Σεξουαλική Υγεία

Ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης: Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση

Ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης: Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση

Ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης: Το ουρογεννητικό σύνδρομο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των γυναικών, αλλά λόγω έλλειψης ενημέρωσης και ελέγχου, το σύνδρομο συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες. 

Το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα στις γυναίκες. Συνήθως προκύπτει από ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, αν και μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες. Προηγούμενες ονομασίες για το ουρογεννητικό σύνδρομο ήταν αιδοιοκολπική ατροφία, ατροφική κολπίτιδα και ουρογεννητική ατροφία. Όμως, το 2014, η Διεθνής Εταιρεία για τη Μελέτη της Σεξουαλικής Υγείας των Γυναικών και η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης μετονόμασαν την πάθηση για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το φάσμα των συμπτωμάτων της.

Το ουρογεννητικό σύνδρομο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των γυναικών, αλλά λόγω έλλειψης ενημέρωσης και ελέγχου, το σύνδρομο συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες.

Τι προκαλεί το ουρογεννητικό σύνδρομο και πόσο συχνό είναι;

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν το ουρογεννητικό σύνδρομο. Τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν πριν από την εμμηνόπαυση, μια περίοδο που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, η ορμόνη οιστρογόνο βοηθά στη λίπανση του κόλπου και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, φαγούρα και σφίξιμο στον κόλπο. Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλά. Το ουρογεννητικό σύνδρομο επηρεάζει το 27-84% των γυναικών που έχουν περάσει από φυσική εμμηνόπαυση.

Το ουρογεννητικό σύνδρομο μπορεί, ωστόσο, να συμβεί και για άλλους λόγους, όπως:

 • πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια, όπου οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν όπως πριν από την ηλικία των 40 ετών
 • χειρουργικά επαγόμενη εμμηνόπαυση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών σε μια διαδικασία γνωστή ως ωοθηκεκτομή
 • ανισορροπίες ορμονών μετά τον τοκετό και θηλασμό
 • θεραπεία του καρκίνου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών ή να προκαλέσει ξαφνικές ορμονικές αλλαγές
 • φάρμακα

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, η πλειονότητα των γυναικών με ουρογεννητικό σύνδρομο αναφέρουν συμπτώματα στην περιεμμηνόπαυση και στην πρώιμη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Η ξηρότητα του κόλπου είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, ενώ άλλα περιλαμβάνουν:

 • κολπικό κάψιμο
 • κολπικός κνησμός ή ερεθισμός
 • μειωμένη κολπική λίπανση
 • μειωμένη ελαστικότητα του κόλπου
 • εξασθενημένη σεξουαλική λειτουργία
 • πόνος κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ
 • πόνος κατά την ούρηση
 • συχνοουρία
 • αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων του κόλπου, του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης

 

Διάγνωση

Αφού ο γιατρός λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και ενημερωθεί για τα συμπτώματα, στη συνέχεια, μπορεί να κάνει πυελική εξέταση. Μπορεί επίσης να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις για την αξιολόγηση του κολπικού pH, το οποίο εξηγεί πόσο όξινος είναι ο κόλπος ή αξιολογεί την κολπική ωρίμανση. Ο δείκτης κολπικής ωρίμανσης είναι μια μέθοδος μέτρησης του τρόπου με τον οποίο τα επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν τον κόλπο, αφού τα οιστρογόνα βοηθούν τα κύτταρα της περιοχής να ωριμάσουν πλήρως. Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανώριμων κυττάρων, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά οιστρογόνα στον κόλπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μουσική βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, λέει πρόσφατη μελέτη

Που οφείλονται οι πονοκέφαλοι της εμμηνόπαυσης και τι να κάνετε

O πόνος στις αρθρώσεις κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με υπνική άπνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.