ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τραυλισμός: Ποιο γονίδιο συνδέει τον επίμονο τραυλισμό με την ενήλικη ζωή;

Τραυλισμός: Ποιο γονίδιο συνδέει τον επίμονο τραυλισμό με την ενήλικη ζωή;

Τραυλισμός: Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή του λόγου που επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών και το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ μιας νέας γονιδιακής οδού και δομικών ανωμαλιών του εγκεφάλου σε μερικούς ανθρώπους που τραυλίζουν στην ενήλικη ζωή, ανοίγοντας πολλά υποσχόμενους ερευνητικούς δρόμους για την ενίσχυση της κατανόησης του επίμονου αναπτυξιακού τραυλισμού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain. Οι ερευνητές μελέτησαν 27 μέλη μιας αυστραλιανής οικογένειας τεσσάρων γενεών, 13 από τα οποία έχουν τραυλισμό.

Τι είναι ο τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή του λόγου που επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών και το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως. Σε πάνω από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων τραυλισμού στην παιδική ηλικία, ο τραυλισμός υποχωρεί τελικά με τη θεραπεία. Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως τα περισσότερα άτομα της οικογένειας που μελετήθηκαν εδώ, η διαταραχή μπορεί να επιμείνει μέχρι την ενηλικίωση.

Παρά το γεγονός ότι ο τραυλισμός είναι συνήθως κληρονομικός, όπως φαίνεται από προηγούμενες μελέτες διδύμων, μόνο τέσσερα γονίδια έχουν προηγουμένως εμπλακεί στον τραυλισμό. Ο καθηγητής Michael Hildebrand και η καθηγήτρια Angela Morgan οδήγησαν μια μεγάλη ομάδα διεθνών ερευνητών σε 18 ιδρύματα για να ενοχοποιήσουν ένα πέμπτο γονίδιο, που ονομάζεται PPID, σε σοβαρό αναπτυξιακό τραυλισμό, που συνδέει μια νέα «οδό συνοδείας» με τη διαταραχή.

Οι συνοδηγοί είναι πρωτεΐνες που μεταφέρουν άλλες πρωτεΐνες στο σωστό μέρος ενός κυττάρου, ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το κατεστραμμένο γονίδιο θα αλλάξει την κίνηση και τη λειτουργία των πρωτεϊνών κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκαλώντας νευρικές αλλαγές που προκαλούν επίμονο τραυλισμό. Σε συμφωνία με αυτό, ένα μοντέλο ποντικού που δημιουργήθηκε με το ίδιο γονιδιακό ελάττωμα ανέπτυξε δομικές αλλαγές σε παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου με εκείνες των μελών της οικογένειας με τραυλισμό.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει γενετική σύνδεση με τον τραυλισμό, αλλά αυτή η μελέτη είναι νέα καθώς είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τις δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου με τον αναπτυξιακό τραυλισμό», είπε ο γενετιστής καθηγητής Χίλντεμπραντ. «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την αλλαγή του γενετικού διαγνωστικού πρωτοκόλλου για μερικούς ανθρώπους που τραυλίζουν ώστε να συμπεριληφθούν μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου.

«Είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι οι γενετικές αλλαγές που μεταδίδονται στις οικογένειες μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου οδηγώντας σε δομικές ανωμαλίες που υποκρύπτουν τον τραυλισμό». Η καθηγήτρια Angela Morgan, λογοπαθολόγος από το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI), είπε ότι η μελέτη οδηγεί σε κάποιο βαθμό στην κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης για τη διαταραχή του λόγου.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες που παίζουν όταν πρόκειται για τραυλισμό», είπε. «Αλλά η μελέτη ανοίγει επίσης περαιτέρω έρευνα σε αυτό το νέο μονοπάτι συνοδών και σχετικές οδούς, ενισχύοντας την κατανόησή μας για τη γενετική αρχιτεκτονική του επίμονου αναπτυξιακού τραυλισμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

22 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Τραυλισμό

Διαλύοντας τους μύθους για τον τραυλισμό

Πώς τα ρομπότ θεραπεύουν τα άτομα με τραυλισμό;

Κοινωνικά ρομπότ: Προσφέρουν συμπληρωματική θεραπεία απέναντι στον τραυλισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη προσδιορίζει πεπτίδιο ως βασικό μεσολαβητή στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι η εν λόγω πρωτεΐνη μεσολαβεί στις εθιστικές ιδιότητες του αλκοόλ. "Βρήκαμε έναν παίκτη-κλειδί, την αδενυλική κυκλάση της υπόφυσης PACAP, που οδηγεί στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών θεραπειών", πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας Pietro Cottone, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας, φυσιολογίας & βιοφυσικής και συνδιευθυντής του Εργαστηρίου Εξαρτησιογόνων Διαταραχών.

Μια παιδοκεντρική προσέγγιση είναι το σχέδιο για τη βελτίωση των κοινοτήτων, λένε επιστήμονες

Ακόμη πιο πρόσφατα, ερευνητές απέδειξαν ότι τα ευάλωτα παιδιά που έλαβαν διεγερτικές και συναισθηματικά υποστηρικτικές μαθησιακές εμπειρίες παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μέχρι τη μέση ηλικία.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Οι χειρότερες τροφές μετά την άσκηση

Αποθεραπεία διατροφή: Κατανοώντας ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε μετά την άσκηση, μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας και να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα και τον νου σας.

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».