ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τοξικά χημικά: Υψηλά επίπεδα σε αθλητικά σουτιέν, μπλουζάκια και κολάν

Τοξικά χημικά: Υψηλά επίπεδα σε αθλητικά σουτιέν, μπλουζάκια και κολάν

Τοξικά χημικά: Στους ενήλικες, η έκθεση σε BPA έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, παχυσαρκία και στυτική δυσλειτουργία.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αθλητικών σουτιέν και μάρκες αθλητικών ρούχων έχει βρεθεί με υψηλά επίπεδα BPA, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ορισμένων τύπων πλαστικών και μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία όπως άσθμα, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία. Αφού προειδοποίησε τους πελάτες τον Οκτώβριο για το BPA σε αθλητικά ρούχα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας είπε ότι έστειλε νομικές ειδοποιήσεις σε 8 ακόμη μάρκες των οποίων τα κολάν, τα σορτς, τα αθλητικά σουτιέν και μπλουζάκια μετά από δοκιμές έδειξαν ότι τα ρούχα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους χρήστες σε έως και 40 φορές το ασφαλές όριο της BPA, με βάση τα πρότυπα που ορίζονται στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το νόμο της Καλιφόρνια – συγκεκριμένα την Πρόταση 65, που θεσπίστηκε το 1986 – το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για BPA μέσω της έκθεσης του δέρματος είναι 3 μικρογραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης σε BPA έχει μελετηθεί στο πλαίσιο της κατάποσης και της απορρόφησης του δέρματος έχει μελετηθεί κυρίως μέσω αποδείξεων που παράγονται από έναν εκτυπωτή που δημιουργείται από τη θερμότητα και όχι μέσω ρούχων. Η BPA αποβάλλεται από το σώμα μέσα σε λίγες ημέρες, αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η συνεχής έκθεση από πολλαπλές πηγές προκαλεί κάποια ανησυχία.

Η Ana Soto, καθηγήτρια ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts είπε ότι η ερευνητική κοινότητα έχει διαπιστώσει τον κίνδυνο έκθεσης σε BPA τόσο μέσω της κατάποσης όσο και μέσω της δερματικής απορρόφησης (ή μέσω του δέρματος) στο σώμα. «Γνωρίζουμε για την απορρόφηση της BPA με το χειρισμό του θερμικού χαρτιού που χρησιμοποιείται για τις αποδείξεις καταστημάτων», είπε ο Soto, ο οποίος έχει ερευνήσει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της BPA, για περισσότερα από 25 χρόνια.

«Ο κίνδυνος της δερματικής απορρόφησης της BPA είναι επίσης γνωστός εδώ και καιρό», είπε. «Όταν εκτεθείτε σε μια μικρή δόση από το στόμα και μια μικρή δόση διαδερμικά, θα κάνουν μαζί μια μεγάλη δόση. Μελέτησα τις επιπτώσεις των χαμηλών δόσεων BPA κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και βρήκα ότι αυτά τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, προβλημάτων συμπεριφοράς και καρκίνου».

Εν τω μεταξύ, το American Chemistry Council, ένας βιομηχανικός εμπορικός όμιλος, υποστηρίζει ότι η BPA «είναι η πιο διεξοδικά ελεγμένη χημική ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα και έχει ιστορικό ασφάλειας άνω των 50 ετών». Σε ένα δελτίο τύπου τον Φεβρουάριο, το ACC έγραψε ότι το 2018, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δημοσίευσε ευρήματα από «τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τη μελέτη του πλήρους φάσματος των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση στην BPA. Αυτή η μελέτη μαζί με πολλές άλλες επιβεβαίωσε ότι η BPA είναι ασφαλής στα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία εκτίθενται οι καταναλωτές».

