Ρεπορτάζ Υγείας

Γ. Πισσάκας: η ΠΟΕΔΗΝ που βρήκε τους 13.000 ασθενείς που αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία ;

Γ. Πισσάκας: η ΠΟΕΔΗΝ που βρήκε τους 13.000 ασθενείς που αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία ;

Απαντά στην ΠΟΕΔΗΝ για τους 13.000 ασθενείς που ισχυρίζεται ότι αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία ο  Γεώργιος Πισσάκας ο οποίος τονίζει ότι ‘’ υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην ΕΕ, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία και αναρωτιέται που βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών που, όπως λέει, αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία.’’

Ολόκληρη η απάντηση του πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην ΠΟΕΔΗΝ :

“Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γεώργιος Πισσάκας, τόνισε ότι δεν αμφισβητεί την αγωνία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, όμως το κείμενο περιλαμβάνει πάρα πολλές ανακρίβειες με αποτέλεσμα να χάνει την δύναμη του.

«Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι πρόθυμη να ενημερώσει την ΠΟΕΔΗΝ για την πραγματική εικόνα της Ακτινοθεραπείας γιατί η δύναμη κάθε παρέμβασης στηρίζεται στην αλήθεια της, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση μιας και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ την τελευταία 15ετία και ως εκ τούτου αφορά όλα τα χρώματα διακυβέρνησης».

Ο κ. Πισσάκας παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην ΕΕ, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία και αναρωτιέται που βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών που, όπως λέει, αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία.

Όσον αφορά τις αναμονές στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρει ότι τα τελευταία 10 χρόνια είναι από 2 έως 4 με 6 μήνες, κάνοντας λόγο για «οδυνηρή περιπλάνηση του ασθενή», ωστόσο «με τη δωρεά 10 Γραμμικών Επιταχυντών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μπαίνουμε σε νέα εποχή», τονίζει.

«Στο τέλος του 2016 είχαμε 27 μηχανήματα στο δημόσιο, εκ των οποίων τα 14 πάνω από 12ετία και 15 στον ιδιωτικό τομέα. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο δημόσιο θα υπάρχουν 30 μηχανήματα τα 19 τελευταίας τεχνολογίας και 17 στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν όλα τελευταίας τεχνολογίας, σύνολο 46, με αναλογία 4,5 εκατ., σε σχέση με τα περίπου 70 που θα έπρεπε να έχουμε», επισήμανε ο κ. Πισσάκας.

Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχει επισημάνει το πρόβλημα των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αρκετές φορές, καθώς αυτό δεν είναι σημερινό, αναφέρει. Ωστόσο, τόνισε ότι «κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα, παρατηρείται η ίδια έκπληξη, από τα ΜΜΕ, αλλά και την Πολιτεία, η οποία κρατά τρεις μέρες. Μετά το θέμα ξεχνιέται και ξανά όταν βγει, πάλι η ίδια έκπληξη. Και από το κράτος και από τα μέσα ενημέρωσης λες και ζουν σε χώρα λωτοφάγων».

Όσον αφορά την απόκτηση μηχανημάτων από κοινοτικά κονδύλια ο κ. Πισσάκας, αναφέρει ότι έχουν χαθεί άπειρα χρήματα από προγράμματα διότι δεν τηρούνταν οι προθεσμίες. Προσθέτει ότι «το 2010 είχε ανακοινωθεί η προμήθεια 8 γραμμικών επιταχυντών μέσω ΕΣΠΑ, αποκτήσαμε 4 και στο διάστημα της δεκαετίας μόνο ένας γραμμικός επιταχυντής εγκαταστάθηκε, το 2012, με κρατικά κονδύλια».

Η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπεία τους”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: 45 νεκροί από κορωνοϊό - 1 νεκρός από γρίπη

Συλλογή ψηφιακών υπογραφών για το νέο νομοσχέδιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το Υπουργείο Υγείας

Υγειονομικοί: Οι υγειονομικοί θα βρεθούν σήμερα στις 12 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 11 ξεκινά και η πανελλαδική στάση εργασίας η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη του ωραρίου, από την ΠΟΕΔΗΝ.

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνέχεια στις εκκαθαρίσεις των νοσοκομείων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αφού στις αρχές του περασμένου μήνα «καρατομήθηκε» η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία.

Θεσσαλία - Το ύψος των αποζημιώσεων μετά από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 70.885 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 20,11‰.