Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Τα οφέλη μιας γεμάτης σεξουαλικής ζωής που συχνά παραβλέπουμε

Τα οφέλη μιας γεμάτης σεξουαλικής ζωής που συχνά παραβλέπουμε

Με την υιοθέτηση μιας πιο ολιστικής άποψης για το σεξ, γίνεται σαφές ότι δεν αφορά μόνο την ίδια τη σωματική πράξη, αλλά και τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης με τον εαυτό του και τον σύντροφό του.

Πώς επηρεάζουν οι συγκινήσεις της κρεβατοκάμαρας την υγεία και την ευεξία μας; Μια γεμάτη σεξουαλική ζωή ενισχύει σημαντικά τη σωματική μας υγεία, ανακουφίζει από το άγχος και ανεβάζει τη συνολική ευημερία. Το σεξ είναι ένα αξιοσημείωτο ανακουφιστικό από το στρες, λόγω των ενδορφινών και της ωκυτοκίνης που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια στενών δραστηριοτήτων. Αυτές οι φυσικές χημικές ουσίες του σώματος ενισχύουν τη διάθεσή σας και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας.

Το τακτικό σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η έρευνα δείχνει ότι τα σεξουαλικά ενεργά άτομα έχουν υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), ενός αντισώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία των βλεννογόνων. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wilkes στην Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα IgA σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά. Αυτή η ενίσχυση της IgA βοηθά το σώμα σας να αποκρούει τις λοιμώξεις, από το κοινό κρυολόγημα έως τους πιο ύπουλους ιούς, προσφέροντας μια διασκεδαστική συνταγή για να παραμείνετε υγιείς.

«Το σεξ βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων οιστρογόνων και τεστοστερόνης στο σώμα σας. Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην προαγωγή της υγείας των οστών. Εν τω μεταξύ, η τεστοστερόνη ενισχύει τους μύες και τα οστά και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Πέρα από το να νιώθετε καλά αυτή τη στιγμή, η τακτική σεξουαλική δέσμευση συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα ενάντια στο άγχος και το στρες, διατηρώντας σας όχι μόνο σωματικά σε καλή κατάσταση, αλλά και πνευματικά εύρωστη», λέει ο σεξολόγος και ψυχίατρος Dr. Ketan Parmar.

Καλό για την καρδιά και το μυαλό

Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι παρόμοια με μια μέτρια μορφή άσκησης. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους άνδρες που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Οι επιστήμονες συνέδεσαν αυτό το όφελος με τη σωματική δραστηριότητα που εμπλέκεται στο σεξ, η οποία ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Η σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει σωματική οικειότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική υγεία και ευεξία.

Μια άλλη μελέτη στο Journal of Social and Personal Relationships διαπίστωσε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία. Η συναισθηματική σύνδεση, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια του σεξ, βοηθά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και αυξάνει τη συνολική ευτυχία. Η ωκυτοκίνη προάγει επίσης τον ύπνο. Αυτή η ορμόνη, μαζί με τις ενδορφίνες, έχει μια βαθιά ηρεμιστική δράση, οδηγώντας συχνά σε υπνηλία και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου μετά το σεξ. Ο καλός ύπνος σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μεταβολισμό και ρύθμιση της διάθεσης.

Η σεξουαλική ενέργεια είναι θεραπεία

Πολλές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει τον ζωτικό ρόλο της σεξουαλικής ενέργειας στην υγεία και την πνευματικότητα. Για παράδειγμα, το αρχαίο ινδικό κείμενο Κάμα Σούτρα όχι μόνο περιγράφει λεπτομερώς τις σεξουαλικές στάσεις αλλά επίσης συζητά τα πνευματικά οφέλη και τα οφέλη για την υγεία της σεξουαλικής ενέργειας. Ομοίως, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι ταοϊστικές πρακτικές θεωρούν τη σεξουαλική ενέργεια ως βασικό στοιχείο για τη μακροζωία και τη ζωτικότητα. Στην πραγματικότητα, η θυγατρική της UNESCO και μυθολόγος Seema Anand είπε στο podcast μου ότι το ταντρικό σεξ είναι πολύ παρεξηγημένο. Στην πραγματικότητα έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση της εξισορρόπησης και της ενίσχυσης της ζωτικής δύναμης μέσω της σεξουαλικής ένωσης.

Εξήγησε πώς η σεξουαλική ενέργεια, όταν διοχετεύεται σωστά, μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος ή τα γαστρικά προβλήματα μέσω του χειρισμού των ροών ενέργειας του σώματος. Στη σύγχρονη εποχή, ενώ μπορεί να μην ακολουθούμε όλοι τις αρχαίες σεξουαλικές φιλοσοφίες, υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση για τη διασύνδεση της σεξουαλικής μας υγείας και της συνολικής μας ευημερίας. Καθώς συνεχίζουμε να καταρρίπτουμε ταμπού και να ενθαρρύνουμε ανοιχτές συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα, ανακαλύπτουμε εκ νέου αυτό που πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν από τότε: ότι μια γεμάτη σεξουαλική ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής, συναισθηματικής και σχεσιακής μας υγείας.

Με την υιοθέτηση μιας πιο ολιστικής άποψης για το σεξ, γίνεται σαφές ότι δεν αφορά μόνο την ίδια τη σωματική πράξη, αλλά και τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης με τον εαυτό του και τον σύντροφό του. Η οικειότητα και η εμπιστοσύνη που χτίζονται μέσω μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης είναι θεμελιώδεις όχι μόνο για την προσωπική ικανοποίηση αλλά και για τη συνολική υγεία και ευεξία. Έτσι, ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτείτε τη σημασία του καλού σεξ. όχι μόνο για ευχαρίστηση αλλά ως βασικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στάσεις σεξ χωρίς πόνο για άτομα άνω των 50 ετών

Πώς αξιολογείται πραγματικά το «αρκετό» σεξ σε μια υγιή σχέση;

Τι να φορέσετε στο ραντεβού που ξέρετε ότι θα κάνετε sex;

Τι θα γίνει αν κάνετε σεξ κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HIV: Οι Αμερικανοί που νοσούν ζουν περισσότερο, αλλά οι κρατικές δαπάνες δεν συμβαδίζουν

HIV: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διπλό στίγμα» της ηλικίας και της προκατάληψης κατά του HIV. Έχουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Close Icon