Η CEH με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία διεξήγαγε τις δοκιμές, ιδρύθηκε το 1996 ως μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών. Έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για τις χημικές ουσίες σε έπιπλα, χαλιά και δάπεδα, καθώς και για τον μόλυβδο και το κάδμιο στα παιδικά κοσμήματα. Συμβουλεύει πανεπιστήμια, εταιρείες και νοσοκομεία για πιθανούς χημικούς κινδύνους στα προϊόντα. Οι πρόσφατα δοκιμασμένες μάρκες αθλητικών ενδυμάτων και τα προϊόντα τους περιλαμβάνουν κολάν από τις Athleta, Champion, Kohl’s, Nike και Patagonia, αθλητικά σουτιέν από την Sweaty Betty, αθλητικά πουκάμισα από την Fabletics και σορτς από τις Adidas, Champion και Nike. Το CNN απευθύνθηκε στις εταιρείες για σχόλια.

Ένας εκπρόσωπος της Athleta δήλωσε σε δήλωση την Τετάρτη ότι, «Ως πιστοποιημένη B-Corp, η Athleta είναι βαθιά αφοσιωμένη στο να διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα μας κατασκευάζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι οι αξιώσεις της CEH δεν έχουν καμία αξία και υποστηρίζουμε τα προϊόντα και τις πρακτικές μας». Προηγουμένως, η CEH προειδοποίησε τους καταναλωτές τον Οκτώβριο ότι τα αθλητικά σουτιέν από τις Athleta, PINK, Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike και FILA που δοκιμάστηκαν για BPA σε διάστημα έξι μηνών έδειξαν ότι τα ρούχα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους χρήστες σε έως 22 φορές το ασφαλές όριο της BPA, με βάση τα πρότυπα που ορίζονται στην Καλιφόρνια.

Η ομάδα είχε επίσης δοκιμάσει αθλητικά πουκάμισα τον Οκτώβριο από μάρκες που περιελάμβαναν The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance και Reebok και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Η CEH είχε στείλει νομικές ειδοποιήσεις στις εταιρείες πέρυσι, δίνοντάς τους 60 ημέρες για να συνεργαστούν με το κέντρο για να διορθώσουν τις παραβιάσεις πριν ο όμιλος υποβάλει καταγγελία στο δικαστήριο της Καλιφόρνια απαιτώντας τους να το κάνουν. Ο όμιλος είπε ότι στη συνέχεια κίνησε αγωγές τον Φεβρουάριο εναντίον των εταιρειών.

Μέχρι σήμερα, η επιθεώρηση είπε ότι οι έρευνές της έχουν βρει BPA μόνο σε ρούχα με βάση τον πολυεστέρα που περιέχουν spandex. «Θέλουμε οι μάρκες να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα τους για να αφαιρέσουν όλες τις δισφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης της BPA. Στο μεταξύ, συνιστούμε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε με τα ενεργά ρούχα σας αλλάζοντας μετά την προπόνησή σας», ανέφερε η ομάδα. Η Athleta, η Nike, η Reebok, η The North Face και η Victoria’s Secret (η οποία κατέχει το PINK) δεν έκαναν κανένα σχόλιο στο CNN εκείνη την εποχή.

Η BPA (δισφαινόλη Α) βρίσκεται σε μεγάλο αριθμό καθημερινών προϊόντων, από μπουκάλια νερού και κονσερβοποιημένα τρόφιμα μέχρι παιχνίδια και δάπεδα. Στους ενήλικες, η έκθεση σε BPA έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, παχυσαρκία και στυτική δυσλειτουργία. Ο πρόωρος θάνατος συσχετίστηκε επίσης με την έκθεση σε BPA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το τριχλωροαιθυλένιο στο πόσιμο νερό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Πάρκινσον

Τα απολυμαντικά συνδέονται με προβλήματα υγείας την ανθεκτικότητα των μικροβίων και τη βλάβη του περιβάλλοντος.

Τα πιο τυπικά συμπτώματα για τις κοινές αλλεργίες - Αντιμετώπιση

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα οδηγεί σε νευρολογική βλάβη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.