ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Προσδόκιμο ζωής και πρόγνωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Προσδόκιμο ζωής και πρόγνωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Όσον αφορά την πρόγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) , υπάρχουν τόσο καλά και κακά νέα. Παρόλο που η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι θανατηφόρα, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία - η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια πάθηση

Αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα που μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής τους. Παρόλο που οι περισσότεροι δεν θα γίνουν ποτέ σοβαρά ανάπηροι, πολλά αντιμετωπίζουν συμπτώματα που προκαλούν πόνο, δυσφορία και ταλαιπωρία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι να περιμένουμε όταν πρόκειται για MS. Θα μιλήσουμε για την πρόγνωση, τις προοπτικές και πολλά άλλα.

Πρόγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Η πρόγνωση επηρεάζεται από τον τύπο της ΣΚΠ. Το πρωτογενές προοδευτικό MS (PPMS) χαρακτηρίζεται από σταθερή μείωση της λειτουργίας χωρίς σημαντικές υποτροπές ή υποχωρήσεις. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, επομένως μπορεί να υπάρχουν κάποιες περίοδοι ανενεργής απόρριψης. Αλλά η σταθερή εξέλιξη συνεχίζεται.
  • Για τις υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας , υπάρχουν πολλές οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της πρόγνωσης. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να κάνουν καλύτερα εάν παρουσιάσουν:
  • λίγα συμπτώματα επίθεσης στα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση
  • μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των επιθέσεων
  • μια πλήρη ή σχεδόν πλήρη ανάκαμψη από τις επιθέσεις τους
  • συμπτώματα που σχετίζονται αποκλειστικά με αισθητήρια προβλήματα, όπως μυρμήγκιασμα, απώλεια όρασης ή μούδιασμα
  • νευρολογικές εξετάσεις που είναι σχεδόν φυσιολογικές 5 χρόνια μετά τη διάγνωση

Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής

  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μοιραία κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις και τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σχεδόν προσδόκιμο ζωής. Αλλά επειδή η ασθένεια ποικίλλει τόσο από άτομο σε άτομο, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν εάν η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί ή θα βελτιωθεί.
  • Ένας άλλος τρόπος αξιολόγησης της πρόγνωσης για σκλήρυνση κατά πλάκας είναι να εξεταστεί πώς οι αναπηρίες που προκύπτουν από τα συμπτώματα της πάθησης μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους.
  • Σύμφωνα με το NMSS, περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να περπατήσουν χωρίς αναπηρικό καροτσάκι 2 δεκαετίες μετά τη διάγνωσή τους. Μερικοί άνθρωποι θα χρειαστούν ένα μπαστούνι ή έναν περιπατητή για να παραμείνουν περιπατητικοί. Άλλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό σκούτερ ή αναπηρικό καροτσάκι για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν κόπωση ή δυσκολίες εξισορρόπησης.

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμo ζωής : Ο Κορωνοϊός μείωσε τον αριθμό γεννήσεων στης ΗΠΑ

Σύνδρομο Crouzon : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των νεογνών

Αυπνία : Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι κρυμμένοι λόγοι πίσω από το συναίσθημα του θυμού

Είναι εύκολο να εκτονώσετε την απογοήτευσή σας μέσω του θυμού. Φανταστείτε να έχετε πέσει σε ένα μποτιλιάρισμα για ώρες και να έχετε καθυστερήσει στη δουλειά, ή ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με ένα τμήμα καταγγελιών για κάποια άθλια προϊόντα που παραλάβατε και περιμένετε στην αναμονή.

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζόμαστε για να νοιώθουμε ευτυχισμένοι σύμφωνα με μελέτη

Όμως κάτι που κρατάμε είναι ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι αποκτούν υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως μετά από συνταξιοδότηση ή αποχώρηση από την εργασία, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα αυτά θα επωφεληθούν από το να ξοδέψουν τον καινούργιο τους χρόνο με σκοπό.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή - ασπίδα για καρκίνο και διαβήτη

Αν υπάρχει ένας λόγος που οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αυτός είναι η διατροφή - Το διατροφικό μοτίβο που ακολουθούν τους προσφέρει καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική υγεία και τους προστατεύει από αρκετές σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

Η INTERAMERICAN της υγείας υποστηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία και εκστρατεία για τον διαβήτη

INTERAMERICAN: Η INTERAMERICAN δεν αρκείται στη χορηγία ασφαλιστικής κάλυψης αστικής ευθύνης για τις εκδηλώσεις, αλλά παρακινεί και τους εργαζομένους και συνεργάτες της εθελοντές αιμοδότες, που τροφοδοτούν και την εταιρική τράπεζα αίματος, να συμμετέχουν. Παράλληλα, η εταιρεία δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για ενημέρωση των πολιτών και προληπτική ιατρική φροντίδα σχετικά με κακοήθεις νόσους, οργανώνοντας ειδικές προνομιακές προσφορές στις ιδιόκτητες μονάδες της, αλλά και χρόνιες νόσους και ειδικότερα για τον διαβήτη.

H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους σχεδόν κατά 60%

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: Τα ευρήματα μιας νεάς σουηδικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers υποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους κατά σχεδόν 60%. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 400.000 άτομα που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Tροφές πλούσιες σε νερό για είστε πάντα ενυδατωμένοι

Ενυδάτωση οργανισμού: Οι ειδικοί γενικά συνιστούν να πίνετε πολλά ποτήρια νερό την ημέρα για να καλύψετε τις ανάγκες ενυδάτωσης. Αλλά ενώ το πόσιμο νερό είναι πολύ σημαντικό, μπορείτε επίσης να το πάρετε από τα τρόφιμα. Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που μπορούν να συνεισφέρουν μεγάλη ποσότητα νερού στη διατροφή σας.