Επιστημονικά Νέα

Οικιακοί κίνδυνοι: Τα πιο τοξικά πράγματα σε ένα νοικοκυριό

Οικιακοί κίνδυνοι: Τα πιο τοξικά πράγματα σε ένα νοικοκυριό

Οικιακοί κίνδυνοι: Το σπίτι συχνά συνδέεται με αισθήματα ασφάλειας και θαλπωρής. Ωστόσο, πολλά κοινά είδη οικιακής χρήσης μπορεί να μας βλάψουν ή να θέτουν κινδύνους για την υγεία.

Όταν σκεφτόμαστε να είμαστε στο σπίτι μας, μπορεί να μην σκεφτόμαστε όλα τα πράγματα στο σπίτι μας που μπορεί να μας βλάψουν. Το σπίτι συχνά συνδέεται με αισθήματα ασφάλειας και θαλπωρής. Ωστόσο, πολλά κοινά είδη οικιακής χρήσης μπορεί να μας βλάψουν ή να θέτουν κινδύνους για την υγεία. Παρακάτω επισημαίνονται ορισμένα από τα κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, τους κινδύνους τους και τρόπους αποφυγής βλάβης από τη χρήση τους.

Οικιακές χημικές ουσίες και οι κίνδυνοι για την υγεία τους
Τα σπίτια μας μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία από δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες που θεωρούνται τοξικές ή μπορεί να είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αναπαραγωγική και ενδοκρινική τοξικότητα. Αυτές οι εκθέσεις μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού αέρα, του νερού, της διατροφής και των καταναλωτικών προϊόντων.

Οικιακά καθαριστικά 

Τα προϊόντα καθαρισμού συχνά περιλαμβάνουν παράγοντες που κόβουν το λίπος και απολυμαίνουν. Τα προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, οξικό μονοβουτυλεστέρα αιθυλενογλυκόλης, υποχλωριώδες νάτριο και φωσφορικό τρινάτριο μπορεί να είναι επιβλαβή εάν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό και μπορεί να είναι δηλητηριώδη εάν καταποθούν κατά λάθος. Εάν εισπνεύσετε πάρα πολύ αναθυμιάσεις οικιακού καθαρισμού, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Εξαερισμός

Αερίστε την περιοχή και ενεργοποιήστε έναν ανεμιστήρα. Αφήστε την πληγείσα περιοχή και μετακινηθείτε σε μια περιοχή όπου μπορείτε να πάρετε καθαρό αέρα. Εάν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα από τον καπνό, ρίξτε νερό για 15–20 λεπτά. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν πέρα ​​από αυτό, ενημερώστε τον γιατρό σας.

  • Στεγνός λαιμός

Εάν ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος, πιείτε δροσερά, μη αλκοολούχα υγρά όπως νερό ή γάλα.
Εισπνοή ατμού. Εάν αντιμετωπίζετε βήχα και συμφόρηση στο στήθος από τις αναθυμιάσεις, μπορείτε να τρέξετε ζεστό νερό στο μπάνιο, να κλείσετε την πόρτα και να εισπνεύσετε τον ατμό. Εάν αντιμετωπίζετε δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, έχετε ιστορικό αναπνευστικής νόσου (όπως άσθμα, εμφύσημα ή βρογχίτιδα), τα συμπτώματά σας επιμένουν για περισσότερες από 24 ώρες ή ανησυχείτε για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στο σπίτι σας, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως.

  • Απορρυπαντικά πλυντηρίου

Πολλά απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων περιέχουν ένζυμα για την απομάκρυνση των λεκέδων και της βρωμιάς. Εάν καταποθεί απορρυπαντικό ρούχων που είναι κατιονικό , μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, σοκ και σπασμούς και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Άσθμα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εάν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τα δοχεία απορρυπαντικού πλυντηρίου μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι οι κάδοι πλυντηρίου είναι παιχνίδι ή λιχουδιά. Εάν μπουν στο στόμα του παιδιού και καταποθούν, μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Όταν καταποθούν, τα δοχεία ρούχων μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση από LDC. Μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα και πόνο στα μάτια εάν εισέλθει στο μάτι.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη στο μάτι λόγω της αύξησης του ασβεστίου μέσα στο μάτι και λόγω του οξέος που βρίσκεται στο κάλυμμα των ρούχων. Εάν ο λοβός των ρούχων σπάσει στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Εάν εσείς ή το παιδί σας καταπιείτε απορρυπαντικό ρούχων ή κάλυμμα πλυντηρίων ρούχων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τοπικό έλεγχο δηλητηριάσεων και/ή να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία αμέσως. Τα μάτια πρέπει να ποτίζονται αμέσως με νερό εάν το απορρυπαντικό ή το λοβό εισχωρήσει στο μάτι. Το απορρυπαντικό πρέπει να ξεπλυθεί από το δέρμα και τυχόν μολυσμένα ρούχα θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν για να αποφευχθεί το χημικό έγκαυμα.

  • Αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και καρκίνο, όπως φορμαλδεΰδη, αποστάγματα πετρελαίου και π-διχλωροβενζόλιο. Τα αποσμητικά χώρου μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, το δέρμα και το λαιμό και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο εάν καταναλωθούν από άτομα ή κατοικίδια. Πολλά αποσμητικά χώρου περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες. Αν και μπορεί να μυρίζουν καλά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ κακό για την υγεία μας. Άτομα που έχουν ευαισθησίες ή αλλεργίες στα αρώματα μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους και ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα από αποσμητικά χώρου. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αποσμητικά χώρου, όπως οι φθαλικές ενώσεις, διαταράσσουν το ενδοκρινικό μας σύστημα μιμούμενοι τις ορμόνες του σώματός μας. Η χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα αποσμητικά χώρου και ναφθαλίνη έχει συνδεθεί με ορισμένους καρκίνους σε υψηλά επίπεδα.

Εάν εμφανίσετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση από ένα αποσμητικό χώρου, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτό το δωμάτιο και πηγαίνετε σε μια περιοχή με καθαρό αέρα. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Συνιστάται να αφαιρέσετε όλα τα αποσμητικά χώρου από το σπίτι σας για να αποφύγετε τις τοξικές τους επιπτώσεις που μπορεί να μην εμφανιστούν με άμεσα συμπτώματα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίξτε τα παράθυρα για να απαλλαγείτε από τις ανεπιθύμητες μυρωδιές του σπιτιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα τοξικά σωματίδια που εισπνέουμε πάνε απευθείας στον εγκέφαλο

Έκθεση 50% των παιδιών σε μούχλα, φυτοφάρμακα και τοξικά χημικά

Οι εργάτες οικοδομών μπορεί να εκθέτουν τις οικογένειες τους σε τοξικά μέταλλα

Σημάδια που δείχνουν ότι συμπεριφερόμαστε τοξικά στους φίλους μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».