Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καφές ημικρανία: Πόσα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες;

Καφές ημικρανία: Πόσα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες;

Καφές ημικρανία: Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα καφεΐνης δεν σταμάτησε την ημικρανία. 


Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι διαταραχές κεφαλαλγίας είναι μερικές από τις πιο κοινές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Η ημικρανία είναι μια μορφή πρωτοπαθούς διαταραχής κεφαλαλγίας. Ο όρος “πρωτογενής” αναφέρεται στο γεγονός ότι οι υποκείμενες αιτίες είναι ασαφείς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 12% του πληθυσμού (39 εκατομμύρια άνθρωποι) εμφανίζει ημικρανία. Αυτό περιλαμβάνει ενήλικες και παιδιά. Η πλειοψηφία των ημικρανιών λένε ότι γνωρίζουν τουλάχιστον ένα έναυσμα που μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματά τους. Τα ερεθίσματα περιλαμβάνουν τις καιρικές συνθήκες, τον ύπνο, το στρες, τις ορμόνες, τα φάρμακα, την άσκηση και τη διατροφή. Όσον αφορά την καφεΐνη, η ποσότητα που πίνει ένα άτομο μπορεί να είναι ο κεντρικός παράγοντας για το εάν είναι έναυσμα ή όχι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να χρησιμοποιούν μια μικρή ποσότητα καφεΐνης για να σταματήσουν ορισμένους από τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Άλλοι μπορεί να έχουν συχνότερους πονοκεφάλους ημικρανίας με τακτική κατανάλωση καφεΐνης. Αν και υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις για την πιθανή φύση της καφεΐνης Jekyll-and-Hyde, τα κλινικά δεδομένα από ημικρανίες είναι σπάνια. Μια νέα μελέτη μελέτης, η οποία εμφανίζεται τώρα στο The American Journal of Medicine, ρίχνει λίγο φως σε αυτό το αίνιγμα. H Elizabeth Mostofsky, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Harvard T.H. Το Chan School of Public Health στη Βοστώνη, MA, είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Μαζί με τους συνεργάτες της, η Mostofsky ξεκίνησε να διερευνήσει εάν η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με την εμφάνιση ημικρανίας την ίδια μέρα σε άτομα που ζουν με την πάθηση.

3 ή περισσότερα ποτά με καφεΐνη μπορεί να αποτελούν έναυσμα

Για τη μελέτη της, η Mostofsky στρατολόγησε 98 εθελοντές που εμφανίζουν ημικρανία με ή χωρίς αύρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωναν ηλεκτρονικά ημερολόγια κάθε πρωί και βράδυ για 6 εβδομάδες. Σε αυτά τα ημερολόγια, κατέγραψαν διάφορους παράγοντες, όπως η άσκηση, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, το άγχος, η ποιότητα του ύπνου και οι πονοκέφαλοι. Συγκεκριμένα, η ομάδα ρώτησε τους συμμετέχοντες σχετικά με τη συνολική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από καφέ, τσάι, σόδα ή ενεργειακά ποτά. Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο πιθανό ήταν κάθε συμμετέχων να εμφανίσει ημικρανία την ημέρα που κατανάλωνε καφεΐνη με την πιθανότητα την ημέρα που δεν το έκαναν.

Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο, η ομάδα εκτίμησε ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ροφημάτων με καφεΐνη δεν άλλαξε τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας την ίδια μέρα. Ωστόσο, όταν οι εθελοντές κατανάλωναν τρία ή περισσότερα ποτά με καφεΐνη, οι πιθανότητες ήταν σημαντικά υψηλότερες. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν η ομάδα ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη την πρόσληψη αλκοόλ, το άγχος, την ποιότητα του ύπνου, την άσκηση και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών που συμμετείχαν. Η Mostofsky εξέτασε επίσης τη δυνατότητα της αντίστροφης αιτιότητας, που σημαίνει ότι οι εθελοντές μπορεί να είχαν καταναλώσει περισσότερη καφεΐνη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εμφάνισης ενός πονοκεφάλου ημικρανίας.

Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα καφεΐνης δεν σταμάτησε την ημικρανία. “Μέχρι σήμερα, υπήρξαν λίγες προοπτικές μελέτες σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο ημικρανίας με ημερήσιες αλλαγές στην πρόσληψη ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη”, λέει η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Dr. Suzanne M. Bertisch, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Σε αυτή τη μελέτη, υπήρχε μια μη γραμμική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ροφημάτων με καφεΐνη και των πιθανοτήτων ημικρανίας εκείνη την ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να είναι ένα έναυσμα για ημικρανικούς πονοκεφάλους εκείνη την ημέρα”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Δημοσκόπηση: Ο καλός ύπνος είναι μάλλον ανδρικό προνόμιο

Το είδος καφέ που αυξάνει πιο πολύ την χοληστερόλη-Μελέτη

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon