ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΚΠ: Οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας με επιτυχία;

ΣΚΠ: Οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας με επιτυχία;

ΣΚΠ: Οι θεραπείες γονιμότητας για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο πιστεύαμε κάποτε.

Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που θέλουν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας μπορούν να το κάνουν χωρίς ανησυχία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι συμμετέχοντες που είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έξαρση της νόσου μετά τη λήψη θεραπειών γονιμότητας από ό,τι πριν από τις θεραπείες τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μπορούν οι γυναίκες με ΣΚΠ να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας;

Η μελέτη βρήκε επίσης μια σχέση μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής για την ΠΣ και της έλλειψης αύξησης των υποτροπών κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, καθώς η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι συχνή μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία και εκείνες με ΣΚΠ είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με στειρότητα, αλλά έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία γονιμότητας από εκείνες που δεν έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας», είπε η μελέτη. συγγραφέας Δρ. Edith Graham, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 15 Μαρτίου στο Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation.

“Οι θεραπείες γονιμότητας για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο πιστεύαμε κάποτε. Δεν είδαμε πολλές υποτροπές στην κοόρτη μας, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με θεραπείες τροποποίησης της νόσου τον προηγούμενο χρόνο”, δήλωσε ο Graham είπε σε δελτίο ειδήσεων εφημερίδας.

Η ΣΚΠ, μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι δυνητικά αναπηρική. Οι ερευνητές μελέτησαν 65 γυναίκες, μέσης ηλικίας 37 ετών, που έκαναν τουλάχιστον μία θεραπεία γονιμότητας. Πενήντα έξι από αυτούς είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας. Εννέα είχαν κλινικά απομονωμένο σύνδρομο, το οποίο είναι το πρώτο επεισόδιο συμπτωμάτων ΣΚΠ.

Οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο, αν και κανένας δεν είχε προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συμμετέχοντες είχαν 124 κύκλους θεραπειών γονιμότητας μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της ενδομήτριας σπερματέγχυσης και των από του στόματος φαρμάκων για την πρόκληση ωορρηξίας.

Οι ερευνητές έψαξαν τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων για υποτροπές το έτος πριν από τις θεραπείες γονιμότητας και τους τρεις μήνες μετά από κάθε θεραπεία. Περίπου το 43% λάμβανε θεραπεία τροποποίησης της νόσου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια θεραπειών γονιμότητας. Οι περισσότεροι είχαν λάβει θεραπεία εντός του προηγούμενου έτους.

Κανένας από τους ανθρώπους που έλαβαν θεραπεία τροποποίησης της νόσου δεν παρουσίασε υποτροπή τους τρεις μήνες μετά τη διέγερση, σύμφωνα με τη μελέτη. Η έρευνα δεν βρήκε επίσης διαφορετικό ποσοστό στις γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά από θεραπείες γονιμότητας σε σύγκριση με εκείνες των οποίων η θεραπεία δεν τελείωσε στην εγκυμοσύνη.

«Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να παρέχουν διαβεβαίωση σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και σε ειδικούς σε θέματα γονιμότητας ότι αυτές οι θεραπείες δεν σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους υποτροπών», είπε ο Graham. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να θυμούνται ότι η συνέχιση των κατάλληλα χρονομετρημένων θεραπειών τροποποίησης της νόσου κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής». Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι κοίταξε πίσω στο χρόνο και η επιβεβαίωση των υποτροπών μέσω σαρώσεων εγκεφάλου δεν ήταν διαθέσιμη σε όλες τις περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής οργανώνει συνάντηση στο Ζάππειο Μέγαρο

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να βοηθήσει τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να διατηρήσουν τις δεξιότητες σκέψης;

Καλά λιπαρά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.