ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βάρδιες εμμηνόπαυση: Η εργασία σε βάρδιες ίσως καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Βάρδιες εμμηνόπαυση: Η εργασία σε βάρδιες ίσως καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Βάρδιες εμμηνόπαυση: Νέα μελέτη δείχνει ότι η διαταραχή στα κιρκάδια ερεθίσματα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην έναρξη της φυσικής εμμηνόπαυσης.

Δεν είναι μυστικό ότι η εργασία σε βάρδιες μπορεί να καταστρέψει τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες ύπνου. Είναι επίσης γνωστό ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να καθυστερήσει την έναρξη της φυσικής εμμηνόπαυσης, πιθανώς λόγω διαταραχών στους κιρκάδιους ρυθμούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται online στο Menopause, το περιοδικό του The North American Menopause Society (NAMS). Η εργασία με βάρδιες έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με περίπου 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να εργάζεται σε κάποιο είδος μη παραδοσιακών ή εναλλασσόμενων βάρδιων. Αν και η εργασία με βάρδιες έχει καταστεί οικονομική αναγκαιότητα για να συμβαδίσει με την αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, δεν είναι χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την εργασία σε βάρδιες με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίων επεισοδίων, με τον υψηλότερο κίνδυνο να σχετίζεται με τις νυχτερινές βάρδιες. Άλλα σχετικά προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν:

  • πεπτικά έλκη
  • διαβήτη τύπου 2 και
  • καρκίνους όπως του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

 

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τις διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της εργασίας με βάρδιες σε ενήλικες που εργάζονται με βάρδιες, υπήρξε μικρή έρευνα για την επίδραση της εργασίας με βάρδιες σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Η ηλικία στη φυσική εμμηνόπαυση είναι ένα θέμα ανησυχίας για τις γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή τόσο η πρώιμη όσο και η όψιμη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου για επακόλουθη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ισοτιμία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχουν προηγουμένως αναγνωριστεί ότι συνδέονται στενά με τις διακυμάνσεις της ηλικίας στη φυσική εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ηλικία στην εμμηνόπαυση είναι η εργασία σε βάρδιες, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει πιθανή επίδραση της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού στην ωορρηξία και τη γονιμότητα. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση σε τεχνητό φως κατά τις σκοτεινές ώρες έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλεί καταστολή της μελατονίνης που, με τη σειρά της, οδηγεί σε διακοπή της δραστηριότητας των ωοθηκών. Μέχρι σήμερα, λίγα έχουν τεκμηριωθεί σχετικά με τη σχέση μεταξύ εργασίας με βάρδιες και ηλικίας στη φυσική εμμηνόπαυση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αυτή η νέα μελέτη, βασισμένη σε δευτερογενείς αναλύσεις δεδομένων σχεδόν 3.700 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, στόχευε στη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της έκθεσης στην εργασία σε βάρδιες και των διακυμάνσεων της ηλικίας στη φυσική εμμηνόπαυση σε ενήλικες Καναδές εργαζόμενες. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, έχει αποδειχθεί σημαντική σχέση μεταξύ των περιστροφικών βάρδιων και της καθυστερημένης έναρξης της εμμηνόπαυσης. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι διασπαστικοί κιρκάδιοι ρυθμοί μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο “Η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε βάρδιες εργασίας και των διακυμάνσεων της ηλικίας στη φυσική εμμηνόπαυση μεταξύ των ενηλίκων Καναδών εργαζομένων: αποτελέσματα από την Καναδική Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση (CLSA).”

“Αυτή η μελέτη δείχνει μια πιθανή επίδραση της κιρκάδιας ρύθμισης στην ηλικία κατά τη φυσική εμμηνόπαυση, με την τρέχουσα εναλλασσόμενη εργασία να συνδέεται με τη μεταγενέστερη ηλικία στην εμμηνόπαυση και την τρέχουσα νυχτερινή εργασία που συνδέεται με την πρώιμη ηλικία στην εμμηνόπαυση. Εάν αυτές οι διαφορές στην ηλικία κατά την εμμηνόπαυση σχετίζονται άμεσα με επίδραση των αλλαγών του κιρκάδιου ρυθμού στην υποκείμενη ρύθμιση του υποθαλάμου ή οφείλεται σε άλλους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες όπως το χρόνιο στρες, η οικονομική ανασφάλεια και η χρήση ή κατάχρηση ουσιών απαιτεί περαιτέρω μελέτη”, λέει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μουσική βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, λέει πρόσφατη μελέτη

Γιατί έχω μικρό κύκλο περιόδου

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο

Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί ναυτία και πώς να την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.