Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη D: Το αντηλιακό δεν θα σας εμποδίσει να την παράγετε – Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Βιταμίνη D: Το αντηλιακό δεν θα σας εμποδίσει να την παράγετε – Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Ωστόσο, ενώ τα άτομα με σκούρο δέρμα έχουν 20-60 φορές μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός και να φοράτε αντηλιακό ή να καλύπτεστε εάν είστε έξω τις ηλιόλουστες μέρες.

Βιταμίνη D: Όλα ξεκινούν ξανά στα social media. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη χρήση αντηλιακού. Το επιχείρημα ξεκίνησε όταν ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, εξέφρασε ανησυχίες ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ενώ η ανάρτηση του Spector κέρδισε μεγάλη προσοχή, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επιχείρημα κατά της χρήσης αντηλιακού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με αμέτρητες αναρτήσεις που συζητούν το θέμα.

Οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες προέρχονται από το γεγονός ότι το αντηλιακό μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) – την οποία χρειάζεται το σώμα μας για να συνθέσει τη βιταμίνη D στο δέρμα. Ευτυχώς, η έρευνα μας δείχνει ότι αυτό μάλλον δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Βοηθά στη ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι σημαντική και για άλλες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, της μείωσης της φλεγμονής και της διατήρησης της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Ενώ μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D από ορισμένες τροφές – όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα – το σώμα μας βασίζεται κυρίως στο ηλιακό φως για να την παράγει στο δέρμα μας. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου (UVB), μια σειρά διεργασιών στα κύτταρα του δέρματός μας μετατρέπουν ένα μόριο που μοιάζει με χοληστερόλη σε βιταμίνη D3. Δεδομένου ότι η παραγωγή βιταμίνης D απαιτεί έκθεση σε ακτινοβολία UVB, θα μπορούσε να αναμένεται ότι η χρήση αντηλιακού αναστέλλει τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Το αντηλιακό λειτουργεί ως φίλτρο, απορροφώντας ή αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία UV. Όσο υψηλότερος είναι ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας (SPF) ενός προϊόντος, τόσο καλύτερα αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα (το οποίο προκαλείται κυρίως από την ακτινοβολία UVB). Αποτρέποντας αυτή την ακτινοβολία να φτάσει και να μεταλλάξει το DNA στα κύτταρα του δέρματος, τα αντηλιακά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Τα αντηλιακά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, τα αντηλιακά δεν είναι 100% αποτελεσματικά—κυρίως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι άνθρωποι συνήθως εφαρμόζουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της απαιτούμενης ποσότητας αντηλιακού – και οι περισσότεροι δεν το εφαρμόζουν ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό σημαίνει ότι κάποια UVB μπορεί ακόμη να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος.

Αντηλιακό και βιταμίνη D

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της χρήσης αντηλιακού στα επίπεδα βιταμίνης D. Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι με τυπική χρήση, το αντηλιακό εξακολουθεί να επιτρέπει την επαρκή παραγωγή βιταμίνης D. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική μας ομάδα, πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα μιας εβδομάδας σε 40 παραθεριστές στην Τενερίφη της Ισπανίας. Οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν να εφαρμόζουν σωστά ένα αντηλιακό SPF 15 για να προστατεύουν το δέρμα τους. Όχι μόνο το αντηλιακό προστάτευε τους συμμετέχοντες από ηλιακά εγκαύματα, αλλά και τα επίπεδα βιταμίνης D τους βελτιώθηκαν. Αυτό μας έδειξε ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκε αντηλιακό, επαρκής ποσότητα ακτινοβολίας UVB εξακολουθούσε να φτάνει στο δέρμα, επιτρέποντας την παραγωγή βιταμίνης D. Αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με δύο ανασκοπήσεις που εξέτασαν επίσης την πραγματική χρήση αντηλιακού και τα επίπεδα βιταμίνης D. Οι περισσότερες από τις μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις ανασκοπήσεις είτε ανέφεραν ότι η χρήση αντηλιακού δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα βιταμίνης D είτε ότι η χρήση αντηλιακού οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα με τις μελέτες πεδίου, οι οποίες θα παρείχαν την καλύτερη αντανάκλαση της πραγματικής χρήσης αντηλιακού και της έκθεσης στον ήλιο.

Ωστόσο, αυτές οι ανασκοπήσεις βρήκαν επίσης αρκετές πειραματικές μελέτες (με πιο ελεγχόμενες συνθήκες) που έδειξαν ότι η χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει τη σύνθεση βιταμίνης D. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας που δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της ηλιακής ακτινοβολίας UV, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη συνάφειά τους για τα πραγματικά συμπεράσματα Ένας άλλος περιορισμός των μελετών που αξιολογήθηκαν σε αυτές τις ανασκοπήσεις ήταν ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν αντηλιακά με χαμηλό δείκτη προστασίας (περίπου SPF 15 ή χαμηλότερο). Οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία συνιστούν τη χρήση αντηλιακού τουλάχιστον SPF 30, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ανασταλτική επίδραση στην παραγωγή βιταμίνης D. Και οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησαν μόνο λευκούς συμμετέχοντες. Το λευκό δέρμα έχει λιγότερη χρωστική ουσία μελανίνης, η οποία δρα ως φυσικό αντηλιακό – προστατεύοντας από την υπεριώδη ακτινοβολία (συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος). Η μελανίνη μπορεί επίσης να έχει μια δυνητικά μικρή, ανασταλτική επίδραση στην παραγωγή βιταμίνης D. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει σταθερά ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα τείνουν να έχουν φτωχότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα που ζουν σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη. Αυτή η διαφορά γίνεται ακόμη πιο έντονη σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, όπου τα επίπεδα της ακτινοβολίας UVB είναι χαμηλότερα. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος παρήγαγαν περισσότερη βιταμίνη D.

Ωστόσο, αυτή η απόκλιση πιθανότατα οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση. Ορισμένες χρησιμοποίησαν πηγές τεχνητής ακτινοβολίας, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν την ηλιακή ακτινοβολία UV και μπορεί να δώσουν μη αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Υπάρχει σαφής ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών που θα περιλαμβάνουν άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος και θα χρησιμοποιούν αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη προστασίας. Αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, η τυπική χρήση αντηλιακού δεν αναστέλλει τη v παραγωγή της βιταμίνης D. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της πρόληψης των βλαβερών επιπτώσεων της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Δεδομένου ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, το να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο μπορεί να είναι ωφέλιμο. Ωστόσο, ενώ τα άτομα με σκούρο δέρμα έχουν 20-60 φορές μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός και να φοράτε αντηλιακό ή να καλύπτεστε εάν είστε έξω τις ηλιόλουστες μέρες.

Παρέχεται από το The Conversation

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στη γονιμότητα και στην ψυχική υγεία

Τα σημάδια της έλλειψης βιταμίνης D σε βρέφη

Ο ρόλος της διατροφής σε όσους πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία

Πώς συνδέεται η έλλειψη βιταμίνης D και η εγκυμοσύνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις μεγαλύτερη απειλή προς τις γυναίκες από τον καρκίνο;

Καρδιά καρκίνος: Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και ο καρκίνος αποτελούν σημαντικές ανησυχίες. Ωστόσο, για τις γυναίκες, οι καρδιακές παθήσεις

Γιατί νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά

Έλξη χαρακτηριστικά: Γιατί νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά: Το φαινόμενο του να νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον εαυτό μας είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και πολύπλευρο. Αυτή η έλξη μπορεί να αναλυθεί μέσω διαφόρων ψυχολογικών,

Απελευθέρωση από την καταστασιακή κατάθλιψη και πρακτικές συμβουλές για ανάκαμψη

Κατάθλιψη ανάκαμψη: Η καταθλιπτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται ως απάντηση σε έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα ή αλλαγή ζωής

Μπορούν τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια;

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ασυνεπή μοτίβα ύπνου μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και οι αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ κακών συνηθειών ύπνου και υγείας των νεφρών.

Close Icon