Επιστημονικά Νέα

Σκλήρυνση κατά πλάκας κραδασμοί: Η τακτική θεραπεία με δονήσεις βελτιώνει κινητικότητα και σκέψη

Σκλήρυνση κατά πλάκας κραδασμοί: Η τακτική θεραπεία με δονήσεις βελτιώνει κινητικότητα και σκέψη

Σκλήρυνση κατά πλάκας κραδασμοί: Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από θεραπεία με δονήσεις παρουσίασαν βελτιώσεις στη λήψη αποφάσεων, στην επεξεργασία πληροφοριών, στην προσοχή και στη μνήμη.

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να σκέφτονται πιο καθαρά και να κινούνται πιο εύκολα εάν υποβάλλονται τακτικά σε εκπαίδευση με δονήσεις ολόκληρου του σώματος, αναφέρει μια νέα πιλοτική μελέτη. Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of MS Care, μια μικρή ομάδα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που βίωσαν εκπαίδευση με δονήσεις παρουσίασαν βελτιώσεις στη λήψη αποφάσεων, στην επεξεργασία πληροφοριών, στην προσοχή και στη μνήμη. Κατάφεραν επίσης να περπατήσουν πιο γρήγορα και ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής τόσο σωματικά όσο και πνευματικά μετά τη θεραπεία.

 

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η προπόνηση κραδασμών περιλαμβάνει την ορθοστασία σε μια πλατφόρμα που κουνιέται γρήγορα. Οι γρήγοροι κραδασμοί αναγκάζουν τους μύες σας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν δεκάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο, παρόλο που φαίνεται ότι στέκεστε παθητικά εκεί. “Η μηχανική διέγερση είναι πολύ μικροσκοπική. Μετά βίας μπορείς να την νιώσεις επειδή η κίνηση είναι πολύ μικρή, 1 έως 2 χιλιοστά, αλλά κινείται πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Φενγκ Γιανγκ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής κινησιολογίας και υγείας στο Georgia State University, στην Ατλάντα. Εξετάζεται ως δυνητικά χρήσιμη φυσικοθεραπεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου και άτομα με κακώσεις του νωτιαίου μυελού ή άλλες κινητικές διαταραχές, είπαν οι Yang και Kathy Zackowski, αναπληρωτής αντιπρόεδρος έρευνας στην Εθνική Εταιρεία ΣΚΠ.

«Αυτή η ιδέα της χρήσης μιας δονούμενης πλατφόρμας για θεραπεία υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά τα στοιχεία πίσω από αυτήν έρχονται πραγματικά σιγά σιγά», είπε ο Zackowski, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με δονήσεις μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, την ισορροπία και την ευελιξία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είπε ο Yang. Αλλά σε αυτές τις φυσικές μελέτες, οι ερευνητές θεώρησαν ότι είδαν κάποια βελτίωση και στις νοητικές ικανότητες των ασθενών. Για να δοκιμάσουν αυτή τη δυνατότητα, ο Yang και οι συνεργάτες του συνέταξαν 18 ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τυχαία ανέθεσαν στους μισούς να κάνουν προπόνηση δόνησης τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες.

Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, οι ασθενείς εμφάνισαν κατά μέσο όρο 16% βελτίωση στην επεξεργασία πληροφοριών και στα τεστ προσοχής, 13% βελτίωση στον προγραμματισμό και την οργάνωση των τεστ και 45% βελτίωση στη μνήμη. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί μια φυσικοθεραπεία θα βοηθούσε την πνευματική ικανότητα, αλλά ο Yang υποψιάζεται ότι συμβαίνει επειδή η άσκηση έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την εγκεφαλική δύναμη. «Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες που έχουν αναφέρει ότι η τακτική άσκηση ή η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να διατηρήσει ή ακόμη και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία», είπε ο Yang. «Σκεφτόμαστε ότι η προπόνηση με δόνηση ως είδος άσκησης μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία».

Μελλοντικές σκέψεις και σημασία

Ο Yang και η ομάδα του σχεδιάζουν μεγαλύτερες δοκιμές, οι οποίες θα χρειαστούν για την επαλήθευση αυτών των πρώιμων ευρημάτων. Ο Zackowski είπε, “Αυτή η εργασία δείχνει πραγματικά ότι είναι εφικτό και ασφαλές να γίνει αυτό, και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία. Αυτό είναι καλό, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.” Σε αυτό το σημείο, είναι πιο πιθανό να βρείτε μια πλατφόρμα δονητικής θεραπείας σε γυμναστήριο ή γυμναστήριο παρά σε νοσοκομείο ή κλινική αποκατάστασης, είπε ο Yang. Οι πλατφόρμες δεν είναι τόσο ακριβές, με κόστος από 250 έως 400 δολάρια για μια οικιακή μονάδα. Ωστόσο, σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι αμφίβολο ότι η ασφάλεια καλύπτει τη θεραπεία δονήσεων, είπαν οι Yang και Zackowski.

Η θεραπεία δόνησης έχει δοκιμαστεί κυρίως σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορούν να περπατήσουν είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια ενός δεκανίκι ή περιπατητή, είπε ο Yang. «Δεν έχουμε δοκιμάσει αυτή την προπόνηση με όσους δεν μπορούν να περπατήσουν», είπε. «Αν δεν μπορούν να περπατήσουν, δεν μπορούν να σταθούν και έτσι δεν μπορούν να κάνουν την προπόνηση, γιατί για να κάνεις την προπόνηση πρέπει να μπορείς να σταθείς στην εξέδρα». Τα αποτελέσματα από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με δονήσεις μπορεί να είναι πιο χρήσιμη σε άτομα με ΣΚΠ που έχουν πιο προχωρημένη αναπηρία, επομένως οι ερευνητές αναζητούν τρόπους προσαρμογής της πλατφόρμας για να υποστηρίξουν άτομα που δεν μπορούν να σταθούν μόνοι τους, είπε ο Yang.

Η Zackowski δεν βλέπει κανένα κακό στη θεραπεία με δονήσεις, αλλά ανησυχεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να ακολουθήσουν αυτήν την αναπόδεικτη επιλογή αντί να σκάβουν στη σκληρή δουλειά της απεξάρτησης. “Θέλουμε μια γρήγορη λύση. Κάτι σαν χάπι είναι πολύ πιο ελκυστικό, γιατί είναι λιγότερη δουλειά. Η αποκατάσταση είναι πολλή δουλειά. Το να κάνεις τις ασκήσεις σου κάθε μέρα είναι πολύς κόπος και χρόνος”, είπε η Zackowski. “Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σαν αυτό, με την καινοτομία του και είναι λίγο πιο παθητικό, καθώς στέκεστε πραγματικά πάνω του, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Αυτό είναι ελκυστικό για πολλούς ανθρώπους.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάλληλες δίαιτες για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΣΚΠ η Wahls και η Swank

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

ΣΑΜΣΚΠ: Παραχώρηση χώρου στο δημαρχείο Ηλιούπολης για υποστήριξη των ΑμΣΚΠ

Τρεις μεγάλες ομάδες φαρμάκων για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.