ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βία γυναικείο φύλο: Η 1η Ετήσια έκθεση για τη Bία κατά των γυναικών

Βία γυναικείο φύλο: Η 1η Ετήσια έκθεση για τη Bία κατά των γυναικών

Βία γυναικείο φύλο: Η 1η Ετήσια έκθεση για τη Bία κατά των γυναικών συντάχθηκε με αφορμή την 25η Νοεμβρίου η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την UNICEF. 

Αυτή η χρονιά δεν είναι σαν καμία άλλη. Ακόμα και πριν το χτύπημα του COVID-19, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είχε φτάσει σε πανδημικές διαστάσεις. Παγκοσμίως, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από έναν στενό σύντροφο το περασμένο έτος. Εν τω μεταξύ, λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία την αναφέρουν ή ζητούν βοήθεια. Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, είναι μια παγκόσμια προσπάθεια υπεράσπισης με στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απαράδεκτα επίπεδα βίας.

Η ΠΟΥ εκτιμά ότι σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, κυρίως από στενό σύντροφο. Η πανδημία του COVID-19 συνέβαλε περαιτέρω στην αύξηση των κινδύνων βίας, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. Από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των 16 Ημερών Ακτιβισμού κατά της Βίας με βάση το Φύλο, η ΠΟΥ και οι σύντροφοι θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την παγκόσμια ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και θα παράσχουν υποστήριξη στους επιζώντες. Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν τη βία κατά των γυναικών ως “κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν σε δημόσια είτε σε ιδιωτική ζωή”.

Καθώς οι χώρες εφάρμοσαν μέτρα αποκλεισμού για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, η βία κατά των γυναικών, ειδικά η ενδοοικογενειακή βία, εντάθηκε – σε ορισμένες χώρες, οι εκκλήσεις προς τις γραμμές βοήθειας έχουν πενταπλασιαστεί. Σε άλλους, οι επίσημες αναφορές για ενδοοικογενειακή βία έχουν μειωθεί, καθώς οι επιζώντες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια και να έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη μέσω των τακτικών διαύλων. Το κλείσιμο των σχολείων και τα οικονομικά προβλήματα άφησαν τις γυναίκες και τα κορίτσια φτωχότερα, εκτός σχολείου και εργασίας, και πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο και την παρενόχληση. Τον Απρίλιο του 2020, καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε για “ειρήνη στο σπίτι“, και 146 κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν με την ισχυρή τους δήλωση δέσμευσης. Τους τελευταίους μήνες 135 χώρες έχουν ενισχύσει τις δράσεις και τους πόρους για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ως μέρος της απάντησης στο COVID-19. Ωστόσο, απαιτούνται πολύ περισσότερα.

Η  Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα σημειώνει: «Η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας  αποτελούν βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ελληνικής Κυβέρνησης και λειτουργούν ως πρωταρχικές προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων». Η 1η ετήσια έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Σκανδιναβική χώρα, χάνει τα σκήπτρα ως το κύριο παράδειγμα ισότητας των φύλων

Νατάσα Παζαίτη:Νέα μέθοδος αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή με πλέγμα ‘’τσέπη-στηθόδεσμος’’

Πόσο επηρεάζει το άγχος της μαμάς το έμβρυο

Πώς να προστατευτείτε από ανθρώπους με σαδιστικό υπόβαθρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Ταξιδεύουμε στο Βέλγιο και δοκιμάζουμε το εμβληματικό μοσχάρι carbonnade, παραδοσιακά μαγειρεμένο με τοπική μπύρα.

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Πρωινό πρωτεΐνη: Επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στα πλαίσια ενός υγιεινού πρωινού.