληνες γιατροί, οι νοσηλευτές είναι πολύ ζεστοί προς τους ασθενείς . Αναπτύσσουν μια πολύ καλή σχέση με τον ασθενή και αυτό είναι γνωστό. Κύριε Πισσάκα. Οπότε έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο ;

Όχι, θα έλεγα ότι ο ασθενής όντως μπορεί να νιώθει αρκετά καλά με την ακτινοθεραπεία. Τον βασανίζει ακόμη το να βρει αυτό το ραντεβού. Εγώ θα έκανα μια έκκληση, ας ασχοληθεί κάποιος λίγο πιο σοβαρά με την ακτινοθεραπεία. Πιστεύω ότι είναι εύκολο να λυθεί. Πιστεύω ότι είναι από τα πιο εύκολα. Δεν είναι θέμα όπως το φάρμακο που πηγαίνουν τα καινούργια φάρμακα, δεν ξέρεις πού ακριβώς ταιριάζουν.

Άρα τι ζητάτε από το Υπουργείο; Ποιο είναι το συγκεκριμένο αίτημά σας ; Αν μιλούσατε τώρα στον Υπουργό, τι θα του λέγατε;

Να σκύψει σοβαρά πάνω από το ασθενείς που έχουν ανάγκη από ακτινοθεραπεία, είναι αρκετό.

Φέρει μεγάλη ευθύνη και η Πολιτεία, δεν φέρει κύριε Πισσάκα;, 

Πρώτον, το πρώτο που φέρει είναι ότι άνοιξε ένα δρόμο στα ιδιωτικά και τον επιτρέπει να είναι κλειστός. Τι συζητάμε δηλαδή; Αυτό έχουν μια δικαιολογία; Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, μπορείτε να το καταλάβετε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εγώ τους έχω πει πολλές φορές γιατί έχω μιλήσει, μαζέψτε τους όλους, πείτε τους εγώ δεν θέλω να παίρνετε τίποτα από τον ασθενή πείτε μου τι προτείνετε; Να δούμε ποια συμβιβαστική λύση θα βρουν όσο πιο εύκολα. Πόσο δύσκολο να γίνει αυτή η συνάντηση με όλους αυτούς τους ιδιώτες που κάνουν ακτινοθεραπεία και να ξεκαθαρίσει το πράγμα. Θέλετε να κάνουμε άλλη σύμβαση, θέλετε με το ΦΕΚ, αλλά κάτι να κάνουν. Αυτή τη στιγμή τους παραμυθιάζουν ότι κάνουν πράγματα που δεν κάνει το δημόσιο. Γι’ αυτό παίρνουμε τα παραπανω λεφτά. Ωραια, στο λέει ο ιδιώτης. Δεν ρωτάς και έναν δημόσιο να δεις αν είναι πραγματικότητα αυτό π0ου ακούς, δηλαδή τη μία πλευρά και τη δέχεσαι γιατί σε βολεύει. Για αυτό είπα.

 Άρα μια νέα συνάντηση εργασίας δική σας με τον Υπουργό αυτή τη στιγμή θα σας ήταν χρήσιμη.

Θα ήταν χρήσιμο να μαζέψει όσους έχουν ακτινοθεραπεία ιδιωτική και να βάλει στο τραπέζι τα καινούργια πράγματα για να μην περνούν χρήματα  από τον ασθενή .Δυστυχώς στην Ελλάδα μετακαλείται συνεχώς κύριε Πισσάκα το κόστος στον ασθενή.

  • Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα κοντά μας και πραγματικά ήταν μια πολύ ωφέλιμη συζήτηση και συνέντευξη. Σας ευχαριστώ θερμά.
  • Γ.Π. Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ.