Συνεντεύξεις

Γιώργος Πισσάκας στο healthweb: Μπαίνει τέλος στις λίστες αναμονής για τους καρκινοπαθείς

Γιώργος Πισσάκας στο healthweb: Μπαίνει τέλος στις λίστες αναμονής για τους καρκινοπαθείς

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου 

Παράταση των ωρών εργασίας σ΄ όλα τα δημόσια ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων , θα δώσει ο νέος νόμος που θα δημοσιευθεί αυτές τις μέρες, ο οποίος θα καθορίζει τους όρους της ολοήμερης λειτουργίας τους , όπως αποκαλύπτει ο κ. Γιώργος Πισσάκας στην συνέντευξη που παραχώρησε www.healthweb.gr .

Παράλληλα ο κ. Πισσάκας Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και Συντονιστής Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού τμήματος Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», μας λέει πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων διασφαλίζουν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής αλλά και αξιόπιστος. Ενώ, παραθέτει τον αριθμό των μηχανήματων που υπάρχουν για ακτινοθεραπεία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Θίγουμε , επίσης, το πολύ σημαντικό θέμα της πληρωμής των ασθενών για τις ακτινοβολίες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα παρότι είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ . Εξαναγκάζουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία τους καρκινοπαθείς να πληρώνουν από την τσέπη τους 3-5 χιλιάδες ευρώ για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία /ακτινοχειρουργική παρότι ο νόμος λέει ότι ο ασθενής δεν πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ!! Για το θέμα αυτό ο κ.. Πισσάκας κάνει έκκληση σ’ όλους ‘’ Μην αφήνετε την έννοια του κράτους να κουρελιάζεται στην συνείδηση των ασθενών. Προστατέψτε το…’’

Πως μπορούν τα νοσοκομεία να διασφαλίζουν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής και αξιόπιστος;

Ο ιατρικός εξοπλισμός στην ακτινοθεραπεία σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι πολύ σύγχρονος. Και το πολύ ευχάριστο είναι ότι αυτό πλέον (με τα ΕΣΠΑ και τις δωρεές κυρίως από το ΙΣΝ) αφορά και στα δημόσια και στα ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα. Μάλιστα ελάχιστα χρόνια πριν δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δημόσιων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων θα μπορούσε να είναι μικρότερος από αυτόν των ιδιωτικών. Και να ,που σήμερα αυτό έχει γίνει πραγματικότητα. ‘Όλα αυτά τα μηχανήματα είναι τόσο υψηλής τεχνολογίας που δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να λειτουργούν αν δεν εξασφαλίζεται η απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία τους. Και είναι αλήθεια μετά από αρκετές προσπάθειες σχεδόν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις για τα σέρβις των μηχανημάτων αυτών.

Έχετε να μας δώσετε τον αριθμό των μηχανήματων που υπάρχουν για ακτινοθεραπεία. Πόσα μηχανήματα υπάρχουν στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ;

Συνολικά ο αριθμός των μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα είναι 50. Από αυτά τα 32 είναι στον δημόσιο τομέα και τα 18 στον ιδιωτικό. Βέβαια υπάρχει μια υστέρηση 20 τουλάχιστον μηχανημάτων για να καλυφθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας. Και αυτός είναι ο λόγος των μεγάλων αναμονών που ακούτε.

 iatros aktino

Πόσοι ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο στην Ελλάδα ;

Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι περίπου το 60% των ασθενών με καρκίνο θα χρειαστεί να κάνει ακτινοθεραπεία σε κάποια φάση της πορείας της νόσου. Συνολικά βάσει των διεθνών δεδομένων περίπου 28 με 32 χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία στην πατρίδα μας.

Οι ασθενείς πρέπει πληρώνουν για τις ακτινοβολίες αφού είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ;

Τώρα μου θίγετε ένα θέμα που ενώ φαίνεται απλούστατο αυτό το κράτος το έχει κάνει άλυτο! Όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ κατανόησε το μεγάλο πρόβλημα της ταλαιπωρίας των ασθενών που δεν μπορούσαν να βρουν θέση στα δημόσια ακτινοθεραπευτικά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και σήμερα στην Αττική υπάρχουν περισσότερα μηχανήματα στον ιδιωτικό τομέα από ότι στον δημόσιο. Επίσης υπήρχαν τεχνικές που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα λόγω έλλειψης εξοπλισμού όπως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να καλύψει πλήρως τις τεχνικές αυτές στα ιδιωτικά με μηδενική συμμετοχή του ασθενούς (καλύπτοντας και την αμοιβή του γιατρού). Στις υπόλοιπες τεχνικές καθόρισε από το 2012 μηδενική συμμετοχή του ασθενούς στο ιδιωτικό κέντρο αλλά κάλυψη από τον ασθενή της δαπάνης του γιατρού.

