ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόφιμα που προκαλούν πονοκεφάλους: Επιλέξτε προσεκτικά το τυρί, το κρασί, τον καφέ και τη σοκολάτα σας

Τρόφιμα που προκαλούν πονοκεφάλους: Επιλέξτε προσεκτικά το τυρί, το κρασί, τον καφέ και τη σοκολάτα σας

"Προτείνω στους ασθενείς να αποφεύγουν τα τεχνητά γλυκαντικά (η Στέβια είναι εντάξει), το MSG (πολλά έτοιμα τρόφιμα και αρωματισμένα σνακ) και τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα (καπνιστό κρέας γεύματος, χοτ ντογκ)", δήλωσε η Klebanoff.

Τρόφιμα που προκαλούν πονοκεφάλους: Για μια πιο υγιεινή ζωή, ελέγξτε αυτές τις τροφές αν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους – και σκεφτείτε να κάνετε αλλαγές, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Ημικρανία vs. πονοκέφαλος: Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά και πότε να ζητήσετε βοήθεια. Αιτίες και λύσεις για τον πονοκέφαλο. Η ημικρανία μπορεί να είναι μια πολύ επώδυνη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους – έτσι ο εντοπισμός τυχόν προσωπικών εκλυτικών παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή.

“Οι διαιτητικοί εκλυτικοί παράγοντες αναφέρονται συνήθως από άτομα με ημικρανίες”, δήλωσε ο Dr. Vincent Martin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας και Πόνου στο πρόσωπο στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Είναι επίσης καθηγητής κλινικής ιατρικής στο τμήμα εσωτερικής ιατρικής.

“Τα εναύσματα είναι πολύ ατομικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τροφές που προκαλούν πονοκέφαλο σε ένα άτομο μπορεί να μην προκαλούν πονοκέφαλο σε ένα άλλο άτομο”, πρόσθεσε ο Martin, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κεφαλαλγίας.

“Οι συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα αλκοολούχα ποτά, τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ ντογκ, το μπέικον και τα λουκάνικα – και τα εσπεριδοειδή”, δήλωσε ο Martin στο Fox News Digital.

Αλλά τα προσωπικά εναύσματα είναι μερικές φορές δύσκολο να τα καταλάβετε. Ακολουθούν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα προβλήματα – και να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

“Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα πονοκεφάλου συνιστούν να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων και να καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε και την παρουσία πονοκεφάλου ή ημικρανίας εκείνη την ημέρα, ώστε να προσδιορίσετε τη συσχέτιση μεταξύ του εκλυτικού παράγοντα και της κρίσης ημικρανίας”, σημειώνει ο Martin.

“Τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους”, είπε.

Εάν το τρόφιμο φαίνεται να συνδέεται με πονοκέφαλο περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, είναι πιθανό να αποτελεί έναυσμα, δήλωσε ο Martin στο Fox News Digital.

“Διαφορετικοί ασθενείς έχουν διαφορετικά εναύσματα, αλλά οι ξηροί καρποί, τα σκληρά τυριά, το κρασί και το αλκοόλ είναι πολύ συνηθισμένα εναύσματα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά και να βλέπουν αν έχουν πονοκέφαλο αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή τους”, δήλωσε η Dr. Louise M. Klebanoff, επικεφαλής της γενικής νευρολογίας στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο αμέσως, ενώ άλλες τροφές μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο 24 ώρες μετά την κατάποση, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας.

Το ίδρυμα συνιστά την εξάλειψη του εικαζόμενου εκλυτικού παράγοντα από τη διατροφή για τουλάχιστον ένα μήνα, ώστε να διαπιστωθεί αν έτσι μειώνεται η συχνότητα των πονοκεφάλων.

Να είστε συνεπείς

“Αυτό που λέω στους ασθενείς μου είναι ότι ο εγκέφαλος της ημικρανίας τα καταφέρνει καλύτερα με συνέπεια – συνεπείς κύκλους ύπνου, τακτική άσκηση και τακτικά γεύματα”, δήλωσε ο Klebanoff στο Fox News Digital.

Πολλές επεξεργασμένες τροφές έχουν πολλαπλά συστατικά, αλλά μόνο ένα συστατικό μπορεί να είναι στην πραγματικότητα το έναυσμα για την ημικρανία.

Ένας ειδικός συνιστά να ρωτάτε: “Είναι πραγματικά το φαγητό ή το ποτό που προκαλεί τον πονοκέφαλο – ή είναι ένα από τα πολλά συστατικά ή χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα;”

“Τα τρόφιμα αποτελούνται από πολλά συστατικά που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες”, δήλωσε η Lena Beal από την Ατλάντα της Τζόρτζια, εθνική εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Η Beal συνιστά να ρωτάτε:

“Τι είναι τα τρόφιμα που περιέχουν;” Η Beal συνιστά να ρωτάτε: “Είναι πραγματικά το φαγητό ή το ποτό που προκαλεί [τον] πονοκέφαλο – ή είναι ένα από τα πολλά συστατικά ή χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα;”

Οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν νιτρικά/νιτρίτες, φαινυλαιθυλαμίνη, θειώδη, τανίνες, τυραμίνη, σαλικυλικά, ασπαρτικό, πρόσθετη ζάχαρη, αλκοόλ, καφεΐνη, γλουτένη, γλουταμινικό και καψαϊκίνη, δήλωσε στο Fox News Digital.

Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ

Ένας κοινός εκλυτικός παράγοντας του ποτού είναι το αλκοόλ, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Περίπου το 35,6% των συμμετεχόντων με ημικρανία ανέφεραν αλκοολούχα ποτά ως εκλυτικό παράγοντα, με το κόκκινο κρασί να αναφέρεται ως ο πιο κοινός εκλυτικός παράγοντας μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με μελέτη του 2018 στο Ευρωπαϊκό περιοδικό νευρολογίας.

Αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο το κρασί μπορεί να προκαλέσει ημικρανία δεν είναι σαφής, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένες ενώσεις στο κρασί, όπως οι τανίνες και τα φλαβονοειδή, επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους, σύμφωνα με το Health.

Και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση – ένα συνηθισμένο προαπαιτούμενο στην εμφάνιση πονοκεφάλων. Ελέγξτε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού

Ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα είναι κοινές τροφές που περιέχουν καφεΐνη, σύμφωνα με το Healthline.

Η καφεΐνη όχι μόνο έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση ημικρανίας, αλλά και για τη θεραπεία της, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2021 στο περιοδικό Nutrients.

Το έγγραφο δεν βρήκε αρκετά στοιχεία για να συστήσει τη διακοπή της καφεΐνης για όλους τους ασθενείς με ημικρανία – αλλά τόνισε ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή η ξαφνική διακοπή της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

“Ο καφές είναι δίκοπο μαχαίρι – 1-2 φλιτζάνια την ημέρα είναι μια χαρά, αλλά οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να επιδεινώσουν τις ημικρανίες.

Και πάλι, η συνέπεια είναι σημαντική, οπότε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, κάθε μέρα”, δήλωσε ο Klebanoff του Weill Cornell Medicine.

Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να ανακουφίσει ένα οξύ επεισόδιο ημικρανίας, εφόσον δεν γίνεται κατάχρηση αυτού του μέσου, πρόσθεσε ο Health.

Επιλέξτε το τυρί σας με σύνεση

Τα παλαιωμένα τυριά, όπως το μπλε τυρί, η φέτα, η παρμεζάνα ή το τσένταρ, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών αναφερόμενων εκλυτών ημικρανιών, σύμφωνα με μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Neurological Sciences.

Αφού τα τρόφιμα συντηρούνται, ζυμώνονται ή παλαιώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχηματίζεται το αμινοξύ που είναι γνωστό ως τυραμίνη από τη διάσπαση των πρωτεϊνών, σύμφωνα με το Healthline.

Μια επιλογή από τυριά.

Και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ωρίμανσης του τυριού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε τυραμίνη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα τυραμίνης προκαλούν την απελευθέρωση από τα νευρικά κύτταρα του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε πονοκεφάλους.

“Η τυραμίνη βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, κυρίως σε παλαιωμένα και ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά”, δήλωσε ο Beal.

Μια ποσότητα 10 mg τυραμίνης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ημικρανίας, αλλά επίπεδα 6 mg μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία σε ασθενείς υπό θεραπεία με αναστολείς ΜΑΟ, οι οποίοι μερικές φορές συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.

Σας έχει τύχει ο “πονοκέφαλος του χοτ ντογκ”;

“Το ζαμπόν, το μπέικον, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και τα χοτ ντογκ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό νάτριο, που χρησιμοποιείται για τη γεύση, το κόκκινο χρώμα και την πρόληψη των επιβλαβών βακτηρίων – αλλά αυτά τα τρόφιμα σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους”, δήλωσε ο Beal στο Fox News Digital.

Η “εξάλειψη κάθε τροφίμου για λίγες ημέρες μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για το τρόφιμο ή για άλλο υποκείμενο πρόβλημα”.

Μάθετε περισσότερα για το MSG

Το γλουταμινικό μονονάτριο, ή αλλιώς γνωστό ως MSG, υπάρχει φυσικά στο σώμα μας.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης σε πολλά τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και συστατικά όπως η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη, καθώς και σε πρόσθετα τροφίμων, όπως η κέτσαπ και η σάλτσα μπάρμπεκιου, σύμφωνα με το Health.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί οριστικά αν το γλουταμινικό μονονάτριο MSG προκαλεί ημικρανίες.

Παρόλο που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ότι το γλουταμινικό μονονάτριο MSG στα τρόφιμα είναι “γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές”, μια μελέτη του 2016 στο Περιοδικό Κεφαλαλγίας και Πόνου σημείωσε ότι το γλουταμινικό μονονάτριο MSG είναι πιθανός εκλυτικός παράγοντας για ημικρανίες.

Είπε, επίσης, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί οριστικά αν το MSG προκαλεί ημικρανίες.

