ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνιος πόνος: Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής προσβολής & εγκεφαλικού επεισοδίου [vid]

Χρόνιος πόνος: Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής προσβολής & εγκεφαλικού επεισοδίου [vid]

Χρόνιος πόνος: Σύμφωνα με έρευνα, ο χρόνιος πόνος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 7 Μαΐου του περασμένου έτους από το επιστημονικό περιοδικό Pain Medicine, ο χρόνιος πόνος σχετίζεται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από το 2001 έως το 2005, οι ερευνητές εντόπισαν 17.614 άτομα από την Ταϊβάν που είχαν χρησιμοποιήσει αναλγητικά για τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι πιο συχνές αιτίες του πόνου ήταν διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, αρθρίτιδα και πονοκέφαλοι. Τα παυσίπονα περιλάμβαναν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα αναλγητικά. Ως ομάδα σύγκρισης, οι ερευνητές όρισαν 35.228 άτομα που δεν ανέφεραν χρόνιο πόνο. Η ηλικία και το φύλο της δεύτερης ομάδας των συμμετεχόντων αντιστοιχούσε στα χαρακτηριστικά της πρώτης ομάδας μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2015, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που βίωναν χρόνιο πόνο είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή. Την ίδια στιγμή, ήταν επίσης 30% πιο πιθανό να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας παρακολούθησης.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σύνδεση μεταξύ χρόνιου πόνου και εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι η αιτία διαφόρων παραγόντων που συνδέονται με διαταραχές της καρδιαγγειακής υγείας, όπως για παράδειγμα το άγχος, η μειωμένη ικανότητα άσκησης, ο ανεπαρκής ύπνος ή οι διαταραχές ύπνου και η κατάθλιψη.

Τι είναι ο χρόνιος πόνος;

Βάσει του αναθεωρημένου ορισμού της Παγκόσμιας Εταιρίας Μελέτης του Πόνου (IASP) ο πόνος είναι «Μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται, ή μοιάζει με αυτήν που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών». Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πόνος διακρίνεται σε:

  • Οξύ πόνο, ο οποίος εμφανίζεται περιστασιακά και έχει διάρκεια μικρότερη των τριών μηνών.
  • Χρόνιο πόνο, με συνεχή παρουσία και με διάρκεια που υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

 

Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων που τον βιώνουν, καθώς επιδρά πολύπλευρα τόσο στην λειτουργικότητα, όσο και στην ψυχική υγεία και κοινωνική τους δραστηριότητα.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγάπα τον εαυτό σου και φύλαγέ τον γιατί δεν θα βρεθεί κανείς άλλος να το κάνεις στη θέση σου

Tips για να ενισχύσετε φυσικά την ενέργειά σας και να αντιμετωπίσετε την κόπωση

Η υγιής σεξουαλική ζωή εξαρτάται από την ισορροπημένη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς

Αθλητισμός Κολύμβηση: Οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε τον καρδιακό σας μυ και να αυξήσετε τη δύναμή σας. Αλλά το κολύμπι, ειδικότερα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης για την υγεία της καρδιάς. 

Γνωρίστε το θαυματουργό σκουαλένιο

Σκουαλένιο: Πρόκειται για μια φυσική ένωση με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία βρίσκεται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το λάδι αμάρανθου.