ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπέρταση: Η αύξηση του βάρους στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει υπέρταση

Υπέρταση: Η αύξηση του βάρους στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει υπέρταση

Υπέρταση: Το ποσοστό της υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερο μεταξύ των αγοριών παρά των κοριτσιών και μεταξύ των νέων με κρατικά επιδοτούμενα σχέδια υγείας, έδειξαν τα ευρήματα.

Ακόμη και η μέτρια αύξηση βάρους πάνω από τον μέσο όρο θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα. «Η υπέρταση κατά τη διάρκεια της νεότητας ακολουθεί την ενηλικίωση και σχετίζεται με καρδιακή και αγγειακή βλάβη οργάνων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Corinna Koebnick από το Kaiser Permanente Νότια Καλιφόρνια. «Δεδομένου ότι η βλάβη των οργάνων μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, η πρόληψη της υπέρτασης στους νέους μας είναι εξαιρετικά σημαντική».

Υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά

Ο Koebnick είπε ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν τα αποτελέσματα ακόμη και λίγων επιπλέον κιλών. Οι ερευνητές μελέτησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 800.000 παιδιών στη Νότια Καλιφόρνια που ήταν ηλικίας 3 έως 17 ετών μεταξύ 2008 και 2015.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος – στην αρχή και σε μια πενταετή παρακολούθηση. Προσδιόρισαν επίσης ποιος είχε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ερευνητική ομάδα ομαδοποίησε τα παιδιά κατά μέσο βάρος: χαμηλό σωματικό βάρος (5ο έως 39ο εκατοστημόριο). μεσαίο σωματικό βάρος (40ο έως 59ο εκατοστημόριο). υψηλό σωματικό βάρος (60ο έως 84ο εκατοστημόριο).

Σε σύγκριση με τους νέους στο μεσαίο εύρος του μέσου βάρους, ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης μέσα σε πέντε χρόνια ήταν 26% υψηλότερος για τους νέους στο υψηλό όριο του μέσου εύρους βάρους. Κάθε μονάδα ΔΜΣ που κερδίζεται ανά έτος προσθέτει 4% στον κίνδυνο τους, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το ποσοστό της υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερο μεταξύ των αγοριών παρά των κοριτσιών και μεταξύ των νέων με κρατικά επιδοτούμενα σχέδια υγείας, έδειξαν τα ευρήματα. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη των ιατρικών επαγγελματιών να επαναξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο συσχετίζουμε και εκπαιδεύουμε για τους κινδύνους για την υγεία σε όλο το φάσμα του βάρους στα παιδιά που μεγαλώνουν», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Πουρνίμα Κουνάνι. Είναι παιδίατρος και ερευνήτρια στο Kaiser Permanente Manhattan Beach Medical Office, στην Καλιφόρνια. «Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση κατά την παιδική ηλικία», είπε σε δελτίο τύπου της Kaiser Permanente.

Ο Kunani προέτρεψε τους γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους για να δουν εάν το παιδί τους κινδυνεύει να εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν που σχετίζονται με την παχυσαρκία. «Μπορούν να σας βοηθήσουν με στρατηγικές για την ανάπτυξη συνηθειών για να διατηρήσετε το παιδί σας υγιές μέχρι την ενηλικίωση», είπε ο Kunani.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Μια επικίνδυνη γαστρεντερική διαταραχή

7 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην υγεία

Η έγκαιρη υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας στη χρόνια νεφρική νόσο

Εκχύλισμα γκι για τη θεραπεία του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.