ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος Διαταραχές: Το Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Ύπνος Διαταραχές: Το Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Ύπνος Διαταραχές: Τα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου της Ωραίας Κοιμωμένης περιλαμβάνουν υπερβολική υπνηλία, έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε και δυσκολία να ξυπνήσετε το πρωί, ενώ ένα επεισόδιο μπορεί να κρατήσει και 20 ώρες την ημέρα.

Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS) είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες περιόδους υπερβολικής υπνηλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει έως και 20 ώρες την ημέρα στον ύπνο. Για το λόγο αυτό, η κατάσταση αναφέρεται συνήθως ως «σύνδρομο ωραίας κοιμωμένης».

Το KLS μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και σύγχυση. Αυτή η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά τα έφηβα αγόρια αναπτύσσουν την κατάσταση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Περίπου το 70% των ατόμων με αυτή τη διαταραχή είναι άνδρες.

Τα επεισόδια μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές κρατάνε με διακυμάνσεις ακόμα και για 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια κάθε επεισοδίου, μπορεί να είναι δύσκολο να παρευρεθείτε στο σχολείο, να εργαστείτε ή να συμμετάσχετε σε άλλες δραστηριότητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα άτομα που ζουν με KLS μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που επηρεάζονται συνήθως δεν έχουν συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την υπερβολική υπνηλία. Μπορεί να υπάρχει έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε και να δυσκολευτείτε να ξυπνήσετε το πρωί.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, δεν είναι ασυνήθιστο να κοιμάστε έως και 20 ώρες την ημέρα. Οι άνθρωποι που ζουν με KLS μπορεί να σηκωθούν για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο και να φάνε και μετά να κοιμηθούν.

Η κόπωση μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που τα άτομα με KLS βρίσκονται στο κρεβάτι μέχρι να περάσει ένα επεισόδιο. Αυτό παίρνει χρόνο και ενέργεια μακριά από την οικογένεια, τους φίλους και τις προσωπικές υποχρεώσεις.

Τα επεισόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα, όπως:

παραισθήσεις

αποπροσανατολισμός

οξυθυμία

παλιμπαιδισμό

αυξημένη όρεξη

υπερβολική σεξουαλική ορμή

Αυτό μπορεί να προκύψει από μειωμένη ροή αίματος σε μέρη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου.

Το KLS είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση. Τα επεισόδια μπορούν να επαναληφθούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια αργότερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν τη φυσιολογική τους δραστηριότητα μετά από ένα επεισόδιο χωρίς σωματική δυσλειτουργία. Ωστόσο, μπορεί να έχουν λίγη μνήμη για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα αγχώδους διαταραχής που οδηγούν σε ειδικό

Πόσο ασφαλές είναι να γίνεις δώσεις αίμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πώς θα διατηρήσετε τα ξανθά σας μαλλιά λαμπερα στο σπίτι

Καινοτόμος φορητός αισθητήρας ανιχνεύει τον κορωνοϊό

Γιατί δεν θυμάμαι τα όνειρά μου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε παίρνει έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Οι Αμερικανοί θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών, όπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σήμερα Δευτέρα, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο, κάνοντάς το έτσι το τρίτο εμβόλιο Covid που καθίσταται διαθέσιμο στη χώρα.

Η υγεία του εντέρου και η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένες

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Λιναρόσπορος: Τα superfoods και οι σπόροι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι άδικα, καθώς αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές κατηγορίες τροφίμων για να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Πάνω από 51.000 κρούσματα κατεγράφησαν χθες στη χώρα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν 51.204 νέα περιστατικά Covid-19 και 1.097 σχετικούς θανάτους την Κυριακή, 28/02, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτό αυξάνει το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε τουλάχιστον 28.605.669, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 513.091 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφέρει τουλάχιστον 2.463 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραλλαγών του κορωνοϊού εντός της επικράτειας της χώρας.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.