Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες σε μια κρίση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες σε μια κρίση

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ξαφνικές, ανεξέλεγκτες εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα.

Η επιληψία είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση που οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι η επιληψία, πώς να αναγνωρίζουμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και πώς να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες όταν κάποιος έχει μια κρίση.

Τι είναι η επιληψία και οι επιληπτικές κρίσεις;

Η επιληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ξαφνικές, ανεξέλεγκτες εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Η ακριβής αιτία της επιληψίας μπορεί να ποικίλλει, αλλά συχνά προκύπτει από εγκεφαλικούς τραυματισμούς ή γενετικά.

Συχνά, τα άτομα με επιληψία ζουν δραστήρια, επομένως μπορεί να μην αναγνωρίσετε ότι έχουν επιληψία, εκτός εάν σας το πουν ή εάν είστε πραγματικά μάρτυρες ότι έχουν επιληπτική κρίση.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης;

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, η κανονική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου πάει χαμένη. Οι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) επικοινωνούν με ηλεκτρικές ώσεις, αλλά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αυτές οι ώσεις γίνονται χαοτικές.

Κάποιοι περιγράφουν μια κρίση ως «ηλεκτρική καταιγίδα του εγκεφάλου». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων – από κενό βλέμμα έως σπασμούς – ανάλογα με τις πληγείσες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε κίνδυνο τραυματισμού.

Συνήθη συμπτώματα σπασμών και προειδοποιητικά σημάδια

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, αλλά ορισμένα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Κινήσεις σπασμωδικές: Ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που οδηγούν σε τραντάγματα ή σπασμούς. Αυτό μπορεί να είναι μόνο από τη μία πλευρά του σώματος, αλλά μπορεί επίσης να είναι και στις δύο πλευρές.
 • Απώλεια συνείδησης: Μερικά άτομα μπορεί να χάσουν την επίγνωση και να πέσουν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
 • Επίμονο κοίταγμα: Ένα άτομο μπορεί να φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται και να κοιτάζει στο κενό.
 • Παράξενες αισθήσεις: Μερικοί άνθρωποι βιώνουν περίεργες μυρωδιές, γεύσεις ή συναισθήματα πριν από μια κρίση.

Πρώτες βοήθειες

Η αναγνώριση και η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ οι περισσότερες κρίσεις τελειώνουν από μόνες τους μετά από 1-2 λεπτά, ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε — και τι μπορείτε να κάνετε:

 • Μείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους γύρω σας. Μείνετε πάντα με το άτομο μέχρι το τέλος της κρίσης.
 • Προστατέψτε το κεφάλι τους. Οδηγήστε απαλά το άτομο στο έδαφος εάν δεν είναι ήδη εκεί. Βάλτε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι τους για να αποφύγετε τον τραυματισμό στο κεφάλι.
 • Καθαρίστε την περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι γύρω, όπως αιχμηρά αντικείμενα, που θα μπορούσαν να βλάψουν το άτομο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφαιρέστε γυαλιά ή αντικείμενα πάνω ή γύρω από το πρόσωπο.
 • Παρακολουθήστε τον χρόνο. Εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερο από πέντε λεπτά ή εάν μια άλλη κρίση ξεκινήσει λίγο μετά χωρίς να «συνέλθει» το άτομο, καλέστε για ιατρική βοήθεια.
 • Μην συγκρατείτε το άτομο και μην βάζετε οτιδήποτε στο στόμα του. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, είναι απαραίτητο να αφήσετε την κρίση να συνεχίσει την πορεία της.
 • Γυρίστε τα στο πλάι αν είναι στο έδαφος. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου να πνιγεί ένα άτομο από τυχόν περίσσεια σάλιου ή εμετό που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.
 • Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα «φάρμακο διάσωσης», συνήθως ένα ρινικό σπρέι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει μια κρίση. Εάν αυτό είναι διαθέσιμο, διαβάστε τις οδηγίες και δώστε το φάρμακο εάν η κρίση διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
 • Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι επιστρέφουν στο φυσιολογικό αφού μια κρίση τελειώσει μόνη της. Ωστόσο, καλέστε για ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει ανησυχία για τραυματισμό, δυσκολία στην αναπνοή, πνιγμό ή εάν η κρίση εμφανίστηκε στο νερό.

Παρανοήσεις σχετικά με τις επιληπτικές κρίσεις

Είναι ένας κοινός μύθος ότι κάποιος μπορεί να καταπιεί τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Αυτό δεν θα συμβεί. Ποτέ μην βάζετε τίποτα στο στόμα τους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό από δάγκωμα ή πνιγμό. Η προσπάθεια συγκράτησης ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή αμέσως μετά από μια κρίση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό σας ή του ατόμου.

Αντίθετα, εστιάστε στην ασφάλειά τους προστατεύοντας το κεφάλι τους και καθαρίζοντας την περιοχή. Το νερό δεν θα σταματήσει μια κρίση. Μην τους ρίχνετε νερό στο πρόσωπό τους. Μείνετε με το άτομο και παρέχετε υποστήριξη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ύπνος και το άγχος δίνουν στοιχεία για τις επιληπτικές κρίσεις

Η μεταφορά της φροντίδας της επιληψίας πιο κοντά στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

Μπορείτε να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή ακόμα και αν είστε επιληπτικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι τροφές που προάγουν την παραγωγή γάλακτος;

Θηλασμός: Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος και να εξασφαλίσετε την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon