ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Προσδόκιμο ζωής και πρόγνωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Προσδόκιμο ζωής και πρόγνωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Όσον αφορά την πρόγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) , υπάρχουν τόσο καλά και κακά νέα. Παρόλο που η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι θανατηφόρα, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία - η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια πάθηση

Αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα που μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής τους. Παρόλο που οι περισσότεροι δεν θα γίνουν ποτέ σοβαρά ανάπηροι, πολλά αντιμετωπίζουν συμπτώματα που προκαλούν πόνο, δυσφορία και ταλαιπωρία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι να περιμένουμε όταν πρόκειται για MS. Θα μιλήσουμε για την πρόγνωση, τις προοπτικές και πολλά άλλα.

Πρόγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Η πρόγνωση επηρεάζεται από τον τύπο της ΣΚΠ. Το πρωτογενές προοδευτικό MS (PPMS) χαρακτηρίζεται από σταθερή μείωση της λειτουργίας χωρίς σημαντικές υποτροπές ή υποχωρήσεις. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, επομένως μπορεί να υπάρχουν κάποιες περίοδοι ανενεργής απόρριψης. Αλλά η σταθερή εξέλιξη συνεχίζεται.
  • Για τις υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας , υπάρχουν πολλές οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της πρόγνωσης. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να κάνουν καλύτερα εάν παρουσιάσουν:
  • λίγα συμπτώματα επίθεσης στα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση
  • μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των επιθέσεων
  • μια πλήρη ή σχεδόν πλήρη ανάκαμψη από τις επιθέσεις τους
  • συμπτώματα που σχετίζονται αποκλειστικά με αισθητήρια προβλήματα, όπως μυρμήγκιασμα, απώλεια όρασης ή μούδιασμα
  • νευρολογικές εξετάσεις που είναι σχεδόν φυσιολογικές 5 χρόνια μετά τη διάγνωση

Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής

  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μοιραία κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις και τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σχεδόν προσδόκιμο ζωής. Αλλά επειδή η ασθένεια ποικίλλει τόσο από άτομο σε άτομο, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν εάν η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί ή θα βελτιωθεί.
  • Ένας άλλος τρόπος αξιολόγησης της πρόγνωσης για σκλήρυνση κατά πλάκας είναι να εξεταστεί πώς οι αναπηρίες που προκύπτουν από τα συμπτώματα της πάθησης μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους.
  • Σύμφωνα με το NMSS, περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να περπατήσουν χωρίς αναπηρικό καροτσάκι 2 δεκαετίες μετά τη διάγνωσή τους. Μερικοί άνθρωποι θα χρειαστούν ένα μπαστούνι ή έναν περιπατητή για να παραμείνουν περιπατητικοί. Άλλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό σκούτερ ή αναπηρικό καροτσάκι για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν κόπωση ή δυσκολίες εξισορρόπησης.

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμo ζωής : Ο Κορωνοϊός μείωσε τον αριθμό γεννήσεων στης ΗΠΑ

Σύνδρομο Crouzon : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των νεογνών

Αυπνία : Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι φυσιολογική η μεγάλη παραγωγή κεριού στα αυτιά μας;

Κερί αυτιών: Το κερί αυτιού συνήθως βγαίνει μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση που προκαλεί συμπτώματα, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Δοκιμάστε βραζιλιάνικο στιφάδο ψαριού που μυρίζει θάλασσα

Στιφάδο ψάρι: Με αρωματική σάλτσα καρύδας ντομάτας με φρέσκο ​​λάιμ, αυτός είναι ένας τόσο διαφορετικός εξωτικός τρόπος για να σερβίρετε ψάρι που όχι μόνο είναι νόστιμο αλλά και απλό στην παρασκευή του.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

PCS: Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης εμφανίζεται όταν οι κιρσοί αναπτύσσονται γύρω από τις ωοθήκες, παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια.