Επιστημονικά Νέα

Σκλήρυνση κατά πλάκας παιδιά: Τα παιδιά θωρακίζονται απέναντι στην ΣΚΠ με τον ήλιο

Σκλήρυνση κατά πλάκας παιδιά: Τα παιδιά θωρακίζονται απέναντι στην ΣΚΠ με τον ήλιο

Σκλήρυνση κατά πλάκας παιδιά: Αν και η ΣΚΠ είναι σπάνια σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, όσοι έχουν συγγενείς με την πάθηση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμα τη νόσο. Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στο μισό, λένε οι ερευνητές.

Τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να βρουν κάποια προστασία από τη νόσο περνώντας περισσότερο χρόνο στον ήλιο, προτείνει μια μικρή μελέτη. Αν και η ΣΚΠ είναι σπάνια σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, όσοι έχουν συγγενείς που έχουν την πάθηση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμα τη νόσο. Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στο μισό, λένε οι ερευνητές. “Σε οικογένειες όπου υπάρχουν πολλά περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας, τότε γνωρίζουμε ότι συνήθως υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για τα άτομα αυτής της οικογένειας”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Emmanuelle Waubant, νευρολόγος και διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Παιδικής Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο. Τόνισε ότι αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ηλιοφάνεια μειώνει τον κίνδυνο ΣΚΠ, μόνο ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση.

Πώς επηρεάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας τον οργανισμό;

“Εάν έχετε αδέρφια με σκλήρυνση κατά πλάκας ή γονείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τότε ίσως το να βεβαιωθείτε ότι περνάτε περισσότερο χρόνο στον ήλιο τακτικά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου”, είπε η Waubant. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας απρόβλεπτα συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αλλαγές στη διάθεση, τύφλωση ή/και παράλυση, σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society. Η πλειοψηφία των ασθενών διαγιγνώσκεται μεταξύ 20 και 50 ετών. Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι “πολύ περίεργο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τα παιδιά, γιατί γιατί ένα παιδί θα αναπτύξει μια ασθένεια που συνήθως θα ξεκινήσει 20 ή 30 χρόνια αργότερα;” είπε η Waubant. Οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανότατα οφείλεται στο ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου ή/και ίσως μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων που μπορεί να πυροδοτήσουν την ασθένεια.

Η αύξηση της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για ΣΚΠ και μπορεί να εξηγήσει την επίδραση της ηλιοφάνειας που βρήκαν οι ερευνητές. Ο Waubant υποψιάζεται ότι ένας συνδυασμός ηλιοφάνειας που αυξάνει τη βιταμίνη D και ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο δέρμα είναι προστατευτικός. “Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να είναι μόνο η βιταμίνη D, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν ανοσοκύτταρα στο δέρμα και αυτά τα ανοσοκύτταρα διεγείρονται από την έκθεση στον ήλιο και αυτό δεν σχετίζεται με τη βιταμίνη D. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι στην πραγματικότητα καλά ανοσοκύτταρα — βοηθούν στην άμβλυνση της φλεγμονής”. Για τη μελέτη, η ομάδα του Waubant μελέτησε περισσότερα από 300 παιδιά και νεαρούς ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και περισσότερα από 500 χωρίς τη νόσο. Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 3 έως 22 ετών. Οι γονείς τους απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόση ώρα περνούσε το παιδί τους στον ήλιο το καλοκαίρι πριν από τη μελέτη.

Συνολικά, το 19% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας περνούσε λιγότερα από 30 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους, σε σύγκριση με το 6% αυτών χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης, το 18% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας περνούσε μία έως δύο ώρες την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους, σε σύγκριση με το 25% των ατόμων χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ομάδα της Waubant υπολόγισε ότι όσοι περνούσαν 30 έως 60 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους είχαν 52% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΣΚΠ, σε σύγκριση με εκείνους που περνούσαν λιγότερο από μισή ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους. Ο περισσότερος χρόνος στον ήλιο μείωσε τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους λιγότερο από μισή ώρα την ημέρα, εκείνοι που περνούσαν μία έως δύο ώρες την ημέρα είχαν 81% χαμηλότερο κίνδυνο ΣΚΠ, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους από αυτό δεν μείωσαν περαιτέρω τον κίνδυνο, σημείωσε η Waubant. Η έκθεση στον ήλιο τον πρώτο χρόνο της ζωής μείωσε επίσης τις πιθανότητες ΣΚΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές ωφελούν την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Νέα μελέτη: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D & Ω-3 μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η τακτική θεραπεία με δονήσεις βελτιώνει κινητικότητα και σκέψη

Κατάλληλες δίαιτες για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΣΚΠ η Wahls και η Swank

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.