Πιο ξεκάθαρο δεν γινόταν. Παρόλα αυτά υπήρξε στις αρχές του 2013 και διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (αρ.πρωτ.7372/18-02-2013) που έλυνε και όλες τις απορίες για τους ασθενείς. Όμως ακόμη και σήμερα αυτό παραβιάζεται ασύστολα σε γνώση όλων. Από το 2012 μέχρι και σήμερα πέρασαν όλα τα πολιτικά χρώματα από την εξουσία άλλα οι ασθενείς δεν βρήκαν άκρη. Εξακολουθούν να τους ζητάνε να πληρώσουν από την τσέπη τους 3-5 χιλιάδες ευρώ για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία /ακτινοχειρουργική άσχετα αν ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 5,5 -7,5 χιλιάδες ευρώ την τεχνική αύτη στα ιδιωτικά και άσχετα αν ο νόμος λέει ότι ο ασθενής δεν πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Για τις άλλες σύγχρονες τεχνικές εκτός από την νόμιμη αμοιβή του γιατρού τα ιδιωτικά κέντρα ζητάνε επιπλέον για μία ριζική θεραπεία χίλια με δύο χιλιάδες ευρώ. Το ότι ακόμη και σήμερα μετά από τόσα δημοσιεύματα αυτό εξακολουθεί να γίνεται δεν σημαίνει ότι κάποιοι νοιώθουν στο απυρόβλητο;

Και μην μου πείτε να διεκδικήσει ο ασθενής τα δικαιώματά του, γιατί δείχνει τρομερή έλλειψη ενσυναίσθησης. Ο ασθενής βρίσκεται αδύναμος μπροστά σε αυτό. Προσπαθεί για την ζωή του και βλέπει ένα κράτος να παρατηρεί αδιάφορο το τι του συμβαίνει. Αδιάφορο στην αγωνία του και απροστάτευτος. Δεν είναι εντυπωσιακό ότι για έναν ασθενή που χρειάζεται κάτι και κάνει τον αγώνα του, μέσω διαδικτύου να δείχνουν ότι συγκινούνται οι πάντες (πρωθυπουργοί, υπουργοί κλπ κλπ) και για τις 30 χιλιάδες των ανθρώπων που κάθε χρόνο παλεύουν να νικήσουν τον καρκίνο να μην συγκινείται κανένας; Εγώ πάντως κάνω έκκληση σε όλους: μην αφήνετε την έννοια του κράτους να κουρελιάζεται στην συνείδηση των ασθενών. Προστατέψτε το…

radiotherapia

Ποιους τρόπους προτείνετε ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία που φτάνει και τους 2,5 μήνες;  

Το πρώτο είναι να δουλεύουν περισσότερο όλα τα δημόσια ακτινοθεραπευτικά. Εδώ υπάρχει ευχάριστη είδηση. Δημοσιεύεται αυτές τις μέρες ο νόμος που καθορίζει τους όρους της ολοήμερης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων που θα δώσει την δυνατότητα παράτασης των ωρών εργασίας . Το δεύτερο που όμως θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί είναι η δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων. Το υπουργείο έχει συγκεκριμένη πρόταση και για την αντικατάσταση των λίγων πλέον παλαιών μηχανημάτων αλλά και για την δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην περιφέρεια που θα αποσυμπιέσουν λίγο την Αθήνα αφού αυτή την στιγμή και χάρη στο οδικό δίκτυο πάρα πολύς κόσμος καταφεύγει στην Αθήνα.

Μπορούν να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της ακτινοθεραπείας;

Στην ακτινοθεραπεία ο δημόσιος τομές περιλαμβάνει και τα κρατικά και τα ιδιωτικά αφού τα ιδιωτικά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής έχει μηδενική η μικρή συμμετοχή όπως είπαμε πριν. Στην ουσία αν τηρηθούν οι νόμοι είναι η ιδανική λύση για τον ασθενή. Στην ουσία εμένα ως γιατρό με νοιάζει ο ασθενής να μπορεί να κάνει πολύ καλά την ακτινοθεραπεία του και στην ενδεδειγμένη χρονική στιγμή. Αν το κράτος θέλει να αποζημιώνει ένα κρατικό ή ένα ιδιωτικό κέντρο αυτό θα το λύσει το ίδιο. Λύση πρέπει να προσφέρει στον κάθε ασθενή με μηδενικό ή με ελάχιστο κόστος. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημά του. Όπως κι αν σκέπτεται την σύμπραξη των δύο τομέων θα πρέπει να βάλει σαφείς και ξεκάθαρους όρους που να αποτρέπουν οτιδήποτε θα έκανε τον ασθενή υποχείριο εκβιασμών. Γιατί όταν αρχίζει ένας ασθενής ακτινοθεραπεία δεν πρέπει να την διακόπτει παρά μόνο για ιατρικούς λόγους και προς Θεού με τίποτα για οικονομικούς.

Έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο ;

Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στην ακτινοθεραπεία. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο της ακρίβειας και περιορισμό της δόσης στους υγιείς ιστούς τη περιοχής που ακτινοβολείται. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε καθημερινό έλεγχο της στόχευσης (σχεδόν όλα πλέον τα μηχανήματα έχουν ενσωματωμένο ένα είδος αξονικού τομογράφου) και σε πολύ λιγότερες παρενέργειες για τον ασθενή. Στην ουσία η σύγχρονη ακτινοθεραπεία προσφέρει και περισσότερη και καλύτερη ζωή. Και ας μην ξεχνάμε ότι περισσότεροι από τους μισούς που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο θα γίνουν καλά και η ποιότητα ζωής τους από εκεί και πέρα έχει πολλή μεγάλη σημασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».