Ξανασκεφτείτε τη σοκολάτα

Η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη εκδοθεί σχετικά με το αν η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

Η σοκολάτα είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 για τις Νευρολογικές Επιστήμες.

Όμως, η Klebanoff σημείωσε ότι “η σοκολάτα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια λαχτάρα και όχι ένας εκλυτικός παράγοντας”.

Και μια ανασκόπηση του 2020 στην επιθεώρηση Nutrients βρήκε ανεπαρκή στοιχεία ότι η σοκολάτα είναι αληθινός εκλυτικός παράγοντας ημικρανίας.

Μάθετε για τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί, όπως το φυστικοβούτυρο και όλοι οι σπόροι, αποτελούν συχνό εκλυτικό παράγοντα των ημικρανιών, σύμφωνα με την Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας.

Περιέχουν το αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, το οποίο μπορεί να διαταράξει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο – ένας πιθανός μηχανισμός που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Συνειδητοποιήστε ότι είναι περίπλοκο

“Η σχέση μεταξύ διατροφής και ημικρανίας είναι πολύπλοκη”, δήλωσε η Δρ Τζένιφερ Μπίκελ, πιστοποιημένη ειδικός στην ιατρική των πονοκεφάλων και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η οποία εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα.

“Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένα και μόνο τρόφιμο οδηγεί πάντα σε ημικρανία, αλλά συνήθως είναι πιο περίπλοκο από αυτό”.

Η εύρεση του πραγματικού εκλυτικού παράγοντα ενός πονοκεφάλου είναι περίπλοκη επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Η εύρεση της πραγματικής αιτίας του πονοκεφάλου είναι περίπλοκη επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Η Bickel έδωσε το παράδειγμα της κατανάλωσης ενός ποτηριού κρασιού και της εμφάνισης αργότερα πονοκεφάλου.

“Ίσως μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αν έχετε κοιμηθεί καλά και το άγχος είναι ελάχιστο – αλλά το ίδιο ποτήρι κόκκινο κρασί σε συνδυασμό με κακό ύπνο και άγχος θα είναι αρκετό για να πυροδοτήσει μια ημικρανία που θα προκαλέσει αναπηρία”.

Εξετάστε αυτούς τους άλλους παράγοντες

Η Beal δήλωσε ότι η εύρεση του πραγματικού εκλυτικού παράγοντα ενός πονοκεφάλου είναι περίπλοκη επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τα εξής:

Συνταγή γυαλιών οράσεως που μπορεί να είναι λανθασμένη

Αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή για τον πονοκέφαλο

Παράλειψη γευμάτων

Τρώγοντας γεύματα σε διαφορετική ώρα από τη συνηθισμένη

Αφυδάτωση

Μη επαρκής ύπνος πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου

Στρες και άγχος

Στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου όταν ξεκίνησε ο πονοκέφαλος

Καιρικά αίτια

Οικογενειακό ιστορικό

“Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές τροφικές αφορμές του πονοκεφάλου προέρχονται από αυτοαναφορές ασθενών και όχι από τυχαιοποιημένες επιστημονικές μελέτες”, πρόσθεσε η Beal.

“Ενθαρρύνω πάντα τους ασθενείς μου να εξετάζουν όχι μόνο τις τροφές που τρώνε, αλλά και τον συνδυασμό των εκλυτικών παραγόντων των καιρικών αλλαγών, των εμμηνορροϊκών κύκλων, της στέρησης ύπνου και του άγχους”, δήλωσε η Bickel στο Fox News Digital.

“Προτείνω στους ασθενείς να αποφεύγουν τα τεχνητά γλυκαντικά (η Στέβια είναι εντάξει), το MSG (πολλά έτοιμα τρόφιμα και αρωματισμένα σνακ) και τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα (καπνιστό κρέας γεύματος, χοτ ντογκ)”, δήλωσε η Klebanoff.

“Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη συχνότητα της ημικρανίας, αλλά έχουμε επίσης πολλά φάρμακα που είναι πολύ αποτελεσματικά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία;

Που οφείλονται οι πονοκέφαλοι της εμμηνόπαυσης και τι να κάνετε

Το οξύμωρο της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών

Τι μπορεί να βοηθήσει να ξεπεράσουμε μια ημικρανία;

Έχετε συχνούς και έντονους πονοκεφάλους; Δοκιμάστε λιπαρά ψάρια!

Στοχευμένες αλλαγές στην καθημερινότητα επιφέρουν εξάλειψη της ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πρόβλεψη βέλτιστων ιατρικών παρεμβάσεων

«Βλέπουμε μια πιθανή ευκαιρία να ενσωματώσουμε το μοντέλο μας στο υπάρχον σύστημά τους, το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την παρακολούθηση του κινδύνου του αναπνευστήρα και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων διασωλήνωσης». "Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μετάβαση της έρευνάς μας από τις θεωρητικές κατασκευές σε πρακτικές, πραγματικές εφαρμογές εντός ιατρικών πλαισίων", λέει ο καθηγητής Zheng.