ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θηλασμός Μητέρες: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος

Θηλασμός Μητέρες: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος

"Αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει στις μητέρες με υψηλό βάρος και φλεγμονή, γεγονός που στην πορεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβάσεις ή θεραπείες που θα επιτρέψουν σε περισσότερες μητέρες που θέλουν να θηλάσουν να το κάνουν".

Θηλασμός Μητέρες: Το 80% των μητέρων θηλάζουν τα νεογέννητά τους, αλλά μόνο το 25% θηλάζει αποκλειστικά για τους έξι μήνες που συνιστώνται από τις διατροφικές οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή την πτώση του θηλασμού, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών πιέσεων και της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης. Τα σωματικά προβλήματα με την παραγωγή αρκετού γάλακτος, ωστόσο, αναφέρονται ως ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι μητέρες σταματούν το θηλασμό πριν από τον προγραμματισμό τους. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Penn State και του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι έδειξε ότι η φλεγμονή στις θηλάζουσες μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να συμβάλλει στη χαμηλή παραγωγή γάλακτος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Στα άτομα με παχυσαρκία, η χρόνια φλεγμονή ξεκινά από το λίπος του σώματος και εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας σε όργανα και συστήματα σε όλο το σώμα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση των λιπαρών οξέων από το αίμα στους ιστούς του σώματος. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και την πρόσβαση στην ενέργεια που απαιτείται σε όλο το σώμα. Στις γυναίκες που θηλάζουν, τα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τα λίπη που απαιτούνται για τη διατροφή του αναπτυσσόμενου βρέφους. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος εμποδίζοντας την απορρόφηση των λιπαρών οξέων στους γαλακτοπαραγωγούς μαστικούς αδένες. Για να ελέγξει αυτή την υπόθεση, η Rachel Walker, μεταδιδακτορική υπότροφος στις διατροφικές επιστήμες στο Penn State, ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών που ανέλυσε κατά πόσον η φλεγμονή εμπόδιζε την απορρόφηση των λιπαρών οξέων. Οι ερευνητές ανέλυσαν αίμα και γάλα από μια μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Στην αρχική μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 23 μητέρες που είχαν πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος παρά το συχνό άδειασμα του στήθους (που είναι η συνήθης ιατρική πρακτική για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος), 20 μητέρες με μέτρια παραγωγή γάλακτος και 18 μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά και χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου για τη μελέτη.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα προφίλ λιπαρών οξέων και φλεγμονωδών δεικτών τόσο στο αίμα όσο και στο μητρικό γάλα. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Nutrition. Σε σύγκριση με τις μητέρες που συμμετείχαν στις ομάδες μέτριας παραγωγής γάλακτος και αποκλειστικού θηλασμού, οι μητέρες με πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος είχαν σημαντικά υψηλότερη παχυσαρκία και βιολογικούς δείκτες συστηματικής φλεγμονής. Είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στο μητρικό γάλα και διαταραγμένη συσχέτιση μεταξύ των λιπαρών οξέων αίματος και γάλακτος. Τα λιπαρά οξέα του γάλακτος και του αίματος συσχετίστηκαν έντονα στους μάρτυρες, αλλά όχι στις ομάδες πολύ χαμηλής ή μέτριας παραγωγής γάλακτος “Η επιστήμη έχει δείξει επανειλημμένα ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των λιπαρών οξέων που τρώτε και των λιπαρών οξέων στο αίμα σας”, δήλωσε ο Walker. “Αν κάποιος τρώει πολύ σολομό, θα βρείτε περισσότερα ωμέγα-3 στο αίμα του. Αν κάποιος άλλος τρώει πολλά χάμπουργκερ, θα βρείτε περισσότερα κορεσμένα λίπη στο αίμα του”. “Η μελέτη μας ήταν μία από τις πρώτες που εξέτασε αν τα λιπαρά οξέα στο αίμα βρίσκονται και στο μητρικό γάλα”, συνέχισε ο Walker. “Για τις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, η συσχέτιση ήταν πολύ υψηλή- τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν στο αίμα υπήρχαν και στο μητρικό γάλα. Αλλά για τις γυναίκες που είχαν χρόνια φλεγμονή και πάλευαν με την παραγωγή γάλακτος, η συσχέτιση αυτή εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς. Αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι τα λιπαρά οξέα δεν είναι σε θέση να εισέλθουν στον μαστικό αδένα για τις γυναίκες με χρόνια φλεγμονή”.

Εδώ και δεκαετίες, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μειωμένης διάρκειας θηλασμού. Αυτή η μελέτη παρέχει ενδείξεις σχετικά με τους μηχανισμούς που μπορεί να ευθύνονται για αυτό το αποτέλεσμα. “Ο θηλασμός έχει αναρίθμητα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου χρόνιων ασθενειών για τη μαμά και του χαμηλότερου κινδύνου λοιμώξεων για το μωρό”, δήλωσε η Alison Gernand, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State, μεταδιδακτορική μέντορας της Walker και συν-συγγραφέας αυτής της έρευνας. “Αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει στις μητέρες με υψηλό βάρος και φλεγμονή, γεγονός που στην πορεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβάσεις ή θεραπείες που θα επιτρέψουν σε περισσότερες μητέρες που θέλουν να θηλάσουν να το κάνουν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

Νεότερα δεδομένα για τον θηλασμό και την ανοσιακή απόκριση του βρέφους

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού

10 Συμβουλές για τη φροντίδα της θηλής κατά το θηλασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.